flodni

Flódni – azmiaz?

Életemben nem csináltam még flódnit, eddig kicsit fura szemmel néztem rá, hogy kinek jutott vajon eszéba összekeverni a létező összes rétes/bejgli tölteléket. Jó, hogy káposzta épp nem került bele.

Közben utánanéztem egyébként egy picit, a flódni egy tradicionális zsidó sütemény, amit az úgynevezett purim ünnepre szoktak elsősorban készíteni. Én ennél mélyebben nem mennék bele, de ha jobban is érdekel a szory, akkor látogass el Fűszer&Lélek oldalára.

Szóval gondoltam egyet, megnéztem magamnak kicsit közelebbről is, ízeire szedtem (szó szerint) és újraalkottam szokásomhoz híven.

flodni

Az én flódnim:

🚫cukormentes 
🚫tojásmentes
🚫tejmentes 

✅vegán
✅isteni finom
✅alakbarát
✅egyszerű 

Jöjjön is a recept, remélem titeket is meggyőz, és idén a hagyományos helyett kipróbàljátok az egészségesebb verziómat.

Flódni „tészta”

  • 100g Tönkölybúza konzerv @globus_hungaria  (vagy ugyanennyi főtt köles vagy gersli)
  • 10g por eritrit
  • 1/2 Citrom leve és héja
  • Csipet só
  • Pár csepp Vanília aroma
  • 10g mandulaliszt

Mákos réteg

  • 60g Darált mák
  • 15g eritrit
  • 30g Cukormentes baracklekvár
  • 50 ml langyos növényi tej
  • 1/2 narancs héja + leve

Diós reteg

  • 60g Darált dió
  • 15g eritrit
  • 30 ml langyos növényi tej 
  • Löttyintésnyi barna rum

Almás réteg

  • 150g Reszelt alma
  • Fahéj
  • Opcionális eritrit
  • 1/2 narancs héja + leve
  • 1 ek pudingpor/növényi fehérjepor+30ml tej 

Szilvás réteg

  • Aszalt szilva vagy szilvalekvár

Flódni elkészítése

A tészta hozzávalóit egy magasabb falú edénybe tesszük és botmixerrel kissé összedolgozzuk (nem kell teljesen pürésíteni). Poharak aljába halmozzuk. Érdemes inkább 3-4 kisebb poharat választani, mert elég masszív desszert lesz belőle.

A mákos réteg hozzávalóit egy tàlkàban összekutyuljuk, állni hagyjuk.

A diós réteg hozzávalóit egy tàlkàban összekutyuljuk, állni hagyjuk.

Az almát a fahéjjal, az eritrittel és  a narancslével+héjjal együtt kicsi lábosba feltesszük párolódni. Amig lever enged a pudingport vagy a fehérjeport kikeverjük a tejjel, majd a rotyogó almára öntjük, összekeverjük, majd lehúzzuk a tűzről.

A szilvás réteghez én aszaltszilvát leturmixoltam vizzel, de a sima cukormentes lekvár is jó!

Jöhet a rétegzés, mindegy a sorrend igazából. 🙂 A tetejére pici olvasztott csokit csorgattam (@sambiranogold) és egy fél dióval fejeltem meg a fejedelmi karácsonyi desszertet.

flodniDSC04767
, , , ,