csicseri nuggets

Nuggets hús nélkül is készülhet ám! Vegetáriánusok és vegánok álma lehet ez a csicseriborsó nuggets. Elkészíteni is egyszerű és szuper főétel, vagy akár előétel is lehet belőle. Szerintem a karácsonyi asztalon is simán megállja a helyét, főleg mentás borsóhabbal, és a kívül roppanós, belül puha steak burgonyával tálalva.

Mentás borsóhab

  • 1 konzerv főtt Borsó
  • 1 csokor friss menta
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 3 ek kókuszkrém
  • Fokhagymapor
  • Kömény
  • Szerecsendió 
  • 1/2 lime leve
  • 1/2 érett avokádó

A borsóhabhoz egy magasabb falú edényben egyszerűen botmixer segítségével pürésítünk minden hozzávalót. Akár egy erős turmixba is tehetjük a hozzávalókat és abban is elkészíthetjük attól függően, hogy mivel szeretünk jobban dolgozni, vagy melyik gép áll rendelkezésünkre. Félretesszük a hűtőbe a borsóhabot, amíg a fogás többi része elkészül.

csicseriborsó nuggets borsóhab

Jöjjön a főszereplő, a csicseriborsóból készült nuggets. Akkor is érdemes kipróbálni, ha egyébként húsevő vagy, mert egyrészt nem árt a változatosság, másrészt pedig a csicseriborsónak is nagyon magas a fehérjetartalma és érdemes néha beiktatni húsmentes étkezéseket, húsmentes napokat.

Csicseriborsó nuggets

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1-2 tk pirospaprika
  • 1 tk fokhagymapor
  • Kömény, szerecsendió, bors ízlés szerint
  • Fekete só
  • 2-3 ek sörélesztőpehely 
  • 1 lenmagtojás (1 ek lenmagtöret+6 ek forróvíz)
  • 10g zabliszt

A csicseri nuggetshez a hagymát apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk egy serpenyőben. Közben a lenmagpelyhet egy pohárban elkeverjük a vízzel, és hagyjuk, hogy elérje a zselés állagot. Közben a csicseriborsót villával szétnyomkodjuk egy mélyebb tálban. Jöhet rá a hagyma, a fűszerek, a sörélesztőpehely a zabliszt, és végül a “lenmagtojás” is. Alaposan összedolgozzuk a villával, ha szükséges lehet még hozzáadni zablisztet, ha pedig nem tapadna össze eléggé, készíthetünk hozzá még egy “lenmagtojást”. Kézzel kis nugetseket formázunk, és pici olajon serpenyőben kisütjük vagy sütőben, airfryerben is kisüthetjük, ha úgy teszik. Én nem paníroztam be őket, mert nem láttam szükségesnek, de természetesen bele lehet forgatni teljes kiőrlésű morzsába, vagy pankó morzsába is akár.

csicseriborsó nuggets

A nugettseket akár önmagukban, vagy a borsóhabba mártogatva, esetleg paradicsomszósszal is fogyaszthatjuk, ha csak snack-ként esszük, de ha teljes menüt szeretnénk kihozni belőle, akkor az alábbi steak burgonyát mindenképpen javaslom elkészíteni mellé.

Steak burgonya köret

  • 2-3 nagyobb fej burgonya (édes vagy sima)
  • Olívaolaj, esetleg mogyoróolaj
  • Só, bors, olaszos fűszerkeverék, vagy pizza fűszerkeverék

Elkészítjük hozzá a steak burgonyát is. Mossuk, szükség esetén hámozzuk a burgonyát (ha szép a héja, akkor én csak alaposan átdörzsölöm, és héjastól készítem el). Vágjuk hasonló méretű darabokra, hasábokra. Mélyebb tálba tesszük, olíva olajjal meglocsoljuk(vagy mogyoróolajat is használhatunk a különlegesebb íz kedvéért), fűszerezzük és alaposan átkeverjük, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. Sütőpapírral bélelt, olajsprayvel lefújt/kent tepsire helyezzük őket egyesével – ne érjenek össze. 180 fokon készre sütjük, félidőben átforgatjuk, és a végén kicsit magasabb hőfokra kapcsolunk, hogy picit lepiruljon.

csicseriborsó nuggets steak burgonya

Érdekelnek további mentes finomságok? Szuper! Itt találod a legutóbbiakat: