Bali utazás tippek

Bali utazás tippek, amiknek én is örültem volna utazásom előtt. A Balin töltött öt hét alatt összegyűlt észrevételeimet, tippjeimet, tanácsaimat osztom meg veletek ebben a bejegyzésben. Ha az utazós storira is kíváncsi vagy, akkor ITT kezd az olvasást. Ha csak a tippek érdekelnek, akkor jó helyen jársz!

Bali utazás tippek – Általános észrevételek, tanácsok

 • A nap brutál erős, akkor is ha nem is érzed így. 50 faktoros naptej erősen ajánlott. Akkor is érdemes bekenni a vállad, nyakad, ha csak fél órás sétára indulsz a tűző napon. Illetve érdemes napvédelemmel ellátott ajakbalzsamot használni, mert az sem fun, ha leég a szád. Kalap, kendő, baseball sapka is kerüljön a bőröndbe.
 • Mindig nézz a lábad elé! Canang sari bárhol lehet, a járdán, az úton, a lépcsőről lelépve is belebotlasz, útkereszteződésben – tényleg bárhol. Nem túl szerencsés rálépni, ugyanis ezek olyan apró ajándékok, áldozatok, amiket a balinézek az isteneiknek szánnak, nem jó omen belegyalogolni.

Bali utazás tippek
 • Mindenki le/meg fog szólítani az utcán, hogy nála vásárolj vagy vedd igénybe a szolgáltatását (hajfonás, mani-pedikűr, ruhavásárlás, tetoválás, szörfleckék, karkötő vásárlás, masszázs stb). Én az esetek többségében egy No thank you, vagy egy Maybe later thank you, kíséretében megoldottam a dolgot. Mosolyogva fogadták, de pár szót hozzátettek azért balinézül, csak sejtem hogy nemtetszésüket fejezték ki…
 • Az árusoknál lehet alkudni (de csak kicsit) két év (covid) bevétel konkrétan kiesett mindenkinek Balin, szóval lehet, hogy le tudnál alkudni még pár ezer rupiah-t az árból (ami pár száz forintnak felel meg), de nekik ez akár egy fél napi étkezésük ára is lehet.
 • Ha hosszú időre utazol, akkor érdemes Sim kártyát beszerezni, így lesz neted. (Az otthoniakkal nem érdemes telefonon beszélni, mert a gatyád is rámegy.)

Közlekedés

 • Balos közlekedés van – erről tudtam, csak valamiért mégis meglepett a tény. Szóval nem árt extra figyelmesnek lenni amikor átmész az úttesten, mert onnan (is) jönnek, ahonnan nem számítasz rá.
 • Kizárólag akkor bérelj motort, ha magabiztosan vezetsz. Itt mennek mint az őrültek, legtöbben sisak nélkül, flip-flop papucsban. Ketten (néha hárman plusz egy kutya a kézben) utaznak a robogókon. Az utak keskenyek, ráadásul rengeteg a “macskaköves” kis sikátor, utcácska, ahol szintén robogóval közlekednek, meg néha autóval is, akkor meg az van, hogy a robogóval feljönnek a járdára. Ja persze, meg legyen jogsid, illetve nemzetközi jogsid is, mert ha nincs, akkor bünti a vége, ha elkapnak.

Bali utazás tippek
Ez Nusa Penidán volt, nagyon gyér forgalom mellett
 • Tömegközlekedés nincs. Nincsenek buszok, villamosok, metró (Denpasar közelében láttam néhány buszt, de azokkal nem jutsz messzire a szigeten). Grab van meg Gojek, ha nem akarsz/tudsz/mersz robogót bérelni, akkor ezeket a szolgáltatásokat ajánlom figyelmedbe. Ezek gyakorlatilag az Uber meg a Bolt itteni robogós változatai. Mindegyik társaságnak van applikációja, és mindegyikkel tudsz kaját is rendelni. (Az Applikációs részben írok még róluk)
 • Sőt Booking-on keresztül is tudsz már reptéri taxit rendelni. Én ezt érkezéskor ki is próbáltam, abszolúe ajánlom. Már napokkal előre megrendeltem (ki is fizettem) így nem kellett aggódnom miatta, illetve nem kellett azonnal a reptéren pénzt váltanom, elég volt nyugiban másnap olyan helyen váltani, ahol én is jobban jártam). A gépről leszállva wifire csatlakozva már kaptam is a WhatsApp üzenetet, hogy a nevemmel egy táblán kint vár a sofőröm. 🙂
 • Járdák nem nagyon vannak, nem csak a canang sarik miatt érdemes tehát a lábad elé nézni, hanem azért is, mert könnyen orra bukhatsz a hepe-hupás macskaköves, félig felbontott, néhol fürdőszobai csempével borított „járdán”. De van hogy tényleg nincs járda, egy-egy záróvonal van az út szélén, ott egyensúlyozhatsz gyalogosként egy 20cm-es kesvekny sávban – ha mersz.
 • Se zebra, se lámpa – sok sikert egy forgamlas kereszteződésben 🙂 najó, a nagyobb városokban, forgalmasabb helyeken akad egy-egy zebra, vagy lámpa, de sokszor az út szélén ácsorgó balinézek fogják neked megállítani a forgalmat, ha át akarsz menni.

Applikációk – amiket jó, ha letöltesz

Bali utazás tippek
 • Említettem korábban a Grab és a Gojek appokat, amikkel motoros, autós taxit tudsz rendelni, de akár kaját is kérhetsz házhozszállításra.
 • Whatsapp – mindenki de mindenki ezen keresztül kommunikál majd veled. A hotleknek itt tudsz írni, étteremben itt tudsz foglalni. Legyen letöltve, ha még nem lenne. 🙂
 • PeduliLindungi – Ezt az itthoni EESZT-hez tudnám hasonlítani, de főleg a covid miatt lehet fontos, érdekes, ide tudod feltölteni az oltásaidat, meg a negatív tesztek eredményeit. Amennyiben jól tudom jelenleg a covid oltáson kívül nincs kötelező oltás amit be kell adatni Balira utazás előtt, de itt meg tudod nézni az ajánlott oltásokat.
 • Booking, AirBnB, Agoda – mindegyiken szállást tudsz foglalni. Én általában Bookingon keresgélek, mert ott sok kép, meg visszajelzés van, és aztán megnézem ugyanazt a szállást más oldalakon is, rákeresek a szállás weboldalára is és ott foglalom le, ahol a legolcsóbb. 🙂
 • Tripadvisor – szállásokat, éttermeket, programokat tudsz rajta keresi
 • GoogleTranslate – bármikor jól jöhet, ha le akarsz fordítani valamit, akár úgy is, hogy rámondod a saját nyelveden, ő pedig lefordítja adott nyelvre és „felolvassa”.
 • Pénzváltó app, mindjárt kitérek a helyi pénzzel kapcsolatos tapasztalataimra is, de egy iylen app mindenképpen jól fog jönni, mert nem fogod tudni követni az euróból, dollárból vásárolt rúpiát és a költéseidet, meg hogy mi mennyibe kerülne forintban. Én ezt a full egyszerű appot használtam, de olyat is kereshetsz, ami egyszerre három árfolyamot is néz, bár azok általában fizetősek.
 • HappyCow – olyan étteremkereső app, amiben a vegetáriánus és a vegán opciókat ajánló éttermeket találod. Hasznos lesz, ha valamilyen ételérzékenységed van, vagy „különleges” diétát, életmódot követsz.

Szerintem ezek azok az appok, amik jól fognak jönni kint, ha valami még nincs meg, akkor érdemes még indulás előtt itthon letölteni őket.

Pénz

Bali utazás tippek
 • A pénzük őrület, amikor én voltam kint 1 euró 15 500 Rupia volt. 200 euróból már milliomos vagy! Viszont nagyon nehéz nyomon követni és értelmezni, hogy mi mennyi, megéri-e, releváns-e az ára. Kalkulátor legyen a telódon, ahogy írtam. Bár valószínűleg te is azt fogod érezni, hogy kint minden számottevően olcsóbb, a kaja, a szállás, a taxi. Kint tényleg kiskirály módjára tudsz élni pár hétig, és közel nem költesz annyit, mint itthon költenél egy balatoni kiruccanásra.
 • Pénzt váltani nem tudsz máshol, csak Balin (legalább is én így tudom). Dollárt, vagy eurót vigyél magaddal, azt tudod váltani legjobban.
 • Kizárólag hivatalos pénzváltóhelyeken válts pénzt. Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen (túl jó áron tudnál váltani) akkor az valószínűleg scam. A biztonságos helyek általában zárt, klimatizált, kis bankfióknak, postának tűnő helyek, ahol kki van írva fixen a napi árfolyam, ahol kapsz papírt a pénzváltásról, ahol géppel és kézzel is leszámolják a pénzed. Itt általában adatokat is kérnek tőled (neved és a szálláshelyed szokott kelleni). Minden esetre ezeken a helyeken is számold le nyugodtan a kézhez kapott összeget, és csak akkor hagy el a helységet, ha megbizonyosodtál róla, hogy a megfelelő összeget kaptad.
 • Készpénz jó ha van nálad, de a legtöbb helyet tudsz kártyával fizetni, (csak az érintős megoldás és a telefonnal/órával fizetés nem működik, csak a jó öreg bedugós módszer).
 • Ha a kisebb szigetekre utazol, akkor kp mindenképp legyen nálad, mert ott nehezebben fogsz pénzváltót találni.

Ruhatisztítás

 • Ha több időre jössz, no para a ruháidat be tudod adni a tisztítóba. Érdemes olyan tisztítót keresned, ahol nem darabonként számolják az árat, hanem kilóra. Így egy kiló ruhát pár száz forintból ki tudsz tisztíttatni, illatosan, vasalva, bezacskózva fogod visszakapni a ruháidat. Általában már másnapra kész vannak vele, de akár sürgősségi tisztítást is kérhetsz néhány helyen, így már 3 órán belül tiszta és illatos ruhákhoz juthatsz.

Kaja-pia

 • Érdemes előre megnézni, hogy hova ülsz be, mik a lehetőségek, milyen típusú konyhára vágysz. (Tripadvisor jól jöhet, ha pedig vegán, vega opciókat keresel, akkor a HappyCow app neked való.) Ebben a bejegyzésben írtam pár ajánlást Kuta környékén. De Érkezik majd egy Ubud ajánlás is.
 • Az éttermek, reggelizők általánosságban véve olcsóbbak mint itthon és szinte mindenhol nagyon finomakat fogsz tudni enni. Vannak persze kivételek, burzsuj helyek, de abban biztos lehetsz, hogy megérik pénzüket.
 • Arra érdemes figyelni, hogy legtöbbször a nettó árakat írják ki, ami csalogató lehet, de azért nézd meg, hogy hány százalék adót és felszolgálási díjat számolnak fel, mert volt már, hogy elég nagyot néztünk a végösszegen.
 • Kulacsot ajánlott hoznod, de palackos vizet fogsz venni, és azokat iszod majd, abból mondjuk lehet venni jó nagyot is, és akkor azt tudod magaddal vinni a kulacsodban. Sajnos Balin a víz nem alkalmas europai emberek gyomrának (bár szerintem a helyiek sem fogyasztják). Fogatmosni elvileg lehet vele, de én maradtam az ásványvíznél. Fürdeni természeten lehet benne, kicsit ilyen furi nyálkás érzetet hagy maga után a bőrön, de nem olyan vészes. Sok helyen van szűrt víz is a szállodákban, hotelekben, illetve sok helyen palackozott vizet is bekészítenek neked a szobába, ami nagyon kedves tőlük.

Yoganic 21
 • Az alkohol viszonylag drága, a legtöbb pia import, így muszáj drágán adniuk. Egyetlen helyi alkoholról hallottam, olvastam, de erre még a helyiek is azt mondták, hogy kerüljem (ez az arak). Ha koktélozni támadna kedved és kifejezetten olcsónak tűnik a koktél, akkor az azért van, mert arak van benne. Nem ajánlatos. 🙂 (Én távol tartottam magam az alkoholtól kintlétem alatt.)

Árak – néhány árat összeírtam

 • Telcomsel 25GB simkártya 300 ezer rupiah (kb 7200 Ft)
 • Női ruha 150k (kb 4000 Ft)
 • Főétel 55k-65k + Áfa + felszolgálási díj (1500-2000 Ft)
 • 1,5 l ásvanyviz 5-6k (150 Ft)
 • Kontinentális reggeli 60k (1500 Ft)
 • Capuccino 35k (900 Ft)
 • Kuta- Ubud taxi 350k (9000 Ft)
 • Egy nagy zacskó mogyoró/snack 20k (500Ft)
 • Női 250 ml tusfürdő 38.500 (988 Ft)

Szállások és medencés luxusbárok – #BaliLifeHack

 • Ahogy feljebb írtam érdemes Bookingon, Agoda-n meg a többi szállásközvetítő oldalon körülnézni, ott kinézni a neked tetsző hotelt/szállást/apartmant és aztán érdemes közvetlenül felkeresni őket, mert árban néha jobban jössz ki, mintha közvetítőoldalon keresztül foglalnál.
 • A másik amit imádtam Balin, hogy rengeteg olyan luxus étterem, kávézó, hotel van, ahol óriási feszített víztükrű medence van, amit akkor is használatba vehetsz, ha nem vagy szállóvendég, de mondjuk fogyasztasz az étteremben. Az is lehet, hogy kell fizetned némi belépőt, de az még mindig sokkal kevesebb lesz, mintha itthon elmennél valamelyik strandra. A Cretya Ubud-ot szívből ajánlom. Elképesztő medencéi vannak, ahonnan a rizsteraszokra nyílik a kilátás.
bali tippek6
Kép forrása: trip.com

Mit ne hozz?

 • Túl sok sminket – A hőség és a páratartalom miatt valószínűleg úgyis lefolyik az arcodról, rosszabb esetben a nap ráégeti a bőrödre. Meg amúgy is, jelen pillanatban (2022 április) zárt terekben kötelező a maszkhasználat, de olyat is olvastam/hallottam, hogy az utcán, sőt még a motoron is kell(ene) maszkot viselni, különben megbüntetnek a rendőrök.
 • Magasságút – teljesen felesleges, nem nagyon fogod tudni viselni a macskaköves utcákon, a rizsföldeken, vagy a robogókon. Flip-flop és edzőcipő, nagyjából erre a kettőre lehet szükséged. Lapos talpú szandi jól jöhet még, de tényleg felesleges túlzásokba esni.
 • Túl sok cuccot úgy általában – Balin valószínűleg utazgatni fogsz, átmész Nusa Pendia szigetre vagy Nusa Lembongan-ra, ahova csak hajóval tudsz átjuni. Nem olyan jó móka az óriási bőröndöt a homokban a parton lehúzni a hajóhoz. Aztán meg azon imádkozni, hogy be ne ejtsék a tengerbe, miközben egymásnak adogatják a felpakoló pakoló hajómunkások.
 • Meleg ruhákat – egy lenge hosszúnadrág és pulcsi valószínűleg elég lesz ha pár hétre jössz (főleg a száraz időszakban áprilistól októberig). Meg amúgy is ki tudod mosatni és minden sarkon olyan ruhaárusokat találsz, ahol biztosan venni akarsz majd valamit.

Mit vigyél még – ami nem biztos, hogy eszedbe jutott

 • Szúnyogriasztó – esténként jól fog jönni, a rizsföldeken főleg
 • Immodium, vagy széntabletta – ha rád tör a Bali-belly, akkor hálás leszel magadnak, hogy ezeket bedobtad.
 • Probiotikum – főleg ha érzékeny a gyomrod. Én megelőzés miatt rögtön az első naptól kezdve szedtem probiotikumot és szerencsére mindenféle gyomorbántalom messzire elkerült.
 • Melatonin – Ha megvisel az időeltolódás, akkor a melatonin segíthet kicsit jobban aludni esténként, és kipihentebben ébredni reggelente.
 • Füldugó, szemtakaró – bár ezekből fogsz kapni a gépen is (legalább is a Turkish Airlines-nál adtak), én gyakran használtam ezeket a rizsföldek mellett töltött éjszakákon (a békák nagyon hangosak tudnak ám lenni, főleg ha az ablakod alá telepszenek levadászni a terasz fényeire összecsoportosuló szúnyogokat.)
 • Naptej – fentebb is írtam már, hogy legalább 50 faktorosat tegyél be. Igaz, hogy kint szinte minden olcsóbb, de a naptej például olyasmi, aminek borsos ára van, így érdemes itthonról magaddal vinni azt, amit amúgy is szeretsz használni. Ugyanez igaz a tusfürdőre, samponra is, kint valamiért az is drágább kicsit.

Olvastad már a többi utazós bejegyzésemet? Figyelmedbe ajálom ezeket is: