Sissi-stresszkezeles

Szóval a stresszkezelésről, avagy akkor se veszítsd el a fejed, ha épp a feje tetején állnak a dolgok, vagy épp az egész világ(od) tótágast áll. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem pár olyan hasznos tippet-trükköt, amik nekem segítenek a stresszes szituációkban. Remélem nektek is tudok valami újat mutatni, és segíteni egy kicsit a stresszkezelésben

A stressz megelőzése

 • Ne vállald túl magad. Az első és talán legfontosabb tanácsom (learnedthehardway…). Nálam az váltja ki legkönnyebben a stresszt, ha annyi feladat vár rám, hogy azt se tudom melyikkel kezdjem, és amíg az egyiknek nekiállok, közben már eszembe jut három másik (akár ahhoz kapcsolódik amit épp csinálok, akár teljesen más jellegű) feladat, és akkor elönt a pánik, hogy nem lesz időm energiám mindenre, nem fogok végezni, stb stb. Ha eleve nem vállalok többet annál, mint amivel elbírok, akkor már jobb pozícióból indulok, és te is. 🙂 Nemet mondani persze nem könnyű, de ez lenne a következő pont.
 • Mondj nemet. Hát igen, ezt tanulom még én is, nem egyszerű bizony feladatokra, kérésekre nemet mondani. De érdemes néha mélyen magadba nézni, és elgondolkozni, hogy erre most tényleg igent akarsz-e mondani, vagy csak nem mersz nemet mondani. Erről könyvek szólnak, például a Lényeglátás, érdemes kézbe venni.
 • Listaírás. Írj listát a teendőidről, akár napi, akár heti/havi bontásban, online/offline mindegy, csak legyél konzisztens, és ne hagy el a listád. Ha lehet pipálgatni, plusz pont, mert szuper érzés valamit kipipálni, vagy kihúzni a ToDo listáról. Én mostanában legszívesebben a telefonomon levő jegyzetet használom, mert gépre is átszinkronizál, és listaírásra, vagy akár hosszabb szövegek, posztok írására is alkalmas. Ezt a posztot is abban írtam. 🙂 Próbálkoztam a GoodNotes alkalmazással is, mert azt gondoltam, hogy mennyire jó lesz majd BulletJornalt írni kézírással, meg kézírással jegyzetelgetni. Egy darabig csináltam is, de az volt a gondom vele, hogy abból nem tudok gyorsan posztot, vagy blogbejegyzést készíteni, így maradtam az egyszerű jegyzettömbnél.
todolist
 • Delegálás/segítségkérés. Ismerd fel, ha valami meghaladja a képességeidet, ismerd fel, hogy bizony van aki jobban ért bizonyos feladatokhoz, nem szégyen az! Nem kell mindenhez IS értened, bízza meg másokban, és mások tudását felhasználva engedd meg magadnak, hogy kiengedd a kezedből a kontrollt bizonyos feladatok felett.
 • Ne akarj mindent egyszerre. Ütemezz, időzíts, ne félj későbbi határidőt megadni. Ez kicsit a ToDo-hoz is kapcsolható, de a lényeg, hogy legyen egy ütemterved, bontsd kisebb részfeladatokra a nagy egészet. Kevésbé lesz ijesztő, és jó érzés lesz a részfeladatokat is pipálni/kihúzni.

Stresszkezelés – ha már kész a baj

Ha már megvan a ”baj”, azaz sikerül mégiscsak túlvállalnod magad (helló) és azt veszed észre magadon, hogy eluralkodik rajtad a stressz, akkor sincs veszve minden, akkor is van mit tenni!

joga 1080x1080 1 1024x1024 1
 • Jója, séta, mozgás a szabad levegőn – Szerintem nem kell túlmagyaráznom, a mozgás hatására endorfin „boldogsághormon” termelődik, plusz ahhoz, hogy mozogj muszáj felállnod a gép, vagy bármi más mellől, amit épp csinálsz, szóval muszáj kiszakadnod az aktuális stresszforrás mellől, ami már eleve jót fog tenni a testednek, lelkednek. Egy jó bringázás, sétálás pedig minden szempontból jót fog tenni neked. A jógáról pedig itt írtam már, hogy miért is szuper mozgásforma.
 • Teázz, kávézz, (a kávé nem mindenkire van ebből a szempontból jó hatással) de itt is az a lényeg, hogy kicsit szakítsd meg a munkát, a folyamatot, koncentrálj a teádra, kávédra, a rituáléra magára. 
kave szelet
 • Hívj fel valakit, szakadj ki. Hívd fel a legjobb barátnődet, az anyukádat, a tehódat, bárkit, akivel válthatsz pár kedves szót, és aki nyugtatóan tud rád hatni.
 • Olvass el egy verset/pár oldalt egy könyvből. Erre szerintem a romantikus vanília/limonádé regények, vagy a kalandregények a legjobbak, valami olyan, ami kikapcsolja az agyad, aminél nem akarod előkapni a noteszed, hogy ú ez de hasznos/jó gondolat, muszáj feljegyeznem egy későbbi poszt/bejegyzés/bármi miatt.
 • Öntözd meg a virágaidat, beszélj kicist hozzájuk, tedd őket rendbe. Nincsenek? Ültess/vegyél pár cseréppel! Hidd el, jót tesznek a lelkednek, és a lakásodnak is. Plusz pont, ha valamilyen levegőtisztító növényeket veszel.
 • Nyugigyertya. Nevezz ki egy gyertyát, vagy illóolajat, aminek a nyugalmat tulajdonítod. Én a korábban vett gyertyámat (tudjátok, amit sosem fogok meggyújtani) neveztem ki nyugtgyertyának, és lefekvés előtt mindig leveszem a kupakját, szagolgatom, és estére úgy hagyom, hogy érezzem az illatát folyamatosan. Kicsit olyan ez, mint valami pavlovi reflex egy idő után. Ugyanezt a levendula illóolajjal is elkezdtem napközben, pár csepp a párologtatóba, és máris jobb kicsit.
gyertya
 • Mély levegő. Lélegezz, állj fel, töltsd meg a tüdődet, akár nyújtózz egy kicsit, menj ki a teraszra, erkélyre, a szabad levegőre. Ne gubózz be, ne engedd, hogy görcsbe álljon a tested, legyél nagy, töltsd be a teret, foglald vissza a tested. 
 • Kérdezd meg magadtól, hogy 1 hét, 1 hónap 1 év múlva is számítani fog e amin épp stresszelsz, vagy továbbmegyek, kérdezd meg magadtól, hogy adott probléma valóban a Te problémád-e! Néha meglepődünk a válaszon. 🙂
 • InstaStoryban néhányan írtatok még szuper ötleteket, ezekből pár: felnőtt színező, kötés, horgolás, social média detox, quilling, erdei séta, kutyázás, meditáció. Mindegyiket imádom, köszönöm szépen a javaslatokat!

Neked mi a stresszkezelő trükköd/tipped? Írd meg kommentben, hagyj nyomot a blogon. 🙂