Ez az az almáspite recept amit keresel! Ha egyszer kipróbálod, azonnal beleszeretsz majd az omlós tészta alapjába, a pudingos töltelékébe, és ó az a ropogós fahéjas morzsa a tetején! Nincs benne hozzáadott cukor, ráadásul növényi alapú (vegán) a süti! Fehérjében, rostban gazdag, ha elkészül odacsődül a család a fahéj és a sült alma illatára. Tökéletes őszi finomság még akkor is, ha épp diétázol.
Almás pite alap
Omlós, mégis egyben marad, finom könnyed, teszi a dolgát, szuperfinom alapot biztosít az almás pite tölteléknek és a ropogós morzsának, ráadásul glutén- és cukormentes. Sokféle pitealapot kipróbáltam már, de ezzel valószínűleg megszületett a tökéletes linzertésztaként is kiválóan funkcionáló tészta. A titka a megfelelő arányúan kevert lisztekben rejlik. Mandula, zabliszt, tápiókakeményítő, és persze a növényi fehérje. Ha ezeket a liszteket használod, akkor biztos lehetsz benne, hogy megfelelően omlós, ugyanakkor egyáltalán nem száraz tésztát fogsz kapni.
Lenmagtojás
Számos receptemben használok lenmagtojást tojáshelyettesítőként. Könnyű elkészíteni és valóban kiválóan alkalmazható „ragasztó elemként” a receptekben. Általános „szabály” hogy minimum kétszeres mennyiségű vizet érdemes használni, én néha háromszoros mennyiséget szoktam, ha hígabbra szeretném. Őrölt lenmagot általában házilag készítek kávédaráló/őrlő segítségével. Olcsóbb, mintha boltit vennél, ráadásul sokkal frissebb is, hiszen elég kis mennyiséget megőrölni. A lenmagtojást úgy készítem, hogy egy hőálló pohárba teszek 1-2 evőkanálnyit az őrölt lenmagból, majd rákanalazok kétszer annyi mennyiségű forró vizet. Állni hagyom 5-7percig, amíg az egész kocsonyássá nem válik, innentől nagyjából ugyanúgy lehet használni, mint egy normál tojást. (Felverni persze nem lehet. 🙂 )
Almáspite töltelék
Érdemes ropogós, kicsit savanykás piros almákat választani, az én kedvenceim a jonagold, és az idared enni is és sütiket készíteni is ezekkel a legjobb szerintem. Négy közepes nagyságú almára lesz szükséged egy 20cm-es totaformához. Ehhez a recepthez érdemes megpucolni az almákat, sokkal szebbek lesznek a piteszeletek, és könnyebben is tudod majd vágni az almáspitét, de persze ha ragaszkodsz a héjához is (hiszen abban van a vitamin 😀 ) akkor rajtamaradhat, nem fogja nagyban rontani az élményt.
Almáspite morzsa
Nem tudnék választani, hogy a három réteg közül melyik a kedvencem, mindegyik annyira más, annyira egyedi. Az alsó omlós, a középső krémes, a morzsás rétege pedig egyenesen ropogós, talán éppen ez a pite titka, hogy különböző ízek és textúrák találkoznak benne. Érdemes nagyszermű zabpelyhet választanod, mert a konyhai robotgép össze fogja aprítani a többi hozzávalóval együtt. Friss datolyát szoktam használni, ami olcsóbb, mint a medjool datolya, de ugyanolyan finom és édes. Érdemes beáztatni, esetleg pucolni is, de ennél a receptnél az sem baj, ha rajta marad a héja. Ha nincs mandulavajad használhatsz bármilyen magvajat egyébként, de nekem a mandula passzolt leginkább ehhez az ízvilághoz. Akár pekándió darabokat is szórhatsz bele a végén, vagy aszalt vörösáfonyával is megspékelheted.
Szerintem minden fontos részletre kitértem, így jöhetnek is a recept részletei. Ha videós receptből könnyebben dolgozol, jó hírem van, az is készült hozzá, csak görgess lejjebb!
Álom almáspite cukor- és gluténmentesen
Eszközök
- Konyhai robotgép
- Sütő
Hozzávalók
Omlós tészta alap
- 80 g mandulaliszt zsírtalanított mandulalisztet használtam
- 50 g zabliszt
- 20 g tápiókakeményítő bambuszrost liszttel is próbáltam, illetve a többi keményítő (kukorica, burgonya) is jó lehet
- 2 ek eritrit por eritrit ideális esetben
- 1 ek Vaníliás növényi fehérjepor
- 1 csipet só
- 2 lenmagtojás 2ek lenmagtöret + 6 ek forróvíz
- 80 g margarin szobahőmérsékletű
Almás töltelék
- 4 db közepes alma pucolva, vékonyabb szeletekre vágva
- 1-2 csipet fahéj
- 1 db citrom leve
- 1 ek eritrit ízlés szerint módosítható a mennyiség
- 3 ek Vaníliás növényi fehérjepor
- 100 ml víz vagy növényi tej
Morzsa
- 140 g nagyszemű zab
- 8 db friss datolya beáztatva, esetleg pucolva
- fahéj
- csipet só
- 2 ek mandulavaj
- 2 ek margarin vagy kókuszolaj olvasztva
- 1-2 ek eritrit ízlés szerint módosítható a mennyiség
Elkészítés
Omlós tészta alap
- Készítsük el a lenmagtojást: A két evőkanálnyi lenmagtörethez adjunk 6 evőkanál forró vizet, és várjunk pár percet, amíg kocsonyás állaga lesz.
- Keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit. Ha nem használunk fehérjét, akkor mehet bele kicsivel több mandula- vagy zabliszt. Ám a fehérjétől az állaga, az íze és a tápértéke is jobb lesz!
- Az omlós tészta száraz hozzávalóihoz adjuk hozzá a lenmagtojást és a margarint, majd gyúrjunk tésztát belőle, és pihentessük a hűtőben.
Almás töltelék
- Az almákat hámozzuk, és szeleteljük, locsoljuk citromlével, fahéjjal és ízlés szerint eritrittel/édesítőszerrel. Tegyük őket egy serpenyőbe, és kicsit fonnyasszuk őket meg a tűzön.
- Az omlós tésztát nyomkodjuk bele egy kiolajozott/olajsprayvel, vagy margarinnal kikent torta-vagy piteformába. Majd kanalazzuk rá az almás-pudingos keveréket
Morzsa
- A morzsa hozzávalót tegyük robotgépbe, és készítsünk belőle morzsálódós állagú "tésztát".
- Ezt morzsoljuk rá az almás rétegre, és kicsit lapogassuk rá, hogy összesüljön.
- 170 fokon 25-30 perc alatt süssük készre.