almaspite

Ez az az almáspite recept amit keresel! Ha egyszer kipróbálod, azonnal beleszeretsz majd az omlós tészta alapjába, a pudingos töltelékébe, és ó az a ropogós fahéjas morzsa a tetején! Nincs benne hozzáadott cukor, ráadásul növényi alapú (vegán) a süti! Fehérjében, rostban gazdag, ha elkészül odacsődül a család a fahéj és a sült alma illatára. Tökéletes őszi finomság még akkor is, ha épp diétázol.

almáspite pinterest

Almás pite alap

Omlós, mégis egyben marad, finom könnyed, teszi a dolgát, szuperfinom alapot biztosít az almás pite tölteléknek és a ropogós morzsának, ráadásul glutén- és cukormentes. Sokféle pitealapot kipróbáltam már, de ezzel valószínűleg megszületett a tökéletes linzertésztaként is kiválóan funkcionáló tészta. A titka a megfelelő arányúan kevert lisztekben rejlik. Mandula, zabliszt, tápiókakeményítő, és persze a növényi fehérje. Ha ezeket a liszteket használod, akkor biztos lehetsz benne, hogy megfelelően omlós, ugyanakkor egyáltalán nem száraz tésztát fogsz kapni.

Lenmagtojás

Számos receptemben használok lenmagtojást tojáshelyettesítőként. Könnyű elkészíteni és valóban kiválóan alkalmazható „ragasztó elemként” a receptekben. Általános „szabály” hogy minimum kétszeres mennyiségű vizet érdemes használni, én néha háromszoros mennyiséget szoktam, ha hígabbra szeretném. Őrölt lenmagot általában házilag készítek kávédaráló/őrlő segítségével. Olcsóbb, mintha boltit vennél, ráadásul sokkal frissebb is, hiszen elég kis mennyiséget megőrölni. A lenmagtojást úgy készítem, hogy egy hőálló pohárba teszek 1-2 evőkanálnyit az őrölt lenmagból, majd rákanalazok kétszer annyi mennyiségű forró vizet. Állni hagyom 5-7percig, amíg az egész kocsonyássá nem válik, innentől nagyjából ugyanúgy lehet használni, mint egy normál tojást. (Felverni persze nem lehet. 🙂 )

Almáspite töltelék

Érdemes ropogós, kicsit savanykás piros almákat választani, az én kedvenceim a jonagold, és az idared enni is és sütiket készíteni is ezekkel a legjobb szerintem. Négy közepes nagyságú almára lesz szükséged egy 20cm-es totaformához. Ehhez a recepthez érdemes megpucolni az almákat, sokkal szebbek lesznek a piteszeletek, és könnyebben is tudod majd vágni az almáspitét, de persze ha ragaszkodsz a héjához is (hiszen abban van a vitamin 😀 ) akkor rajtamaradhat, nem fogja nagyban rontani az élményt.

almáspite

Almáspite morzsa

Nem tudnék választani, hogy a három réteg közül melyik a kedvencem, mindegyik annyira más, annyira egyedi. Az alsó omlós, a középső krémes, a morzsás rétege pedig egyenesen ropogós, talán éppen ez a pite titka, hogy különböző ízek és textúrák találkoznak benne. Érdemes nagyszermű zabpelyhet választanod, mert a konyhai robotgép össze fogja aprítani a többi hozzávalóval együtt. Friss datolyát szoktam használni, ami olcsóbb, mint a medjool datolya, de ugyanolyan finom és édes. Érdemes beáztatni, esetleg pucolni is, de ennél a receptnél az sem baj, ha rajta marad a héja. Ha nincs mandulavajad használhatsz bármilyen magvajat egyébként, de nekem a mandula passzolt leginkább ehhez az ízvilághoz. Akár pekándió darabokat is szórhatsz bele a végén, vagy aszalt vörösáfonyával is megspékelheted.

Szerintem minden fontos részletre kitértem, így jöhetnek is a recept részletei. Ha videós receptből könnyebben dolgozol, jó hírem van, az is készült hozzá, csak görgess lejjebb!

almaspite

Álom almáspite cukor- és gluténmentesen

Ez a finom almás pite biztosan elrabolja a szíved, olyan, mint egy jól megérdemelt ölelés, sült alma, fahéj, és ha igazán kényeztetni szeretnéd magad, akkor egy kis vanília pudingot, vagy fagylaltot is tehetsz rá tálalásnál. Fehérjében, rostban gazdag, diéta alatt is nyugodtan megsütheted!
Előkészítés 10 minutes
Sütés/főzés 30 minutes
Fogás Desszert
Nehézség Könnyű
Eszközök
  • Konyhai robotgép
  • Sütő
Hozzávalók
  

Omlós tészta alap

  • 80 g mandulaliszt zsírtalanított mandulalisztet használtam
  • 50 g zabliszt
  • 20 g tápiókakeményítő bambuszrost liszttel is próbáltam, illetve a többi keményítő (kukorica, burgonya) is jó lehet
  • 2 ek eritrit por eritrit ideális esetben
  • 1 ek Vaníliás növényi fehérjepor
  • 1 csipet
  • 2 lenmagtojás 2ek lenmagtöret + 6 ek forróvíz
  • 80 g margarin szobahőmérsékletű

Almás töltelék

  • 4 db közepes alma pucolva, vékonyabb szeletekre vágva
  • 1-2 csipet fahéj
  • 1 db citrom leve
  • 1 ek eritrit ízlés szerint módosítható a mennyiség
  • 3 ek Vaníliás növényi fehérjepor
  • 100 ml víz vagy növényi tej

Morzsa

  • 140 g nagyszemű zab
  • 8 db friss datolya beáztatva, esetleg pucolva
  • fahéj
  • csipet só
  • 2 ek mandulavaj
  • 2 ek margarin vagy kókuszolaj olvasztva
  • 1-2 ek eritrit ízlés szerint módosítható a mennyiség
Elkészítés
 

Omlós tészta alap

  • Készítsük el a lenmagtojást: A két evőkanálnyi lenmagtörethez adjunk 6 evőkanál forró vizet, és várjunk pár percet, amíg kocsonyás állaga lesz.
  • Keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit. Ha nem használunk fehérjét, akkor mehet bele kicsivel több mandula- vagy zabliszt. Ám a fehérjétől az állaga, az íze és a tápértéke is jobb lesz!
  • Az omlós tészta száraz hozzávalóihoz adjuk hozzá a lenmagtojást és a margarint, majd gyúrjunk tésztát belőle, és pihentessük a hűtőben.

Almás töltelék

  • Az almákat hámozzuk, és szeleteljük, locsoljuk citromlével, fahéjjal és ízlés szerint eritrittel/édesítőszerrel. Tegyük őket egy serpenyőbe, és kicsit fonnyasszuk őket meg a tűzön.
  • Közben keverjük ki a fehérjét és a 100 ml folyadékot. Ha nem használunk fehérjét, akkor pudingport is használhatunk helyette. Öntsük ezzel nyakon az almát, és forraljuk össze.
  • Az omlós tésztát nyomkodjuk bele egy kiolajozott/olajsprayvel, vagy margarinnal kikent torta-vagy piteformába. Majd kanalazzuk rá az almás-pudingos keveréket

Morzsa

  • A morzsa hozzávalót tegyük robotgépbe, és készítsünk belőle morzsálódós állagú "tésztát".
  • Ezt morzsoljuk rá az almás rétegre, és kicsit lapogassuk rá, hogy összesüljön.
  • 170 fokon 25-30 perc alatt süssük készre.
Videó
Megjegyzés
Tálalásnál szórjunk rá fahéjat, vagy készíthetünk hozzá vanília pudingot, sodót, vagy proteinkrémet. Isteni fahéj és sült alma lengi majd be a lakást. Hihetetlenül finom, és egyszerű recept. Csupa jósággal megtöltve, van benne fehérje, sok-sok rost és jó zsírok is. Biztos, hogy eltelít, és az édesség iránti vágyad is maximálisan kielégíti. 
Kulcsszavak cukormentes, gluténmentes, proteines
, , ,