hogyan válassz jógaszőnyeget

Hogyan válassz jógaszőnyeget? Ebben a kérdésben próbálok saját tapasztalataim alapján segíteni Neked ebben a bejegyzésben.

Szóval elkezdtél jógázni! Ez szuper hír, gratulálok az elhatározáshoz és biztosíthatlak afelől, hogy az egyik legjobb mozgásformát választottad! Most pedig ha jól sejtem (hiszen itt vagy) lázasan kutatsz, hogy milyen jógaszőnyeget szerezz be otthonra, ami megkönnyíti a gyakorlásodat és hű társad lesz az „utazásod” során.

A legjobb helyen jársz!

Én is ebben a dilemmában voltam hónapokkal ezelőtt. Jóideje jógázom már, és sokféle szőnyeget kipróbáltam, vásároltam már. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm a tapasztalataimat, keresgélésem eredményér és megosztom Veled az aktuális kedvencemet is!

Yoganic 4

Egyáltalán miért van szükség jógamatracra? Miért nem jó a padlószőnyeg vagy más szőnyeg?

Több okból sem ajánlott a padlószőnyegen, vagy más szobai szőnyegen jógázni, vagy edzeni.

  • Balesetveszélyes
  • Kényelmetlen
  • Összekoszolod a szőnyeget
  • Nem érzed azt, hogy mozgásnak dedikált helyen vagy

Először is balesetveszélyes. Ha egy kisebb szobaszőnyeget szemeltél ki magadnak, az könnyen kicsúszhat a kezed, lábad alól, rándulás, ficam és kék-zöld foltok lehetnek a „jutalmad” ha ezzel próbálkozol.

Kényelmetlen, hiszen valószínűleg nem elég puha ahhoz, hogy különböző jógapózokat felvegyél rajta. A térded hamar jelezni fogja, hogy ez bizony nem volt jó választás. Ha pedig túl puha a szőnyeg, akkor az egyensúlyozás lesz problémás.

Összeizzadod – egy dinamikusabb jógázás, vagy más típusú edzés alatt szinte biztos, hogy izzadni fogsz és gondolom nem szeretnéd, ha az izzadtságod a „perzsaszőnyegen” kötne ki. 🙂

Nehezebben kerülsz át fejben az „edzős zónába” ha nincs egy edzésre, jógára dedikált spot a lakásban, vagy legalábbis egy jógaszőnyegnyi helyed, ahol gyakorolhatsz. A jógaszőnyeged teret biztosít a mozgásnak és annak, hogy fejben is átkapcsolj: Én most jógázok, mozgok, befelé figyelek.

Yoganic 54

Hogyan válassz magadnak jógaszőnyeget?

Méret

A sztenderd jógamatrac mérete nagyjából 60cmx 180cm ami tökéletesen megfelel az átlagos magasságú embereknek, akik otthon, jógastúdióban, vagy edzőteremben akarják használni a jógamatracot. Vannak ennél szélesebb/hosszabb matracok is, például 80cmx200cm-es, de ezt inkább csak akkor érdemes beszerezni, ha kizárólag otthon gyakorolsz és jó nagy helyed van hozzá, mert ezt szállítani meglehetősen nehézkes lesz.

Anyag

Több szempontból is érdemes megvizsgálni a kérdést, mert ma már nagyon sokféle szőnyeg kapható!

⦿ Készülnek jógaszőnyegek PVC-ből

(ilyet biztos, hogy láttál, fogtál már, mert talán ez az egyik legelterjedtebb matrac). A pvc ugye egy szintetikus anyag, műanyag. Tipikusan ilyen a vékonyabb jógaszőnyeg, amin kicsi téglalapocskák vannak, súlya könnyű, általában csúszós a felülete (nem a legjobb minőségű matrac). De persze készülnek pvc-ből jobb minőségű, tartósabb, vastagabb matracok is.

tactic sport pvc yoga szonyeg 17 edited 2
Ez az egyik legolcsóbb, nem túl tartós jógaszőnyeg PVC-ből

⦿ Készülhet kaucsukból is

(kaucsuk fa kinyert nedvéből készül, így sokkal természetesebb, mint a PVC, de a szőnyeg előállítás folyamatai miatt nem feltétlenül környezetbarátabb.)

Latex rubber tree
Kaucsukfa Forrás:britannica.com

⦿ TPE-ből

(termoplasztikus kaucsuk) vastagabb, puhább szőnyeg, ami jól tartja a formáját, kevésbé csúszik, mint a PVC, hosszabb életű is. Előállításánál általában nem szükséges a ragasztóhasználat, mentes az allergénektől, latextől és PVC-től.

c005b770 jogamatrac yate yoga mat ketretegu tpe soetetlila rozsaszin edited

⦿ Parafából

szintén egy természetes anyag, ezek a szőnyegek általában vastagabbak és nehezebbek, mint a pvc-ből készült társaik. Viszont abszolúte csúszásmentesek, finom fa illatuk van és akár dísze is lehet a szobádnak egy szép mintás parafa szőnyeg. Általában nem csupán parafából áll a szőnyeg, hanem TPE és parafa „keveréke”, egyik oldala parafa, másik oldala pedig TPE, vagy természetes gumi (kaucsuk).

Yoganic 98

⦿ Juta anyagból

ismét egy természetes szőnyeg alapanyag. A juta növény rostjaiból fonják, ennek köszönhetően környezetbarát. Általában a parafa szőnyeghez hasonlóan itt is két részből áll a szőnyeg. A felső része a tapadásmentes juta anyag, az alsó pedig a természetes gumi, amitől kényelmes lesz rajta gyakorolni és amitől a padlón sem fog csúszkálni.

jogaszonyeg juta es gumi 4 mm edited
Kép forrása: Decathlon.hu

⦿ Velúr jógaszőnyeg

Ez egy viszonylag új típusú jógaszőnyeg. Ők általában gumi vagy tpe alapú szőnyegek, amik kapnak egy finom poliészter bevonatot, ettől puha bársonyos lesz a felületük, de nem fog csúszkálni rajta a kezed. Tisztítani picit nehezebb lesz ha összekoszolódik, vagy beleizzadsz, mindenesetre szép mintákkal lehet kapni és tényleg csúszásmentes a felülete.

M6A9722 Edit 1296x edited
Kép forrása: Blogilates.com

Textúra, vastagság és súly

A jógamatrac anyaga általában meghatározza/befolyásolja a textúrát illetve a vastagságát is, ez nagyjából szerintem látszik a fent összeválogatott képekből is. A pvc jógaszőnyegekből lehet kapni kifejezetten vékony, olcsó darabokat is. Ezek általában viszonylag rövid életű szőnyegek, „elmorzsálódnak” egy idő után. Annyi előnyük van, hogy viszonylag könnyűek, így utazásra könnyen magaddal tudod őket vinni, de arra számíts, hogy pár hónap után már látszódni fog rajtuk a használat és 1-2 évnél tovább nem nagyon bírják, főleg ha gyakran használod őket. Ha térdfájós vagy és nem utazáshoz keresel matracot, akkor inkább a többi típusból válogatnék a helyedben.

A parafa és a gumi szőnyegek általában vastagabbak, így az izületeiddel is kíméletesebbek. Ugyanakkor ez a súlyukban is meg fog mutatkozni. Ezeket a szőnyegeket személy szerint akkor ajánlom, ha otthoni gyakori használatra szeretnél vásárolni.

A velúrral bevont szőnyeg súlya attól függ, hogy milyen alap kapott velúr bevonatot, ha TPE akkor egy könnyebb szőnyegről beszélhetünk, a gyakorlás olyan lesz, mintha egy felhőn ülnél. Ha viszont gumi az alapja, akkor ez a szőnyeg is nehezebb lesz.

Mintázat

A jógaszőnyegek mintájának csak a képzeleted szabhat határt. Akár saját mintát is megálmodhatsz, amit aztán a szőnyere „varázsolnak” Neked. Olyan szőnyeget is tudsz vásárolni, aminek a mintájában pozícióvonalak vannak. Ezek nagyban megkönnyítik a jógagyakorlást kezdőknek is, mert sokkal könnyebben megtalálod majd a helyes kéz és lábtartást a segítségükkel.

Szőnyegvásárlás előtt érdemes feltenned magadnak a következő kéréseket:

  • Fontos számodra a környezettudatosság? Mert akkor valamilyen környezetbarát anyagból készült szőnyeg lesz számodra a megfelelő. Válassz például parafaszőnyeget. Vagy biológiailag lebomló természetes gumi (kaucsuk) szőnyeget.
  • Érzékenyek az izületeid? Ha igen, akkor mindenképpen valamilyen vastagabb anyagú, puhább matracot érdemes választanod. Szintén jó választás lehet a parafa, vagy egy vastagabb kaucsuk vagy velúr matrac.
  • Izzadékony a kezed/lábad? Ha igen, akkor a parafát ajánlom elsősorban, mert azon biztos, hogy nem fogsz csúszkálni és még extra törölkőző sem kell alád. Vagy van a speciális velúr anyaggal bevont matrac is, ami kifejezetten jó azoknak, akiknek jógázás közben problémát okoz a csúszós, izzadékony kéz és láb.
  • Milyen gyakran fogod használni a szőnyeget? Minden nap előkerül majd? Lehet, hogy el sem teszed? Mert akkor mindenképp érdemes egy tartósabb, minőségibb szőnyeget venned, ami ráadásul designban is passzol a szobához, főleg ha állandóan ott lesz az egyik részen kiterítve.
  • Mire fogod használni? Jógázásra? Egyéb edzésre? Nyújtásra? Minél nagyobb igénybevételnek van kitéve a szőnyeg (pl súlyok) annál masszívabbat, tartósabbat érdemes kiszemelni.
  • Hol fogod használni? Kizárólag otthon a szobában? Néha a természetben, a füvön? Vagy utazásra is magaddal vinnéd? Ezeket mind érdemes átgondolni, mert utazásra biztosan másik szőnyeget fogsz választani, mint otthoni gyakorlásra.

Jógaszőnyeg amire én szavazok

hogyan válassz jógaszőnyeget

Az én választásom egy Yoganic parafa szőnyegre esett. Pont annyira puha, mint amennyire kell és nagyon kényelmes rajta gyakorolni. Egyáltalán nem csúszik (mint a korábbi szőnyegem…) könnyen tisztán lehet tartani (egy nedves rongy segítségével néha át kell törölni) az illata olyan, mintha egy finn szaunába, vagy egy erdőbe lépnél be és még jól is mutat a padlón!

A korábbi szőnyegeimet gyakorlás után mindig felcsavartam és eltettem, de ez a szép parafa szőnyeg mindig kitekerve van a jógasarkomban, mert éppen beleillik a szoba karakterébe, berendezésébe. Ráadásul így könnyebben ott termek rajta, hogy gyakoroljak, hiszen arra sem kell vennem a fáradtságot, hogy kitekerjem.

Egy ilyen természetes felület választása egyrészt segít a relaxációban is, másrészt pedig a környezetet is kíméli. A parafát környezetkímélő módszerrel nyerik ki, a szőnyeg pedig teljes mértékben újrahasznosítható, hiszen az alapja is természetes anyagból van.

Hónapok óta gyakorlok rajta és annyira megszerettem a parafa anyagot, hogy nem csak szőnyegem, de egyéb jógás kiegészítőim is parafából vannak, mint például jógatéglák és egy jógakerék a gerinc nyújtásához és különböző látványos jógagyakorlatokhoz. Azt is imádom, hogy én tervezhettem meg magamnak a szőnyeg, a jógatégla, a kerék, sőt még a kulacs mintáját is! Itt te is elkészítheted a sajátodat.

Egyetlen dolog van, amit esetleg hátrányként tudnék említeni, az pedig a súlya. Meglehetősen nehéz a szőnyeg, így ha megyek valahova, nehezen veszem rá magam, hogy elvigyem magammal. Erre a célra vannak egyébként utazós jógaszőnyegek is, vagy érdemes egy olcsóbb, könnyebb darabot beszerezned arra az esetre, ha utazásokra is magaddal vinnéd a szőnyegedet.

Remélem hasznos volt számodra a cikkem, ha érdekelnek még sporttal, jógával kapcsolatos bejegyzéseim, javaslom, hogy itt nézz körül: