reggeli-epres chia

Sokfélék vagyunk, valaki egyből éhes, miután felébred reggel, valaki alig bír legyömöszölni pár falatot, valaki pedig direkt nem eszik délig, vagy akár még tovább is kihúzza evés nélkül, akkor is, ha éhes #intermittentfasting címszó alatt. Természetesen mindenki azt csinálja, ami a legjobban esik neki, de én személy szerint el sem tudom képzelni reggeli nélkül a napjaimat.

Böjtölés? Maradjon ki a reggeli?

Próbáltam már az időszakos böjtölést is (ezt gondolom már mindenki ismeri, böjtölés, amikor mondjuk a nap 16/18/20 órájában nem eszel, és meghatározol egy 8/6/4 órás ablakot, amikor a napi kalóriákat/ételeket elfogyasztod). Viszont én hétköznap, amikor korán kelek, jógázok/mozgok reggel, akkor konkrétan szenvedés “kihúzni” reggeli nélkül délig, úgyhogy én ezt a tudatos böjtölést el is engedtem. Azért írom, hogy a tudatos böjtölést engedtem el, mert hétvégente könnyen előfordul, hogy 11-12körül reggelizünk, így akaratomon kívül is beleesek a böjtölés kategóriába.

Lényeg a lényeg, hogy nálam nagyon fontos szerepet tölt be a reggeli. Fontos, hogy megfelelő arányban legyen benne fehérje (babfélék, proteindús kenyér, tofurántotta), zsír (avokádó, mogyoróvaj, magos kenyér, lenmag), és leginkább összetett szénhidrát (szintén a babfélék, rostban gazdag kenyér, zab), így biztosan nem nyitogatom a hűtőajtót ebédidőig.

Korábban, amikor vagy nem ettem rendesen reggelit, vagy mondjuk betoltam egy óriási smoothie tálat sok-sok gyümölccsel, banánnal (sok gyümölcscukor, kevés fehérje, kevés zsír, ami nálam elindította az inzulinhullámot), akkor már 10-11 körül muszáj volt ennem valamit, nem akartam még ebédelni, szóval valami apró snacket választottam, ami pedig az egész napos snackgépezetet indította be. Ami ugye nem segít sokat, ha az ember fogyni szeretne.

Szóval az én tippem, tanácsom az, hogy egyetek szépen reggelit. És nem, a sarki pékségben vett péksüti az én szempontrendszerem szerint nem számít reggelinek. Nem azt mondom, hogy SOHA nem fér bele, de ne legyen a rutinod része, hogy beugrasz egy sajtosstangliért. 🙂

De akkor mit egyél reggelire?

Zabkása, tartalmas szendvics, proteinben gazdag joghurt, rántotta (akár tofurántotta, akár ”normál”) valami, ami feltölt energiával, eltelít és az ízlelőbimbóidat is kielégíti. Edd azt amit kívánsz, ha édes édeset, ha sós sósat. Figyelj rá, hogy legyen benne rost is és már sokat tettél az egészségedért, emésztésedért, a kis bélbaktériumaid ujjongani fognak, ha sok-sok különféle rosttal ajándékozod meg őket már az első étkezésnél. Nem kell ébredés után azonnal leerőltetni a reggelit, ha nem vagy éhes. Reggelizz akkor, amikor megéhezel. #listentoyourbody Ezért is fura dolog számomra a böjtölés. Miért kellene elnyomni a normális reggeli éhséget mindenféle trükökkel? Persze ha neked a böjt vàlik be, akkor hajrà. Azt vallom, hogy mindenki más, mindenkinek más fog működni l. Kísérletezz, ismerd meg a saját tested, szervezeted.

Breakfast is the most important meal of the day and I definitely have a hearty breakfast before I do anything.

– Mayer Hawthorne

Mikor étkezz először?

Pont a napokban hallgattam egyébként egy ide kapcsolódó podcastot, amiben arról volt szó, hogy szerencsésebb az étkezéseket a nap első felére időzíteni, de legalább is lefekvés előtt pár órával nem enni, mert ez befolyásolja a melatonin szintet is. Ha lefekvés előtt eszel/nasizol, akkor a szervezeted nem tud arra koncentrálni, hogy az alváshoz szükséges melatonin hormont előállítsa. Rosszul fogsz aludni, forgolódni fogsz, nem pihened ki magad. Ennek következményeként másnap fáradt és morcos leszel, hajlamosabb leszel arra, hogy még több nasi után nyúlj (hiszen a szervezeted így akar majd energiát nyerni kompenzálva a kialvatlanságot), amit nem részletezek, hogy miért is nem olyan jó. 🙂

Szóval akkor te reggelizel ma?