petefészek ciszta

Ezt a bejegyzést egy gyors „nyilatkozattal” kezdeném, miszerint: Nem vagyok orvos, nem vagyok nőgyógyász és még csak táplálkozási szakember sem vagyok. A saját tapasztalataimat osztom meg veled ebben a bejegyzésben. Amennyiben bármilyen problémád van a ciklusoddal, női szerveiddel (vagy bármi másoddal) kérlek fordulj szakemberhez.

És akkor innen kezdődjön a bejegyzés:

Őszintén nem gondoltam volna, hogy az első ultrahangfelvétel, amit lefotózok majd a nőgyógyásznál az egy petefészek ciszta lesz… (Ő javasolta, hogy fotózzam le, hogy figyelemmel lehessen kísérni a változását később. A saját fotómat nem osztom meg a bejegyzésben, az itt szereplő UH csak illusztráció.)

Meglehetősen személyes hangvételű, néha kicsit talán csapongó lehet a bejegyzésem, de igyekeztem autentikusan visszaadni azt, ami bennem kavargott, illetve azt a „kálváriát” amit a dokikkal végigjártam.

Amikor ezeket a sorokat írom (2022. március 10.), még fogalmam sincs, hogy megúszom-e műtét nélkül, de minden erőmmel azon vagyok, hogy ez a ciszta természetes úton felszívódjon, és elkerüljem a laparoszkópos (vágás nélkül, pár apró „lyukon” keresztül történő) ciszta eltávolítást, vagy rosszabb esetben a komolyabb műtétet. Azért döntöttem amellett, hogy megírom ezt a bejegyzést, mert ahogy keresgéltem a Google-ben a diagnózis után (tudom-tudom nem túl jó ötlet Dr. Google-höz fordulni… képekre tényleg ne keressetek rá inkább…) arra lettem figyelmes, hogy rengetegen küzdenek petefészek cisztával, fórumokon, cikkekben, külföldi blogokon találkoztam nők tucatjaival, akik velem együtt természetes megoldást kerestek a problémájukra.

Petefészek ciszta
Kép forrása: Viola Medical

Mi az a petefészek ciszta?

A petefészekciszták általában folyadékkal teli zsákok a petefészekben vagy azok felszínén. A női ivarmirigy, a petefészek, páros szerv, a méh két oldalán helyezkedik el. Mindkét petefészek olyan alakú és körülbelül akkora, mint egy mandula. A petesejtek a petefészkekben fejlődnek és érnek. A petesejtek havi ciklusokban szabadulnak ki a nők termékeny életszakaszában. A petefészekciszták gyakoriak. Legtöbbször kevés vagy semmilyen kellemetlenséget nem okoz, és a ciszták ártalmatlanok. A legtöbb ciszta kezelés nélkül néhány hónapon belül elmúlik. Néha azonban a petefészekciszták kicsavarodhatnak vagy megrepedhetnek, ez súlyos tüneteket okozhat. – Forrás: nőgyógyászatiközpont.hu

Petefészek ciszta – a diagnózis

Minden azzal kezdődött, hogy a derekam elkezdett fájni 2022 elején. Először azt hittem, hogy jógázás, edzés közben meghúzhattam valamit, így pihenőre fogtam magam. De mivel a fájdalom nem múlt el, első körben felkerestem egy manuálterapeutát, gyógytornászt, aki a derékfájdalmamat kezdte kezelni különböző hasznos kis gyakorlatokkal. A gyakorlatok tök jók voltak, csináltam is szorgalmasan, de a derékfájásom csak nem akart elmúlni, és társult mellé egy alhasi, petefészek körüli fájdalom is, amire először azt gondoltam, hogy egy „intenzívebb” peteérés, amit megérzek. De a tünetek csak nem javultak, sem a hátamnál, sem az alhasamnál, odáig jutottam pár nap alatt, hogy konkrétan fájdalmas volt a járás. Minden egyes lépésnél beszúrt a jobb alhasam. Itt már kezdtem megijedni.

Alapvetően magán nődokihoz járok (sajnos több rossz tapasztalatom volt SZTK-s dokikkal) de mivel egy ideje szerettem volna hormonális vérvételre beutalót kérni, így az SZTK-ba mentem első körben. Több szempontból sem jártam sikerrel… valami bullshit szöveggel lerázott, hogy addig nem tud vérvételre beutalót adni, amíg nem jön meg a méhnyakrákszűrés eredménye (ami 5 hét!…helló magyar állami egészségügy). Mondtam neki a fura szúró fájdalmamat is, de arra meg azt mondta, (hozzáteszem mindenféle ultrahang, vagy egyéb vizsgálat nélkül) hogy szerinte ez nem is nőgyógyászati eredetű probléma, menjek a háziorvosomhoz, vagy a belgyógyászatra…

Természetesen továbbmentem a magán nődokimhoz, mert nem hagyott nyugodni a fájdalom. Ég és föld a különbség a magánorvosom stílusa és hozzáállása, meg az SZTK-s dokié között. Értem én, hogy nem kapnak megfelelő fizetést az állami orvosok, de basszus vegyenek már emberszámba, meg vegyenek komolyan, ha azt mondom, hogy valami fáj, akkor vegye a fáradtságot, és vizsgáljon meg… Na mind1, lényeg a lényeg, hogy a magánorvosnál derült ki, hogy bizony nem ok nélkül fáj a jobb alhasam, ugyanis egy közel 5cm-es ciszta található benne. Hogy innentől miket mondott arra nem emlékszem tisztán, mert eléggé elsötétült előttem minden, és teljes kétségbeesésemben a legrosszabbat vizionáltam. (Mentségemre szóljon, hogy eddig szerencsére soha nem volt dolgom hasonlóval, így fogalmam sem volt, hogy mi is ez pontosan, hogy mi lesz velem, mitévő legyek stb.)

petefészek ciszta
(A kép csak illusztráció)

Az orvos megnyugtatott, hogy az esetek nagy százalékában jóindulatú elváltozásról van szó, és gyakran maguktól fel is szívódnak ezek a ciszták. Szinte biztos benne, hogy az enyém sem rosszindulatú, viszont tapasztalatai alapján az ultrahang képet elemezve ez nem az a „felszívódó típusú”… Minden esetre adjunk neki 3 hónapot (3 ciklus mindenképpen kell neki, hogy esetleg felszívódhasson) és meglátjuk, hogy műtétre kerül-e sor, vagy megoldódik-e a probléma „magától”. A megnyugtató szavak ellenére zokogva jöttem el a rendelőből, mert képtelen voltam elhinni, hogy ennek pont velem, pont most kell történnie. (Balira utazásom előtt 3 héttel voltam ekkor, és kissé bepánikoltam, hogy a jógaoktató képzésemet keresztülhúzza ez az egészségügyi para.) Azóta tudom, hogy igen, pont velem, pont most kellett történnie, mert nagyon sok mindenre tanított ez a ciszta, de erre majd később térek ki.

A biztonság kedvéért egy tumormarker vérvételre elküldött a doki, aminek az eredményét szerencsére 1 napon belül megkaptam, így megnyugodhattam, hogy bármilyen cisztám is van nekem, nem rosszindulatú. Azt is említettem neki, hogy Balira fogok utazni jógaoktató képzésre, van-e bármi amit tudnom kellene még a cisztával kapcsolatban. Bíztatott, hogy menjek nyugodtan, maximum ne nagyon ugráljak, mert ha nagyobb a ciszta, akkor képes megcsavarodni, ami pedig petevezeték elzáródást és egyéb csúfságokat okozhat, szóval csak óvatosan.

Kicsit megnyugodtam, de innentől kezdődött az újabb őrült Googlizás:

Mit csináljak, hogy ez a ciszta szépen magától felszívódjon?

Első körben ráakadtam egy teára, ami petefészek cisztákra és egyéb női problémákra ajánlanak. Ez volt a Hölgyi tea. Rengeteg pozitív véleményt olvastam az oldalon és láttam, hogy a tea összeállítójának személyesen is lehet írni e-mailt a személyes problémánkról. Így én írtam is neki a fentieket nagyjából összefoglalva. A válasza örömkönnyeket csalt a szemembe, annyira kedves, megnyugtató és segítőkész volt. Számos tanácsát megfogadtam, alkalmaztam és jópárat veletek is megosztok a bejegyzésemben ezekből. De arra bíztatlak titeket, hogy ha hasonló problémával küzdötök, akkor nyugodtan vegyétek fel Rigó Istvánnal a kapcsolatot, mert biztos, hogy szívesen fog segíteni.

Első körben azt tanácsolta, hogy nyugodjak meg, vegyek egy mély levegőt, gondoljam kicsit át az életvitelemet, és változtassak, amennyiben szükséges. Hát én változtattam is, és a következőkben szívesen megosztom veletek, hogy egyrészt hogyan „tűntettem el” a cisztámat, másrészt hogyan rendeztem az évek óta rendetlenkedő ciklusomat. Azt pedig, hogy Rigó István miket tanácsol hasonló helyzetben levő nőknek ITT el tudod olvasni.

1. Fitoösztrogének csökkentése

A fitoösztrogének olyan anyagok, amelyek szerkezetileg hasonlítanak az emberi ösztrogénekre, és képesek az ösztrogén receptorokhoz kötődni a szervezetben. Ennek eredményeként befolyásolhatják az ösztrogén érzékeny szöveteket és folyamatokat a szervezetben. Petefészek ciszta esetén az ösztrogén szintjének szabályozása fontos lehet, mivel az ösztrogén stimulálhatja a petefészek aktivitását és a ciszta növekedését. És hogy miben van fito ösztrogén? A szója alapú termékekben, illetve a lenmag is jócskán tartalmazza. Így ezeket csökkentettem az étrendemben.

2. Műanyag kulacsok és shakerek bye-bye

Bár a legtöbb kulacs és shaker manapság már BPA mentes, de jobb biztosra menni és beszerezni egy üveg kulacsot. Nekem egyébként is jobban esik a víz az üvegből, mint a műanyagból. És hogy mi a baj a műanyaggal? Mindenféle nem kívánatos anyag oldódhat ki a műanyagokból, amit aztána. folyadékkal szépen megiszunk. A BPA és hasonló vegyi anyagok hormonrendszert módosító hatással bírhatnak, ami különösen problémás lehet a nők esetében, mivel befolyásolhatják a reproduktív egészséget és a menstruációs ciklust.

Yoganic 21

3. Koffein kiiktatása/csökkentése

Nem mondom, hogy teljesen lemondtam a kávéról, mert egyszerűen nem tudom elképzelni a reggeleimet nélküli, nálam ez egyfajta rutin, rítus. A reggeli kávémra szükségem van, hogy létezzek, miközben megiszom, olvasgatok egy regényt, kicsit a gondolataimba mélyülök, ez kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan induljona. reggelem. De mivel a koffein befolyásolhatja a hormonok, különösen az ösztrogén szintjét a szervezetben, így a koffein csökkentése segíthet a hormonális egyensúly fenntartásában. Ráadásul a koffein fokozza a stresszhormonok, mint az adrenalin és a kortizol termelődését is. Ezek a hormonok pedig szintén befolyásolhatják a petefészek működését, és hozzájárulhatnak a ciszták kialakulásához vagy növekedéséhez. Hogyan csökkentettem a koffeinbevitelt? Koffeinmentes kávéra váltottam, illetve kávé cuvé-t iszom reggelente 😀 Ici-pici koffeintes kávét illetve több koffeinmentes őrölt kávét kanalzok a magas nyomású kávéfőzőmbe, így sokkal kevesebb koffein jut reggel a szervezetembe. A nap későbbi részében pedig kizárólag koffeinmentes kávét iszok (a Dm-ben kapható koffeinmentes instant kávé, illetve a Tchibo koffeinmentes őrölt kávéját használom reggel.) A koffeinmentes kávéknál érdemes arra figyelni, hogy ne kémiai úton (diklór-metán vagy az etil-acetát) legyen koffeinmentesítve, mert ezeknek a vegyi anyagoknak nyomai maradhatnak a kávéban, ami egészségügyi aggályokat vet fel, különösen nagy mennyiségű fogyasztás esetén.

kave

4. Absztinencia

Bizony-bizony nem csak a koffein kerülendő, de az alkohol is. Miért? Az alkohol befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt, negatívan hat az ösztrogénszintre és más reproduktív hormonokra. Az alkohol fogyasztása növeli a máj terhelését, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a hormonok metabolizálásában. Ha a máj túlterhelt, ez befolyásolhatja a hormonok megfelelő lebontását és eltávolítását a szervezetből. Az alkohol fokozhatja a gyulladásos folyamatokat és növelheti a fájdalomérzetet, ami különösen problémás lehet petefészek ciszta esetén.

5. Gyógytea fogyasztása

Ahogy fentebb is írtam elkezdtem Hölgyi teát inni, amiben skoféle gyógynövény megtalálható. Ha az egyszerűbb megoldás híve vagy, akkor rendeld meg a kész teakeveréket és naponta kétszer fogyassz belőle lehetőleg éhgyomorra, ha pedig az olcsóbb megoldást keresed, akkor vásárold meg a gyógynövény összetevőket és készíts magadnak saját teakeveréket (az arányokat ugye nem fogod tudni, de ez is egy út).

tea

6. Ricinusolajos masszázs

Reggel és este ricinusolajas olajkeverékkel (ne zavarjon meg, hogy ez hajra való, teljesen jó testmasszázshoz is) masszíroztam az alhasamat, illetve a petefészek környékét (már ahol sejtettem, hogy a petefészkem van) Hogy miért?

  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságok: A ricinusolaj természetes gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet csökkenteni a petefészek ciszta körüli gyulladást és kellemetlen érzetet.
  • Vérkeringés fokozása: A masszázs önmagában is javíthatja a vérkeringést az érintett területen. A ricinusolaj használata ezt a hatást fokozhatja, ami segíthet az anyagcsere-termékek és a toxinok eltávolításában az érintett területről.
  • Detoxifikáló hatás: A ricinusolajnak tulajdonított detoxifikáló hatások elősegíthetik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, ami hozzájárulhat a petefészek egészségének javításához.
  • Fájdalomcsillapító hatás: A masszázs, különösen ricinusolajjal, enyhítheti a fájdalmat és a diszkomfortot, amelyet a ciszták okozhatnak.
  • Hormonális egyensúlyhoz járulhat hozzá: Bár nincsenek megerősített tudományos bizonyítékok, néhány elmélet szerint a ricinusolaj segíthet a hormonális egyensúly helyreállításában, ami fontos a petefészek ciszta kezelésében.

7. Jóga

Sokat jógáztam, az edzőtermi súlyzós edzéseket felváltották az otthoni jógagyakorlatok. Nem mondom, hogy bánom, hogy korábban többet jártam edzőterembe, de a női szervezetre illetve hormonháztartásra hosszú távon a túl sok és túl intenzív edzés tapasztalatom szerint nincs jó hatással (nem azt mondom, hogy egyáltalán nem kellenek a súlyzós edzések, csak azt, hogy ezt is inkább csak mértékkel iktassuk be). A jóga fizikailag és lelkileg is jót tett nekem.

Yoganic 86

8. Stresszcsökkentés és meditáció

Hát, ezen mind a mai napig nagyon sokat dolgozom. Sajnos személyiségemből adódóan maximalista vagyok, aki „szeret” kattogni dolgokon, szeret mindent túlagyalni, túltervezni, ez pedig elkerülhetetlenül folyamatos, azaz krónikus stresszhez vezet, ami aztán végképp nincs jó hatással a szervezetre. Több okból sem, de ha most csak a hormonális rendszert nézzük, akkor legyen elég annyi, hogy a stressz hatására a szervezet kortizolt termel, a magas kortisol szint zavarhatja a hormonális egyensúlyt, befolyásolva az ösztrogén és a progeszteron termelését. Ezzel megzavarva a menstruációs ciklust, rendszertelen menstruációt okozhat, vagy akár teljesen le is állíthatja azt. Namost a stressz csökkentése és megfelelő kezelés nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni. Ez egy hosszabb folyamat. Érdemes felkeresni pszichológust, illetve egyéb módszereket beiktatni, amik segíthetnek a stresszoldásban illetve annak kezelésében. Lehet ez kineziológia, agykontroll, meditáció, reiki, tai chi, autogén tréning, akupunktúra – keresd meg a számodra szimpatikusat és iktasd be a napjaidba, heteidbe.

Yoganic 90

9. Több alvás, kevesebb képernyőidő

A pihenés nagyon fontos a hormonháztartás szempontjából, feküdj le időben, pihenj eleget és próbáld meg csökkenteni a képernyő előtt, telefonon scrollozással töltött időt. Helyette esténként inkább olvastam általában.

10. Másként néztem magamra

Hirtelen máskent láttam a testemet. Kedvesebb voltam magammal. Nem érdekelt a narancsbőr, a kis hurkák a hasamon, „egyszerűen” csak egészséges akartam lenni. Nem bántottam magam annyit fejben a külsőm miatt, próbáltam nem örök elégedetlen lenni magammal, próbáltam a szére a jóra fókuszálni, és megbocsátani magamnak, hogy korábban annyiszor bántottam magam (mentálisan) lényegtelen dolgok miatt.

Aromax Hajapolo 9 edited

Felszívódott a petefészek ciszta

Amikor pár hónap múlva (2022. június 2.) visszamentem a nődokihoz (egy harmadikhoz…) és elmeséltem neki a korábbi kálváriámat, meglepve konstatálta, hogy a jobb petefészkemben nincs 4-5 cm-es petefészek ciszta! Van viszont cserébe mindkettőbe 1-1 kisebb „példány”. PCOS-gyanú került a kórlapomra, Prednisolon pedig receptre felírva. Ez egy hormon tartalmú szteoid, amiről nem lehet túl sok jót olvasni. Mivel láttam a dokin, hogy ő itt lezártnak tekintette a témát („Szedje a gyógyszert és jöjjön vissza 4 hét múlva”.) nem kezdtem el ellenkezni, csak csendben elhagytam a rendelőt. Eszem ágában nem volt beszedni ezt a bogyót… ha jól emlékszem egyébként egyszer már próbálkoztam korábban vele, amikor „rendbe” akartam tenni a ciklusomat, hosszútávon viszont nem jelentett megoldást, csak még jobban összekavarta a hormonjaimat, ezt még egyszer nem játszuk el… Egyetlen jó pont írható ennek a dokinak a javára, mégpedig az, hogy először mondta ki a nődokik közül, hogy a fogamzásgátló szedése annó bizony nem volt jó ötlet. (22 éves kormtól 7 éven keresztül nagyobb szünet nélkül egyfolytába tablettát szedtem) Köszi… legyen szíves akkor terjeszteni az igét a kollégiá között is, mert sokan ma is kérdés nélkül minden bajra felírják. (Olyan dokinál is voltam, aki a ciklusproblémákra fogamzásgátlót ajánlott…no comment)

Petefészek ciszta nincs, de ciklus sincs

Szóval nem álltam meg itt, és nem kezdtem el szedni a gyógyszert. Tovább kutattam viszont, mert bár a ciszta problémája megoldódott, a ciklusom még mindig nem volt rendben. Bár a PCOS-gyanú vaklármának bizonyult, mégsem volt rendszeres ciklusom, amit pedig így sok év után most már mindenképpen rendbe akartam tenni. Szóval a fent felsorolt dolgokat továbbra is tartottam, illetve pár új dolgot behoztam még mellé annak reményében, hogy rendbe tudom tenni a ciklusomat. Hogy mik voltak ezek? Azt egy következő bejegyzésben gyűjtöttem össze, mert ez már így is nagyon hosszúra nyúlt.

Kattints IDE és olvasd el azt is, amennyiben érdekel.

További életmóddal, egészséggel kapcsolatos bejegyzéseimet itt találod: