mire tanít a jóga

Amikor a jógaképzés elején meg kellett fogalmaznom, hogy mit jelent számomra a jóga, hirtelen egyetlen szó ugrott be: Menedék. Ennél sokkal többet jelent persze, de ott akkor tudatosult bennem, hogy a jóga sokkal több pusztán fizikai gyakorlatoknál.

A jóga azon kevés tevékenységek egyike, ami képes arra, hogy olykor kiragadjon a gondolataim, aggodalmaim, ToDo listáim végtelen örvényéből. A jóga hosszú évek óta része az életemnek, 2022-ben pedig elvégeztem egy jógaoktató képzést Balin, azóta méginkább beépült a jógázás a napi rutinomba és rengeteg dolgot tanított nekem, amiket szeretnék most megosztani Veled is.

mire tanít a jóga

Az a bizonyos belső kritikus én

Néha minden önismereti munka, minden elért siker ellenére a gonosz kis hang ott van az ember fejében azt suttogva, hogy „Nem itt kellene tartanod! Nem vagy olyan jó, mint xy! Úgysem fog sikerülni!” – mint amikor a sérült lemezen vissza-visszaugrik a tű az idegesítően sokszor hallott részre. Ez hatványozottan igaz akkor, amikor eluralkodik rajtunk a bizonytalanság, amikor kicsit úgy érezzük, hogy kihúzzák a lábunk alól a talajt. Az utóbbi időben ez sajnos elég gyakran megesik…

Viszont amikor a jógaszőnyegemen vagyok, amikor sikerül kizárnom minden zavaró gondolatot, amikor elkap a flow, akkor azt érzem, hogy igenis ott vagyok ahol lennem kell, hogy minden akkor történik, amikor történnie kell, hogy se több se kevesebb nem vagyok egy lelkes gyakorlónál. Gyakorlom a jógát és gyakorlom az életet megjátszás és kritizálás nélkül.

mire tanít a jóga

Szerintem mindannyiunkban lakik egy-egy ilyen kritikus hang, aki néha csendben figyel, néha viszont könyörtelenül előjön és megszólal. Örökre elhallgattatni nem lehet, nem is kell talán, de fontos, hogy te is találj egy olyan tevékenységet, elfoglaltságot, módszert, amivel le tudod csendesíteni, amivel meg tudod értetni vele, hogy hallod őt, érted őt, de nem adsz neki igazat. Igenis képes vagy bármire, igenis ott tartasz az életben, ahol tartanod kell és hogy bármire képes vagy, amit elhatározol magadban és bármilyen bizonytalan körülmények között megállod a helyed.

Ha még nem találtad meg azt az elfoglaltságot, amivel sikerül lecsendesíteni a kis belső hangodat, akkor javaslom, hogy próbáld ki a jógát.

mire tanít a jóga

A jóga utazás – fizikai, mentális, lelki. Nem úgy kezded, hogy profi vagy benne, lehet hogy az elején nem is szereted, mert ennél sokkal dinamikusabb mozgásformákhoz vagy szokva, vagy egyszerűen nehéz csendben befelé figyelve ülni önmagaddal, és hallgatni az elmédben cikázó gondolatokat, elengedni meg pláne nehéz őket.

Pedig a jóga lényege valójában sokkal inkább ez az elcsendesülés, a zavaró gondolatok elengedése, amit sokszor a fizikai testedzésen, pózokon keresztül érhetünk el.

A jógát azért fejlesztették ki sok-sok évvel ezelőtt, hogy legyen egy olyan módszer a kezükben, amivel le tudják csendesíteni az elméjüket, amivel ki tudják tisztítani a gondolataikat. Mára mégis inkább arról ismerjük a jógát, hogy mennyi-mennyi pozitív fizikai hatása van a testünkre. Szerencsére a jóga egy ilyen “multifunkcionális” dolog, ami segíthet elérni a testi-lelki egyensúlyt.

Yoganic 51

Érdekes, amikor először találkoztam a jógával idegenkedtem tőle, túl lassúnak, vontatottnak, néha unalmasnak találtam (nem ismertem akkor még a poweryoga fogalmát, vagy a jóga dinamikusabb típusait) évekkel ezelőtt abba is hagytam egy időre. De nem szakítottunk teljesen, valahol mindig ott volt bennem az igény erre a fajta mozgásra, és vissza is találtam hozzá. Olyannyira, hogy a mindennapjaim részévé tettem és Balin elvégeztem egy jógaoktatói tanfolyamot is, hogy mélyebben megértsem a jóga filozófiáját és persze hogy, helyesen tudjam gyakorolni az ászanákat.  

Mire/mit tanított engem eddig a jóga? És mire taníthat meg téged is, ha beépíted a hétköznapjaidba?

Olvasd el hozzá a Yoganic.hu oldalra írt cikkemet ITT.