répatorta

Ez az egészséges répatorta pihe-puha, krémes és csupa jó hozzávalóból készült. Egyszerűen elkészíthető torta, ami tojás és tejmentes, hozzáadott cukrot sem tartalmaz, ráadásul gluténmentes is, de az íze biztos hogy elvarázsol! Készítsd el húsvétra, vagy bármilyen másik alkalomra, nem fog panasz érkezni rá az tuti.

Ha egészséges desszertekről van szó, akkor nem félek zöldségeket is alkalmazni alapanyagként, legyen szó édesburgonya brownie-ról, vagy cukkinis zabkásáról a végeredmény biztos, hogy finom és diétabarát desszert lesz.

répatorta

Répatorta hozzávalók és elkészítés

Az alábbi száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban:

  • 150 g mandulaliszt
  • 100 g zabliszt
  • 90 g eritrit
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ízlés szerint fahéj, gyömbér por, őrölt szegfűszeg
  • egy marék apróra vágott dió (mehet bele mazsola és aszalt gyümölcs is, ha szereted)

Egy másik tálban a nedveseket keverjük össze:

  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 ek mogyoróvaj
  • 150 g almaszósz (ha nincs bolti, akkor reszelj le 2 nagyobb almát, főzd meg eritrit és egy kis citromé társaságában, turmixold le, és kész is a házi almaszószod)
  • 100 ml növényi tej
répatorta

Ezek meg mentek egy lábosban a tűzhelyre:

  • 130 g reszelt répa
  • 20 g eritrit
  • 1/2 narancs reszelt héja és leve

Miután nagyjából megpuhult és engedett egy kis levet a répa, levettem a tűzről, és a száraz hozzávalókhoz kevertem. Majd ráöntöttem a nedveseket is. Ha szükséges, lehet még adni hozzá növényi tejet. Masszív tészta lesz, de annyira folyékony, hogy bele tudjuk simítani egy sütőpapírral bélelt tortaformába (kapcsos körülbelül 18cm-es forma).

Sütőtől függően 180-200 fokon 30-40 percig süssük, és hagyjuk kihűlni teljesen, mielőtt megkennénk a krémmel.

répatorta

Krém hozzávalók

  • 100 g kesudió (éjszakára forró vízbe áztatva)
  • 100 g Toffini natúr tofu
  • 100 g növényi joghurt
  • 1/2  narancs leve és reszelt héja
  • 1/2  lime leve és reszelt héja
  • 50 g eritrit (ízlés szerint több-kevesebb is lehet)

Mindent egy erős késes robotgépbe teszünk, és krémesre mixelünk. Ha szükséges, akkor lehet még adni hozzá növényi tejet. Vágjuk ketté a kihűlt tortát, és kenjük meg a krémmel. Ha esetleg nem lett elég magas a piskóta ahhoz, hogy kettévágjuk, akkor kenjük meg vele csak a torta tetejét és oldalát.

Díszítsük kedvünk szerint. Én diót szórtam rá, mehet rá reszelt répa, és mini marcipánrépák, esetleg marcipántojások is.

répatorta

Szereted a hasonló, egészséges finomságokat? Szuper! Mert van még itt pár, ahonnan ez jött: