Protein brownie egészséges összetevőkből. Gluténmentes, tejmentes, vegán, proteinben és rostban gazdag. Eltelít és közben kényezteti az ízlelőbimbóidat. Tudom-tudok sokféle brownie receptet hoztam már, ez nem is sokban különbözik a kedvenc mindenmentes browniemtól, valójában csak felturbóztam egy kicsit, mégpedig úgy, hogy a liszt egy részét kiváltottam növényi proteinporral.
Akkor se aggódj, ha nincs proteinporod, vagy nem használsz. Ebben az esetben görgess lejjebb, mert Neked is tartogatok valamit a bejegyzés végén. Ha pedig már régóta agyalsz rajta, hogy vegyél egy proteinport, akkor javaslom, hogy ne gondolkozz sokáig, mert sokféleképpen felhasználhatod a konyhában, nem csak shake-ként állja meg a helyét, de amint látod remek sütemény alapanyag is lehet belőle!
Lássuk is a receptet!
Protein brownie hozzávalók
- 400 g sült édesburgonya
- 10 db friss datolya
- 30 g smooth mogyoróvaj
- 400 ml rizstej
- 80 g csokis növényi fehérje
- 70 g mandulaliszt
- 30 g keserű kakaópor
- opcionális: Csokicseppek
Protein brownie elkészítés
1. Az édesburgonyákat mossuk, felezzük és héjastól, vágott felükkel lefele tegyük őket tepsibe, majd süssük puhára. Miután kihűltek, le lehet róluk húzni a héjukat, ha szerencsénk van egyben le is jön szépen.
2. A datolyákat közben áztassuk be forró vízbe pár percre. Ők ettől olyan boldogok lesznek, hogy pár perc után le is dobják a héjukat. Ezt szépen szedegessük le róluk, mert sokkal selymesebb lesz majd a protein brownie, ha nem kerül bele a datolya héja (de persze akkor sincs katasztrófa, ha nem jön le, egy erős késes robotgép elbánik vele).
3. Közben keverjük össze egy nagyobb keverőtálban a száraz hozzávalókat (fehérje, liszt, kakaópor). Ha szeretnénk adhatunk hozzá csokicseppeket is.
4. A kihűlt édesburgonyát, a datolyákat, a növényi tejet és a mogyoróvajat tegyük egy nagy, erős robotgépbe és mixeljük össze, amíg egynemű masszává nem változik. Ezt a mixet öntsük rá a lisztes keverékre és villával, vagy spatulával gyorsan keverjük össze. A növényi fehérjepor elég sok folyadékot felvesz, így elképzelhető, hogy szükség lesz még egy kis növényi tejre. Vagy a datolyák áztató levét is felhasználhatjuk arra, hogy lazítsuk a tésztát.
5. Nekem az édesburgonya a datolya és az ízesített csokis fehérjepor eléggé megédesítette, de ha neked ez kevésnek bizonyul, akkor lehet hozzáadni eritritet.
6. Az alaposan összekevert masszát öntsük brownie formába, majd 180 fokos sütőben alul-felül sütéssel süssük meg. Amikor a teteje megszilárdul, tűpróbával ellenőrizhetjük a belsejét is, de az ilyen édesburgonyás browniek sosem lesznek olyan szárazak belül, mint más sütik, így nem kell megijedni attól sem, ha marad süti a beleszúrt pálcán.
7. Hagyd kihűlni a sütit, mielőtt szeletelni kezdenéd, épp annyira fog megdermedni majd, hogy szépen szeletelhető legyen.
8. Ha szeretnéd, le lehet önteni csokival, vagy lehet rakni a tésztájába csokidarabokat, vagy diót, esetleg gyümölcsöket is sütés előtt. Tálalhatod egy gombóc vanília fagyival, vagy eheted önmagában, mert úgy is nagyon fincsi!
Nem használsz proteinport?
Akkor ezt a mindenmentes édesburgonyás receptet ajánlom figyelmedbe:
Mindenmentes édesburgonya brownie
Így, hogy édesburgonya kerül bele, az jutott eszembe, hogy ez igazából nem is desszert, hanem akár főétel is lehet belőle. Viccelek persze, de ha csak EGY zöldséges browniet akarsz kipróbálni, vagy kezdő vagy, és kicsit tartasz attól, hogy zöldségeket pakolj egy desszertbe, akkor mindenképpen ezt a receptet ajánlom, mert ígérem nem fog feltűnni, sem az, hogy mindenmentes brownie, sem az, hogy édesburgonya van benne.
Ezt a brownie-t egyébként kicsi suflé formában is elkészítheted, akár két személyre is. Mutatom ITT videóban, hogy hogyan.
Milyen proteinport válassz a recepthez?
Mindenképpen növényit! A tejsavó fehérje, vagy bármilyen másik fehérje teljesen máshogy viselkedik, nem szív annyi vizet magába, mint a borsó- és rizsfehérje, vagy más növényi fehérjék. Mivel ez egy csokis brownie, ezért érdemes valamilyen csokis ízvilágú proteint választani. Lehet mogyorós, vagy fahéjas is. Sőt, ha kihagyod a kakaót a receptből és mondjuk vaníliás fehérjét választasz, akkor egy szép narancssárgás protein brownie-t fogsz kapni végeredményként, bár azt már lehet, hogy nem is brownie-nak hívjuk. 🙂
Protein brownie kalória és fehérje tartalma
Úgy alakult, hogy ennek a sütinek épp kiszámoltam az értékeit. Érdekességként megosztom Veled is. (Használt alapanyagok miatt ez kicsit eltérhet.)
- Kcal 155 kcal/100 g
- Fehérje 10,1
- Szénhidrát 20,3
- Zsír 3,6
Tetszett a recept? Szuper! Ezeket is nézd meg:
- Répatorta muffin – avagy így készíts cuki mini répatortácskákat
- Csokis muffin cukkinivel (mindenmentes, vegán)
- Nyers vegán Snickers torta
- Protein brownie (egészséges, vegán, gm)
- Pumpkin spice latte házilag sütőtökös fánkkal (cukormentes, vegán, gluténmentes)
- Sütőtökös sajttorta – kihagyhatatlan őszi recept (vegán, cukormentes, gluténmentes)