Air Fryer

Az Air Fryer mánia hódít már egy ideje a világban és most hozzánk is elért. Sokan nem értik mitől különbözik a sima sütőtől, és miért vannak megőrülve érte annyian. Én eddig személy szerint azok közé tartoztam, akik nem nagyon tudták hova tenni ezt a masinát, de Krisz egy ideje már elültette a bogarat a fülemben, hogy ki kellene próbálnunk az Air Fryert. Azzal érvelt, hogy: leegyszerűsödne vele a főzőcskézés, sokkal gyorsabban el tudnánk készíteni a kedvenc kajáinkat (gyorsabban, mint ahogy a futár kiszállítaná a megrendelt ételt), arról nem is beszélve, hogy mennyi új receptet tudnánk kipróbálni vele. Így mindkettőnk nagy örömére kaptunk egy Nutribullet Air Fryert tesztelésre.

Elsőre egy fincsi sült édesburgonyát próbáltunk ki vele, de azóta már több minden készült vele, még egy desszertet is kipróbáltam benne. Alig várjuk, hogy további finomságokkal is kísérletezhessünk. Természetesen itt a blogon is megosztjuk majd a recepteket. A pár hetes használat alatt azért egész jól összegyűltek a tapasztalatok a használatával kapcsolatban, így ezeket itt meg is osztjuk.

Az Air Fryer előnyei

  • Elvileg alacsonyabb költségekkel jár a használata mint a normál sütő használata. Ez azért lehet mert nem kell a nagy sütőt előmelegíteni és kevesebb edényt is kell mosogatni. Jól hangzik, de nem gondolom, hogy óriási különbség lesz hó végén az áramszámlánkon.
  • A fentiekből is következik, hogy időt viszont tényleg lehet vele spórolni az előkészületeknél is és a tisztításnál is.
  • Kevesebb olajhasználat. Egy olívaolajas sprayből pár fújás is elég ahhoz, hogy a fűszer rátapadjon az ételre és szépen megsüljön anélkül, hogy kiszáradna.
  • Stabilan hozza ugyanazt az állagot / minőséget minden egyes használattal, ergo ha beteszek egy csirkemellet nem kell játszani a sütő hőmérsékletével, a légkeveréssel és az egyéb beállításokkal.
  • Kevésbé szárítja ki a húst, és másnap mikroval újramelegítve is szaftosabbnak tűnik.
  • Kiforrott technológia tele van a net tippekkel receptekkel nem kell feltétlenül kísérletezgetned a receptekkel, ha nem szeretnél.
  • A kacsamellet is gyönyörűen ropogósra süti.
  • Muffint, cookiet és egyéb hasonló sütiket is simán megsüti
  • A krumpli és a zöldségek is mindig finomra sültek benne, sőt a vékonyra szeletelt krumpliból még házi chipset is tud készíteni. (De itt érdemes lesben állni, mert gyorsan oda is kaphatnak a vékony szeletkék)
  • A rántott ételekről eddig azt gondoltuk, hogy nem igazán férnek bele az egészségtudatos életmódba, de így, hogy zsiradék nélkül is gyönyörűen ropogósra süti a rántott húst, vagy a gombát, karfiolt is, meggyőződtünk arról, hogy igenis ezek is részét képezhetik az egészséges életmódnak.

air fryer nutribullet C2031.00 00 14 23.Still002

Az Air Fryer hátrányai

  • Az XXL méret ellenére sem óriási az űrtartalma. 2 főre tökéletes ez a méret, de ha áthívod az egész családot, vagy a baráti társaságot, akkor lehet, hogy gyorsabban végzel, ha a sütőt választod.
  • Ettől függetlenül viszont egész nagy helyet elfoglal a konyhapulton.
  • A rakott ételek elkészítéséhez is inkább a sütőt ajánljuk.
  • Nem mondanánk rá, hogy csendes társ, kb olyan a hangja, mintha a gőzelszívó menne, tehát nem túl hangos, de van azért egy alapzaja.
  • Nem árt használat után azonnal elmosni, mert ha a rácsra rászárad valami, nem biztos, hogy a bevonat károsítása nélkül le lehet vakarni róla.
  • Sütőpapírral csak óvatosan lehet „játszani”, hiszen gyulladásveszély áll fenn ha hozzáér a fűtőszálhoz. Lehet kapni direkt Air Fryerhez sütőpapírt, de egy lyukasztó segítségével magadnak is ki tudod lyuggatni, így a levegő könnyen átjárja, arra viszont figyelni kell, hogy ne indítsd el úgy a gépet, hogy csak a papír van bent étel nélkül, mert a levegő miatt fel fog szállni, és könnyen meggyullad.
  • Nem feltétlenül hátrány, de a program nem sokat ad hozzá, csak az előre beprogramozott időt és hőmérsékletet tárolja.

Rizsfőzővel együtt egy ultimate meal prep combo lehet ez így két személyre. Nálunk amióta megvan, kétnaponta biztosan bekapcsoljuk, és a receptekkel való kísérletezés még csak most jön.

Air Fryer receptek

Jöjjön pár Air Fryer recept amivel azonnal beleszerethetsz a gépbe!

Air Fryer

Villámgyors steakburgonya

Vegyél sütni való burgonyát. Mosd meg őket,a héjat rajta is hagyhatod, majd vágd fel cikkekre és tedd egy nagy tálba őket. Fújj rá párat olívaolaj sprayel vagy löttyints rá egy kicsit az üvegből majd szórd meg a kedvenc fűszereiddel. Tedd be az Air Fryer sütőbe 200 fokon 15 percre. Érdemes már 5 perc után ellenőrizni és akár rázni rajta egyet, mert burgonyától függően akár 10 perc is elég lehet neki!

Ropogós kacsamell

Alapesetben ennek neki se állnék egy sűrű hétköznap után este, de itt jön a „varázslat”! Töröld meg papírtörlővel a kacsamelleket. Vágj keresztbe csíkokat a bőrébe óvatosan. Ne vágd át teljesen, mert a zsír ekkor sütés közben belefolyhat a hús közepébe és elveszítheti a bőr a ropogósságát.

Fűszerezd ízlés szerint, de a só, rozmaring és kakukkfű kombinációja nagyon illik hozzá! Tedd be az Air Fryer sütőbe 200 fokon 5 percre, majd vedd le 160 fokra és kb 8-10 percre tedd vissza attól függően, hogy mennyire szeretnéd átsütve. Ha 10 percnél tovább hagyod benne akkor úgy tapasztaltam, hogy egyrészt nagyon apróra összezsugorodik, másrészt a bőrének is kicsit sok már. De valószínűleg ez is függ az alapanyagtól, az Aldis Húsmester típusával ez az idő működhet.

Rántott csirkemell

Ezt a receptet inkább linkelem, mert videó is van mellette. Ezen a forgatáson Krisz is ott volt, így elsőkézből tanúsíthatja, hogy működik! Próbáltuk ugyanezt a nagy légkeveréses sütőben, valamiért az inkább fonnyadt lett, itt pedig simán ropogósra sült minimális olajjal. Recept ide kattintva!

Amíg sül a csirke, érdemes egy gyors tartárt csinálni hozzá tejföl, majonéz, mustár keverékből ha nem brutális diétában vagyunk, mert amint kész a csirke és megkóstoljuk, nem bírjuk abbahagyni.

Ha bármi kérdésed van vásárlás előtt, írd meg kommentben, illetve azt is, hogy milyen Air Fryer receptekre lennél kíváncsi.

További receptek a blogról: