kismama jóga

A 200 órás vinyasa jóga képzésem után (erről bővebben itt olvashatsz) úgy éreztem, hogy szeretnék kicsit specializálódni, szeretném továbbképezni magam. A speciális női jógák világa kezdett vonzani az utóbbi időben, így megörültem, amikor szembe jött velem a Sarasvati jógaiskola Kismama és baba-mama jógaoktató képzése.

Izgatottan vártam a Kismama jóga képzés kezdetét. Már az első pár alkalom után azt éreztem/gondoltam, hogy sokkal-sokkal többet kapok ettől a tanfolyamtól, mint ahogy azt reméltem. Nem csak tudást, de egy befogadó, támogató környezetet is, ahol nincsenek tabuk és nincsenek buta kérdések sem.

Semmiképp sem a klasszikus értelemben kell elképzelni ezt a kismama jóga képzést, hiszen nem egy fehér tábla előtt állva „adja le” a tananyagot az oktató. Nekem sokkal inkább „tábortűz” feelingem volt az órák alatt, hiszen a jógaszőnyegünkön ülve hallgattuk/ittuk az oktatók szavait, akik lelkesen megosztották velünk a hosszú évek alatt elsajátított tudásukat. Rendkívül mély és átfogó tudással rendelkeznek ezen a területen ez abszolúte érezhető volt már az első alkalmakkor is és az elkötelezettségük a tudás megosztására valóban inspiráló.

Kismama jóga – a női test változásai várandósság alatt

kismama jóga

Olyan dolgokat tanultunk/tudtunk meg a női szervezetről, amit minden várandósságra készülő nőnek tudnia kellene. Megértettük, hogy a várandós nők teste milyen csodálatosan alkalmazkodik ehhez a kritikus időszakhoz, és hogyan segíthetjük mi jógaoktatóként ezt a folyamatot. Részletes információkat kaptunk a terhesség alatti megfelelő táplálkozásról és a testmozgás fontosságáról. És persze nem csak a testi változásokra tér ki az oktatás, hiszen a várandósság minden területen (lélekben és mentálisan is) nagy változást hoz egy nő életébe.

Rengetegszer gondoltam arra az oktatókat hallgatva, hogy ezeknek az infóknak a középiskolai könyvekben is benne kellene lennie, de legalábbis minden nőnek kézhez kellene kapnia egy kivonatot ebből a hasznos tudásból. Jobb későn, mint soha, azt éreztem, hogy jó helyen vagyok, és nagyon örültem neki, hogy most már a birtokomban van mindez a tudás. Szeretném továbbadni ezt a tudást azoknak a nőknek, akiket én fogok oktatni, és biztosan nekem is hasznomra válik majd, amikor abba az életszakaszba érek, hogy gyermeket vállalok.

Kismama jóga és az ayurveda

Számomra külön öröm volt, hogy a kismama jóga képzés keretei között betekintést nyerhettünk egy kicsit az ayurvédába is, hiszen mindig is húzott a szívem a természetes és a holisztikus megoldások, betegségmegelőzés és gyógyulás/gyógyítás felé. A kismamáknak legtöbb esetben nem ajánlott a különböző gyógyszerek szedése, így rendkívül hasznos számunkra ez a tudás is, hiszen természetes, gyógyszermentes megoldásokat tudunk kínálni a különböző, terhesség alatt előforduló panaszaikra.

Tradíció és a modern nyugat

Vasárnap reggel szertartással, imával indítottuk a képzési napot, ahol az Indiából származó oktató vezette a szertartást, így igazán autentikus élményben lehetett részünk. Nagy örömömre szolgált, hogy itthon részt vehettem egy ilyen szertartáson, kicsit úgy éreztem magam, mintha arra az időre kiszakadtam volna a magyar valóságból és egy színes, fűszerektől illatos, mantráktól hangos varázshelyre kerültem volna.

kismama jóga - indiai tradíció

A képzés úgy egyesíti a keleti és a nyugati módszereket és kultúrát, hogy igazán könnyen emészthető és befogadható legyen azok számára is, akik eddig még nem tapasztaltak ilyesmit, vagy akik nem rendelkeznek jógás előképzettséggel.

Ez a környezet nemcsak tanulási élményt nyújt, hanem egy támogató közösséget teremt, ahol alig várjuk, hogy visszatérhessünk a következő képzési napra, hogy újra részesei lehessünk ennek a különleges (női) közösségnek. Az órák atmoszférája pedig egyszerűen magával ragadó volt. Ezek a képzések nem csak tudásátadásról szóltak, hanem egy igazi női közösséget is létrehoztak. Ebben a csoportban bármit megoszthatunk, bármilyen kérdésünkre választ kaphatunk, és együtt növekedhettünk és fejlődhettünk. A képzés során nemcsak a prenatális jóga és az ayurvédikus tanítások kerülnek fókuszba, hanem egy egész életre szóló barátságok és egy közösség is, ahol mindannyian inspirálhatjuk és támogathatjuk egymást a várandós nők segítésében a terhesség ideje alatt.

A következő bejegyzésben mesélek még kicsit arról, hogy miket tanultunk a képzés alatt, amelynek részét képezte gátizomtorna és kisbaba masszázs is.

Nézz szét a többi jógával és mozgással kapcsolatos bejegyzésem között: