esküvős

Esküvő – hosszú hónapok munkája, tervezés-szervezés, várakozással teli időszak, néha agybaj a köbön, de valahol mégiscsak gyönyörű periódus, amikor az esküvődre készülsz. Megtehetnéd, hogy szakemberre, gyakorlott esküvőszervezőre bízod a dolgot, de akkor elveszik a romantikája. Mindent kézben tartani, mindenre (is) gondolni azonban nagy kihívás, könnyű elveszni a részletekben, és könnyű átsiklani fontos dolgok felett, amik miatt már csak az esküvőd napján bánkódsz, hogy miért is nem jutott korábban eszedbe.

Megspóroltuk neked a munkát (meg a fejfájást), és összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amikkel a felkészülés is gördülékenyebb lesz, és a nagy nap is gondtalanul, fülig érő mosollyal telik majd Nektek is, és a vendégek is maximálisan elégedettek lesznek, év évekig a ti lagzitokat emlegetik majd etalonként.

Az esküvői menü – catering

1. Kérdezd meg a vendégeket hogy van-e ételérzékenységük, preferenciájuk. Ha nem is tudsz mindenkinek külön készülni (vegánok, glutén és laktózérzékenyek, mogyoróallergiások stb.) asztalonként 1-1 mentes tálat készíttess össze.

2. Ha készül mentes sütemény, győződj meg róla, hogy íztől azért nem mentes. Szuper vegán/cukor/gluténmentes sütiket tortákat lehet ma már kapni, érdemes megkeresni a megfelelőt, hiszen te se akarod, hogy a menyasszonyi tortád a kukában végezze, vagy szájhúzásra adjon okot.

3. Előre csomagoljátok/csomagolják el a vendégeknek a sütiket, ha akartok adni, ne ott kelljen mindenkinek válogatni, porciózni. Legrosszabb esetben utólag kivinni mindenkinek, hogy ne romoljon rád egy tonnányi sütemény.

esküvő

4. A felszolgált italok legyenek megfelelő hőmérsékletűek, beszéld meg a vendéglátó hellyel, hogy legyen hideg és kevésbé hideg opció, és jégkocka annak aki kéri. Nyári melegben langyos sört inni nem túl felemelő élmény.

5. A fogások felszolgálása között hagyj szusszanásnyi időt, egy sétára, mosdóra, játékra legyen 20-30 percnyi szünet. Ennyi kelleni fog a vendégeknek is, hogy fellélegezzenek, ismerkedjenek, jól érezzék magukat, és ne csak „letudják” az esküvői menüt.

Esküvői helyszín, utazás megoldása

6. A kocsival nem rendelkező vendégeknek szervezz buszt/fuvart, vagy legalább kínálj fel taxi/transzfer opciót önköltségen is akár a helyszínre. A csoportos utaztatás is jó opció, de ne érezzék azt, hogy magukra hagytad őket ezzel.

7. Ha ottalvós a buli, akkor győződj meg róla, hogy időben el tudod foglalni a szállást (te is meg a korábban érkező vendégek, szolgáltatók is). A készülődős szoba legyen világos, sok természetes fénnyel (ez a sminkesnek és a fotósoknak is jól fog jönni), legyen szép, ha közben készülnek fotók, videó. És legyen klimatizált, ha nyáron tartod a lagzit, nem fogsz örülni, ha már a felhelyezés előtt lefolyik rólad az esküvői smink.

8. Ne maradjon el az információáramlás a vendégek felé: mikorra hagyják el a szállást, kapnak-e reggelit, mennyivel korábban érkezhetnek, hol van lehetőségük a program kezdetéig kávét inni stb.

esküvő

9. Díszítés: A kevesebb néha valóban több, teljesen felesleges óriási csokrokkal, és virágfüzérekkel díszíteni a termet (a templomot meg pláne) hiszen másnap úgyis a kukába kerülnek, hacsak nem tudod az összeset elosztogatni. Pár szál virág, valamilyen természetes (akár DIY esküvői dekor) díszítés az asztalokon a menükártyák mellett éppen elég hangulatot biztosítához. A főasztalra sem kell méteres csokor, mert csak kitakarja az ifjú párt, és a menyasszonyi ruhát egyébként is nem szeretnéd elrejeni a kíváncsi szempárok elől. Az asztal mögé mehet egy picit látványosabb díszítés, gyönyörűen mutattok majd előtte a vendégek perspektívájából és a fotókon is. 

Gondoskodj a megfelelő hangulatról

10. Zene: legyen többféle stílus, legyenek különböző etapok. Adj lehetőséget a kívánságműsorra is akár. A DJ-vel beszéld meg hogy ha az egyik stílus nem jön be, eltűnnek a népek a tánctérről, akkor engedje el, és váltson. Ha sokáig üres a tánctér, az megöli a bulit. Ha a zenekarnak van listája, add oda a vendégeknek is, vagy tedd ki jól látható helyre, had válogassanak, és kérjenek zenét, hiszen ez a buli értük (is) van!

11. A hangosítás ne az utolsó percben dőljön el. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a ceremóniamester/vőfély hangját nem hallani, mert az asztalnál történő beszélgetés zaja elnyomja, és senki nem tudja mi történik. Az akusztikára kiemelten figyeljetek, hiszen előfordulhat, hogy a hangosítás a tánctéren van, de az asztalok messzebb vannak, vagy épp egy fal van közötte. 

12. Csinálj kis játékokat, párismereti kvízt ami viccces és amitől jobban megismerik a kapcsolatotokat a vendégek. Bónusz pont ha a násznépet is be tudod vonni a játékba – de ne hozd kellemetlen helyzetbe őket!

Az esemény megörökítése – az esküvői fotók, videó

13. Csoportos fotózáshoz készülj menetrenddel/listával, amit adj oda a vőfélynek/ceremóniamesternek. Sokkal gyorsabban és gördülékenyebben megy majd minden! (Család, gyerekkori barátok, iskolatársak, lánybúcsús banda stb)

14. Fotózáshoz keressetek előre a helyszínen megfelelő terepet/hátteret, a fotóst is vondd be, hiszen előre tervezhető, hogy a nap merre fog sütni!

15. Legyen instax fotósarkod, lehetőleg egy félreeső hely, ahol van fény is – ez fontos, különben homályos, kiégett vagy kék lesz minden elkészült kép, hiába a vaku. Adj lehetőséget nekik hogy kiakasszák/beragasszák a képeket, és vihessenek is haza belőle. (Előny a kijelzővel rendelkező masina esetleg egy állvány, és az időzítés lehetősége.)

esküvő

16. Ha fizetsz a fotós és videós szakemberekért, akkor legyél biztos abban, hogy nem lesz még 3-4 önjelölt fotós aki útban lesz a fizetett szakembereknek. Ugyanez vonatkozik a vendégekre is, akik a saját telefonjukat akarják használni. A ceremóniamester, vőfély finoman jelezheti is ezt feléjük akár valamilyen viccesebb forméban, természetesen nem kell letiltan őket a fotózásról (nem is tudnád) de nem árt emlékeztetni őket, hogy készülnek profi fotók, amiket természetesen mindneki meg fog kapni. Fotózkodhatnak is a fotóssal az üresjáratokban.

A nászajándék

17. Érdemes előre meghatározni, hogy mi is a pár elképzelése a nászajándékokkal kapcsolatban. Pénzt szeretnétek? Kimondottan vágytok valamire? Tudassátok ezt akár már a meghívók átadásakor, egy frappáns verssor sok kételyt, és találgatást, illetve kellemetlen pillanatot eloszlat és megold.

18. Akárhogy is döntöttetek legjobb, ha egy korai fix időpontban mindenki túleshet az ajándék átadásán, akár a vacsora előtt, vagy valamely fogások között.

19. Ha borítékot, pénzt kértetek, és az esemény elején megtörtént az ajándékozás, akkor jelentesd be a ceremóniamesterrel, vőféllyel, hogy a későbbi menyasszonytánchoz nem kötelező a pénz bedobása, nyugodtan táncoljanak! Jelentősen oldani fogja a feszültséget, mert aki borítékkal készült, és beletett minden Nektek szánt ajándékot, az kellemetlenül érezné magát, vagy kelletlenül bedobna 500 Ft-ot.

esküvő

20. Köszönőajándék: Egy kedves kis kézzel készült apróság, ami akár ültetőkártyaként is szolgálhat a vendégeknek. Lehet ez egy pici virág minicserépben, méz, pálinka, cukorka, bármi amit kicsit egyedivé tudtok tenni, vagy kapcsolódik hozzátok. Szívesen hazaviszik majd a vendégek, és örömmel gondolnak majd rátok és a tökéletes esküvőtökre. Nem kell túlgondolni és nem kell túlzásokba esni, akkor se sértődj meg, ha valaki mégsem viszi haza, hanem egyszerűen otthagyja az asztalon. Van ilyen. 🙂

Bónusz esküvői tippek

21. Éjfélig/ a menyasszonytáncig óvatosan bánjon a pár az alkohollal, a nagy izgalom, az egész napos rohanás, esetleg hőség hatására könnyen és gyorsan a fejetekbe száll az a pár pohár pezsgő is, bár a vendégek lehet, hogy jól mulatnak majd rajtatok,  higgyétel el élvezetesebb lesz a nap, ha nem csak felvételről emlékeztek majd az apróbb momentumokra. Ráadásul a dráge menyasszonyi ruhára is könnyebb vigyázni józanul, mint erősen becsípve.

22. Ha van hozzá affinitásod, akár a meghívókat, ültetőkártyákat is elkészítheted a Canva nevű online kép és kiadványszerkesztő programmal, így biztosan olyan lesz, amire vágysz, és valóban magadénak érezheted az egészet.

Minden egyezés csak a véletlen műve a fenti cikkben. Ha jártunk az esküvőtökön, és valamelyik pontnál magadra ismertél, az pusztán a véletlen műve, a Ti esküvőtök tökéletes volt úgy ahogy volt! <3

Sziszi&Krisz