A feta sajt nagy kedvencem volt régen, amikor még rendszeresen fogyasztottam sajtokat, amióta inkább növényeken élek azóta ha tehetem inkább helyettesítem valamivel a normál fetát. Viszont azt a különleges ízvilágot nem volt egyszerű megtalálni, sokat kísérleteztem és végül megszületett a (szerintem) tökéletes recept, amit azóta gyakran elkészítek. Kiválóan lehet alkalmazni, mint mártogatós krém, de akár szendvicskrémként is lehet használni, sőt, ha egy kis dobozka segítségével formázzuk, akkor akár akár kockákra is lehet vágni, és salátákba lehet tenni. Isteni finom, hozza a sajtos feelinget, de közben vegán, és csupa egészséges hozzávalót rejt, sőt a sörélesztőpehely miatt még némi B-vitamin is „szorult” bele.
Egyik fő összetevője a tofu, amelynek köszönhetően nem csak finom, hanem még a fehérjetartalmában is kiemelkedő a növényi „sajtok” között.
A fetakrém hozzávalói
- 70g kesudió (éjszakára, vagy pár órára vízbe áztatva)
- 300g Toffini Natúr tofu + a leve kb 20ml
- 4 ek tahini
- 3 g fekete himalájasó
- 1/2 citrom leve
- 1/2 lime leve
- 4 ek sörélesztőpehely
A vegán fetakrém elkészítése
Minden hozzávalót összemixelünk egy késes robotgép segítségével. Kóstoljuk, és ha kell még ízesítjük sóval, citromlével. Vigyázat, kóstolás útján simán el lehet nassolgatni az egész adagot, annyira finom! 🙂 Érdemes elfelezni az adagot, felét csatosüvegbe tölteni, és mártogatósként zöldségekkel, házi magos keksszel kínálni. Viszont a másik feléből készítsünk “feta sajtot”! Ehhez egy kisebb műanyag ételtárolót béleljünk ki gézlapokkal, és kanalazzuk bele a krémet, majd tegyük éjszakára hűtőbe.
Készítsünk egy finom gazdag salátát mindenféle zöldséggel, jégsalátával, spenóttal, és dobjuk fel dinnyegolyókkal, persze dinnyekockák is lehetnek, de mókás volt golyókat készíteni a kis kanál segítségével. Szórjuk meg magvakkal, és a kedvenc salátaöntetünkkel. Egy balzsamecetes-gyümölcsös öntet igazán jól passzol hozzá.
(A sörélesztő miatt pár napnál tovább nem bírja a hűtőben sem, de igazából esélye sincs két napnál tovább élni, próbáld csak ki!)
Fetasajtkrém tofuból
Eszközök
- Konyhai robotgép
- Nagy teljesítményű turmix
Hozzávalók
- 70 g kesudó éjszakára vízbe áztatva
- 300 g natúr tofu + a leve kb 20 ml
- 4 ek tahini (szezámmagkrém)
- 3 g fekete himalájasó fontos, hogy kefete legyen
- 1/2 db citrom leve
- 1/2 db lime leve
- 4 ek sörélesztőpehely
Elkészítés
- Minden hozzávalót összemixelünk egy késes robotgép segítségével. Kóstoljuk, és ha kell még ízesítjük sóval, citromlével.
- Érdemes elfelezni az adagot, felét csatosüvegbe tölteni, és mártogatósként zöldségekkel, házi magos keksszel kínálni.
- Viszont a másik feléből készítsünk “feta sajtot”! Ehhez egy kisebb műanyag ételtárolót béleljünk ki gézlapokkal, és kanalazzuk bele a krémet, majd tegyük éjszakára hűtőbe.
- Készítsünk egy finom gazdag salátát mindenféle zöldséggel, jégsalátával, spenóttal, és dobjuk fel dinnyegolyókkal, persze dinnyekockák is lehetnek, de mókás volt golyókat készíteni a kis kanál segítségével. Szórjuk meg magvakkal, és a kedvenc salátaöntetünkkel. Egy balzsamecetes-gyümölcsös öntet igazán jól passzol hozzá.