joga rolam

Elkezdeni nehéz, befejezni nem akarod. Ez a jóga esetében is igaz, az elején nagyon nehezen vettem rá magam, hogy igenis minden egyes reggel „megjelenjek” a jógaszőnyegen. Hosszú idő kimaradt az edzésben, hiszen tavaly bezártak a termek, hideg lett az idő, és valahogy nagyon távolinak tűnt a 2021-es #bikiniszezon, így ez kevés motivációnak bizonyult.
De aztán valami átkattant a fejemben. Nem másokért kell csinálnom, nem a bikiniszezonért kell csinálnom, magamért kellene, mint ahogy eddig.

Ekkor találtam rá @psychetruth YouTube oldalán @juliamarieyoga 30 napos #poweryoga challengére. Őszintén szólva egyszer már decemberben is nekifutottam, de akkor jöttek az ünnepek… Most viszont szakadatlanul minden reggel alig várom, hogy azt a 30-40 perc intenzív jógagyakorlatot elkezdjem. Nem letudni akarom, hanem tényleg élvezem, és tudom, hogy hiányozna, ha kimaradna 1 nap is.

jóga

A videókban Julia szuper tanácsokat is ad, akár életmóddal, akár mozgással kapcsolatban. Összegyűjtöttem párat ebből, és kiegészíteném a sajátjaimmal, amik segítettek abban, hogy minden nap beiktassam az edzést/mozgást.

Tippek a rendszeres jógázáshoz, edzéshez

  1. Soha ne hagyd ki a hétfőt – Ezzel már jól indítod a hetet, és a napot is.
  2. Legyen egy dedikált időszakod/időpontod az edzésre. Nekem ez általában a reggel, ha reggel megvan az edzés, az a biztos, utána már bárhogy alakulhat a nap, ráadásul a jóga felpörget, javítja a tartást, és az elgémberedő izmokat is felkészíti a napra.
  3. Mindig több legyen a héten az a nap, amikor edzel, mint amikor nem. Nálam ez inkább #nozeroday lett, azaz minden nap igyekeztem mozogni (jóga, séta, hulahopp, lépcsőzés) Köszi @hajdu.mon a zeroday ötletét.
  4. Soha ne hagyj ki egymás után 2 napot – én szinte egyetlen napot sem hagytam ki az elmúlt időszakban, de teljesen rendben van, ha pihenni szeretnél, a lényeg, hogy utána térj vissza, akár a szőnyegre, akár bármilyen edzésformádhoz.
  5. Legyen nálad valamilyen innivaló edzés közben, ami ad egy kis löketet, ha kell, nálam ez az @absorice_hu AbsoBCAA volt. Váltogattam a Zöldalmás, és az új @alexy_the_brand Pink grapefruitos ízeket.
  6. Legyen egy listád/jegyzeted az edzésnapokról, amin ki tudod pipálni, ha edzettél. Ez segít, hogy számon tartsd az edzéseket, és hogy feljegyezd, hogy milyen volt az edzés, hogy ment stb.
  7. Tarts ki! Legalább 2-3 hétig, egy fél óra mozgás reggelente be KELL, hogy férjen, magadért, a fizikai és a szellemi egészségedért. A szokások nem egyik napról a másikra alakulnak, valójában szerintem nem is hetek alatt, inkább hónapok kellenek hozzá, de ahogy a tested hozzászokik a reggeli kis fél órás session-höz, már hiányolni fogja, ha nem kapja meg.
  8. Legyen egy edzős „partnered/bodyd” akivel megoszthatod a sikereket, akivel motiváljátok egymást. Nem kell, hogy együtt edzetek, elég ha távolról támogatjátok egymást.
  9. Olyan mozgásformát válassz, amit élvezel, mindegy, hogy ez jóga, HIIT edzések, szalagos edzés, ugra-bugra, tánc, pilates akár mixelheted is őket, a lényeg, hogy ne szenvedés legyen, mert akkor biztosan fel fogod adni.
joga

A jóga nem csak fizikailag tölt fel, hanem sokszor lelkileg is. Amikor jógázom igyekszem ara koncentrálni, amit csinálok. Figyelem a mozdulataimat, a levegővételt, próbálom kikapcsolni az összes többi gondolatomat, nem mondom, hogy ez mindig sikerül, de a jóga sokat segít abban, hogy jobban jelen tudjak lenni.

Olvasgass tovább a többi bejegyzésem itt találod: