brownie-edesburgonya

Csupa csoki édesburgonya brownie. Mmmm jól hangzik! Imádom a brownie-t! Ki nem? Viszont a brownie általában nem arról híres, hogy kifejezetten alakbarát/egészséges süti lenne, márpedig nekem fontos, hogy egészséges, és főleg növényi hozzávalókból alkossak egy finom, puha, ízletes desszertet, aminél nem kell kompromisszumot kötni. Mindig lázasan kutatom az alternatív brownie recepteket. Többfélét kipróbáltam már. Készült céklával, fekete babbal, és sütőtökkel is. Ez egy édesburgonya alapú recept, amihez mandulaliszt és zabliszt kell (gluténmentes zabliszttel könnyedén gluténmentes Brownie-t kapunk.)

brownie-edesburgonya

Csupa csoki édesburgonya brownie – hogy mi édesburgonyából brownie?

Naná! Aki kevésbé járatos a reformkonyhában, annak valóban furcsa lehet így első hallásra, hogy egy zöldséget használok egy édesség alapanyagaként. De ha jobban belegondolunk, nem véletlenül hívják édesburgonyának, rendkívül édes, ízekben gazdag zöldségről beszélünk. A batáta néven is ismert növény íze sokkal inkább hasonlít a sütőtökéhez. Szénhidrátban és béta-karotinban gazdag, tartalmaz még C, B1, B2, B6, és E vitaminokat is. Ásványi agyagok is annak benne bőven: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is. Hát nem szuper hogy a browniet is felturbózhatjuk ezekkel?

brownie

Csupa csoki édesburgonya brownie

Azon kívül, hogy extra csokis, és nagyon finom, még valamit nagyon szeretek ebben a receptben, mégpedig azt, hogy csak egy konyhai robotgép kell hozzá, mindent beledobálsz a gépbe (jó, a burgonyát meg kell főzni előtte) de egyébként tényleg egyszerű, és gyorsan kész van, a mosogatással sem kell sokat bíbelődni.
Előkészítés 20 minutes
Sütés/főzés 40 minutes
Összesen 1 hour
Fogás Desszert
Nehézség Haladó
Adag 8 kocka
Eszközök
  • Konyhai robotgép
  • 15x22cm-es jénai, vagy tepsi
Hozzávalók
  
  • 500 g főtt édesburgonya sütőben sütött is szuper
  • 12 db friss datolya medjool is jó
  • 100 g mandulaliszt
  • 100 g darált zab/zabliszt
  • 6 ek kakaópor
  • 4-6 ek agávé szirup helyettesíthető édesítőszerrel/datolyasziruppal
  • 2 ek kókuszolaj folyékony
  • 2 ek magvaj mandula/mogyoró
  • 1 csipet jól kihozza a csokis, édes ízt
  • 1 sütőpor
  • 1 konzerv csicseriborsó leve csak a leve kell!
  • 50 g apróra vágott étcsokoládé
Elkészítés
 
  • A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
  • Egy nagyobb késes aprítóba/robotgépbe kockázzuk/daraboljuk a főtt/sült édesburgonyát.
  • Hozzáadjuk a liszteket, meg a kakaót.
  • Megy rá az olaj+magvaj+csicseriborsó lé (ezt lassan adagold, először kevesebbet adj hozzá hogy lásd mennyi kell a megfelelő állag eléréséhez).
  • Mehet bele az agávé/édesítő, a só, és a sütőpor is.
  • Ezeket az aprítóban összemixeljük, amíg egynemű, krémes brownie tésztát kapunk.
  • Az apróra vágott csokidarabok 3/4-ét beleforgatjuk (csak kanállal, nem kell elindítani a gépet).
  • Kókuszolajjal kikent tapadásmentes tepsibe öntjük.
  • A maradék csokit rászórjuk
  • 180-200 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük. (Nem fog nagyon megemelkedni a sütőportól, inkább tömény, krémes állaga lesz.)
Kulcsszavak brownie, csokis, cukormentes
brownie