
Teljesen véletlenül született meg ez a fincsi egészséges Chips helyettesítő snack. Szeretem a természetes praktikákat legyen szó akár bőr, akár hajápolásról. Alapvetően azt vallom, hogy a szépség belülről fakad, és most nem átvitt értelemben értem (bàr úgy is igaz) hanem arra gondolok, hogy a szép haj-bőr-köröm ott kezdődik, hogy megfelelően táplálod magad, hogy aztàn a tested kívül belül ragyoghasson.
Lenmagzseléből lenmag ropogós
Jó ideje elhagytam màr a szilikonos „hajápolókat”, és igyekszem minél természetesebb sampont-balzsamot választani, illetve nem vetem meg a DIY kencéket sem. Így akadtam rà a tàplàló lenmagzselére. Hatàsàt inkább hosszútàvon fogja kifejteni, de màr két használat után tapasztaltam, hogy sokkal könnyebben kifésülnöm a hajam, ha mosàs előtt 1 órát lenmagzselében „dunsztolom”. A cél az lenne, hogy szebb, fényesebb, egészségesebb legyen, és gyorsabban érjem el az álomhosszúságot.
Nade amiért a bejegyzés született az az, hogy a zselé készítése után visszamaradt a kifőzött lenmag, amit nem akartam kidobni, hiszen omega 3 zsírsavakban gazdag, és az emésztésnek is jót tesz. (Meg amúgy is utálok kidobni élelmiszereket, de azért a fagyasztó sem bír el mindent ugyebár.)

Szóval fogtam mindenféle alapanyagot, ami a kezem ügyébe akadt a konyhában, és összedobtam belőle ezt a lenmagropogóst, amit chips/mogyi helyett tudok rágcsálni, ha rámjön a snackelhetnék. Azóta számtalanszor készült már, mert nagyon finom, és tényleg szuper rágcsálnivaló alternatíva.
Lenmag ropogós recept
🌱30-40g lenmag
🌱2 ek zabliszt
🌱2 ek sörélesztőpehely
🌱Fekete só
🌱Egyéb fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, szerecsendió, kömény vagy mehet bele akár curry kurkuma is és akkor szép sárgás színe lesz)
🌱Pici víz, hogy biztosan összeálljon a massza
Lenmag ropogós elkészítése
A lenmag a lenmagzselé főzésből maradt vissza, tehát forró vízben felfőztem, lecsepegtettem. Hozzákevertem minden egyéb hozzávalót, és kókuszolajjal lekent sütőpapíron kisütöttem 180-200 fokon 10-15 perc alatt. (Érdemes figyelgetni közben, mert gyorsan odakap.)
Ha nehezen állna össze, lehet még hozzá adni sörélesztőpelyhet, vagy zablisztet, esetleg lehet belekeverni cihamagot, és más magokat is.
➡️Üvegcsében tárolva megpuhul, de ha nem zárod le, akkor ropogós marad.

Lenmag – miért jó?
(Általában őrlemény formàban javasolt a fogyasztása, mert így tudnak hasznosulni a benne lévő jó dolgok)
⭐Magas a fehérjetartalma
⭐Van benne B-vitamin, és ásványi anyagok (magnézium, foszfor)
⭐Omega 3 zsírsav (esszenciális zsírsav, amire szükségünk van, de nem tudjuk előállítani)
⭐Segíti az emésztést

🔎Kutatások szerint
⭐Lassítja az érelmeszesedés folyamatàt
⭐Csökkenti a koleszterinszintet
⭐Csökkenti a vérnyomást
⭐Csökkenti a vércukorszintet és a vér inzulintartalmát, növeli a sejtek inzulinérzékenységét (wow! Napi fogyasztàs IR esetén must have)
⭐Csökkenti a menopauza kísérő tüneteit
Lenmag – hogyan fogyaszd?

❗Viszont
Mértéktelen fogyasztàsa nem ajánlott fitoösztrogén tartalma miatt, plàne terhesség, szoptatàs vagy a női hormonrendszer rendellenességei esetén (endometriózis) illetve fogamzásgátló szedése mellett.
További receptjeim, bejegyzéseim:
- 6 nap a varázslatos Mallorca szigetén
- Pad thai recept – finomabb és olcsóbb mint az étteremben
- Spenótos quiche (vegán)
- Répatorta muffin – avagy így készíts cuki mini répatortácskákat
- Csokis muffin cukkinivel (mindenmentes, vegán)
(Nem vagyok táplálkozási tanácsadó, a fenti információk saját tapasztalataimat, és saját internetes kutatásaimat tükrözik.)