Ha jól emlékszem, házilag talán még sosem készítettem (kakaós/csokis) csigát. De annyi gyönyörű kép, annyi ínycsiklandó recept jött már szembe a közösségi médián, hogy állandóan scope-ban volt, csak eddig megvalósítani nem volt érkezésem. Így kissé merész vállalkozás volt talán elsőre kapásból egy vegán, gluténmentes mogyorókrémes csokis csiga verzióval indítani, de nem bántam meg! És szerintem te sem fogod megbánni, ha kipróbálod! Főleg mert lépésről lépésre végigvezetlek a recepten, és még videós segítséget is készítettünk hozzá. De ha valami egyszerűbbre vágysz most, akkor mindneképpen csekkold a Snickers golyó receptemet.
A cassava tészta – a csokis csiga alapja
A csigatészta alapja a cassava liszt. A cassava (kasszáva), – ismertebb nevein manióka, tápióka – egy gumós gyökerű növény, amelynek gumójából készült lisztet, töretet számos módon használhatjuk a konyhában. Sűrítőanyagként, illetve liszthelyettesítőként használjuk talán a leggyakrabban. Én „darakását” is szoktam belőle néha készíteni (a receptjét az instámon megtalálod), illetve házi készítésű tortilla chips-et is csináltam már belőle. Bonyolultabb, mint megvenni, de sokkal kevesebb a zsí benne, így ha ez neked fontos, akkor érdemes próbálkozni vele! Alkalmas levesek, főzelékek sűrítésére is, mert nagyon sok folyadékot képes felvenni. Illetve amint a mellékelt ábra mutatja akár gluténmentes csokis csiga is készülhet belőle.
Sütemény/péksütemény alapként én most használtam először. Máshogy viselkedik, mint egy sima liszt, sokkal több vizet vesz fel, úgyhogy kell folyadék bőven a vegán csokis csiga tésztájába. De ez ne ijesszen el, mert egészen különleges állagú, nagyon puha-„szaftos” csiguszok lesznek belőle.
A Snickers csokikrém
A krém pedig szintén nem egy szokványos mezei kakaóscsiga töltelék, kicsit több hozzávaló, és picit talán több munka van vele, de nálam magasan veri a sima kakaós tölteléket. Pláne mert cukormentes, hiszen medjool datolyát használtam édesítésnek, illetve fehérjében is gazdag, hiszen csokoládés AbsoRICE fehérje került bele, igazából alakbarát édességnek is tekinthető, mert csak ici-pici cukor kell a tésztába, a krém cukormentes!
Egyébként bármilyen sütihez lehet használni ezt a krémet, én néha magában is kanalazgatom, vagy magos kenyérre kenem egészséges Nutella gyanánt, vagy almát, körtét mártogatok bele. Mmmm, már a gondolattól is összefut a nyál a számban, egy egészséges, cukormentes csokikrém. Hűtőben körülbelül 1 hétig eláll, ha kis befőttesüvegben lefedve tárolod.
Snickers csokis csiga torta
Hozzávalók
Tészta
- 180 g cassava liszt cassava darát lisztté őröltem
- 1,5 ek útifűmaghéj por útifű maghéjat kávédarálóban leőröltem
- 1 ek kókuszcukor
- 1/2 ek sütőpor
- 1/2 ek szódabikarbóna
- 7 g instant élesztő
- 250 ml meleg víz
- 300 ml meleg növényi tej
- 2 ek sűrű kókuszrém
Krém
- 100 g vízbe áztatott friss datolya körülbelül 10-12 db
- 2 ek Csokis AbsoRICE fehérje
- 2 tk maca por karamellás ízt ad neki
- 1 ek kakaópor
- 1-2 csipet só
- 1-2 csepp vanília aroma
- 3 ek folyékony mogyoróvaj
- 2 ek kókuszkrém
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt keverjük el a meleg vízben, és hagyjuk állni 10 percig.
- A cassava lisztet, útifűmaghéjat, cukrot, sütőport, sót és szódabikarbónát egy keverőtálban összekeverjük.
- Ha az élesztő felfutott, adjuk a lisztes keverékhez, a kókuszkrémmel együtt.
- Adjuk hozzá a növényi tejet is, és keverjük el egy spatula segítségével.
- Lassan gyúrható lesz a tészta, ha nagyon szétesős, akkor adjunk még hozzá növényi tejet.
- Gyúrjuk gombóccá, és tegyük félre kb 45 percre letakarva, meleg helyre.
- Közben el lehet készíteni a tölteléket/krémet is.
Krém
- Mindent összedolgozok a Nutribulletben, a tejet állagtól függően közben adagolom (a fehérje elég sokat felvesz, de nagyon finom krémes lesz tőle.)
Összeállítás
- Ha eleget pihent a tészta, egy sütőpapíron sodrófával kinyújtjuk, megtöltjük a krémmel, és a sütőpapír segítségével szépen feltekerjük. (A cassava liszt miatt ez nem olyan egyszerű, de megéri a meló.)
- Kb 3 cm vastag csiguszokat vágtam belőle, és mentek a sütőpapírral bélelt, és kókuszolajjal kikent tortaformába szépen egymás mellé.
- A tetejüket vastagon megkentem még a csokikrémmel, és betettem a sütőbe 200 fokra légkeverésre kb 30-40 percre.
- Tálalásnál is mehet rá még extra krém, mogyoróvaj, mogyoródarabok, és csoki.
Videó
Az elkészítése sokkal egyszerűb, mint amilyennek elsőre hangzik, bár a cassava liszttel picit talán nagyobb kihívás csigatésztát készíteni, ha tartasz tőle, akkor más, jól bevált csigatészta receptet is alkalmazhatsz, de ez a cassava lisztes tészta igazáb különleges, szóval egyszer mindenképpen fuss neki!