Nagyon ritkán eszem csak tojást, leginkább akkor, ha épp úgy adódik, hogy hotelben reggelizünk, mert ott valahogy mindig elcsábulok egy kis rántottára, de alapvetően ha itthon magamra főzök, akkor a tojást igyekszem kiváltani. Nincs érzékenységem, egyszerűen csak szeretnék minél inkább a növényi eredetű ételekre fókuszálni. Süteményekben „lenmagtojást” szoktam alkalmazni (lenmagtöret+forró víz) de egy jó rántottát nehéz lenne lenmagból összehozni, ahhoz azért több kell. A tofu és a csicseriborsóliszt kiváló alapot ad a tojás kiváltására. Akár rántotta is készülhet így, amit korábban már próbáltam is. Gyors, videós recept ITT.
Ha pedig fekete sót, és kurkumát alkalmazunk a receptekben, akkor a színe, szaga is olyasmi lesz, mintha tojást használtunk volna.
Frittata zöldségekkel reggelire
Most nem rántottát, hanem piteformában sült zöldséges frittatát készítettem, amit reggelire, vacsorára, de igazából bármikor lehet enni. Íze a tojásos frittatához nagyon hasonlít, ráadásul a tofu miatt fehérje is igencsak sok van benne! Elkészíteni pofonegyszerű, és hűtőben eláll pár napig.
Jöjjön a Tofu Frittata recept
Tojásmentes tofu frittata
Eszközök
- piteforma, vagy jénai tál
- Sütő
Hozzávalók
Zöldségalap
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- 1 darabka cukkini
- 1 darabka padlizsán
- 1 db répa
- 1 marék gomba
Krém hozzávalói
- 300 g Toffini tofu lehet natúr, vagy füstölt
- 50 ml Növényi tej
- 30 g csicseriborsó liszt
- 3 ek sörélesztő pehely
- 1-2 csipet fekete só tojásra emlékeztető íze van
- 1-2 csipet fokhagymasó
- 1-2 csipet kurkuma gyönyörű színt ad neki
- 1-2 csipet curry
- 200 ml víz
- 1-2 ek lenmag
- 1 ek útifű maghéj liszt csapott evőkanál bőven elég
Elkészítés
- A zöldségeket szinte készre pároljuk egy serpenyőben, majd félrehúzzuk a tűzről. (Akár fagyasztott zöldségmixet is használhatunk, de arra figyeljünk, hogy ne legyen víz alatta, amikor összekeverjük később a krémmel).
- A krém hozzávalóit krémesre mixeljük egy konyhai robotgép/turmix segítségével. A vizet lassan adagoljuk, nehogy túl folyós legyen. Masszív, de kenhető krémet kell kapnunk. Ha nem elég folyós, mehet bele még pici víz, ha pedig túl folyós, akkor vagy csicseriborsó liszttel, vagy pici útifű maghéjjal lehet javítani az állagán.
- Keverjük alaposan össze a krémet, és a párolt zöldségeket.
- Simítsuk a masszát pite formában, vagy bármilyen sütésálló tálba, jénaiba.
- Tálaljuk egy kis növényi “joghurt” és pesto társaságában, illetve egy finom saláta is jól kiegészíti.