sütőtök-bun

Mitől lesz egy péksütit ősszel még csalogatóbb? Persze-persze, attól, hogy pumpkinspice fűszerkeverék van benne. Nade az mindenben van ilyenkor. Így én kicsit továbbmentem. Maradva a sütőtök témánál sütőtök formájú sütit készítettem. Őszi idézet, pumpkin spice latte, faragatlan Halloween tök, hivatalosan is készen állok az őszre.

sütőtökös buci

Imádok mindent, ami sütőtökös, lehet édesség, vagy épp sós étel. Imádom önmagában a sütőből kivéve, vagy püréként sütőtökös zabkásához adva. Készítettem már sütőtökös rizottót is, (a receptjét az instámon találod ITT).

Illetve sütőtök krémleves is készül pár adag minden ősszel. Tökmagolajjal, és kókuszbaconnel/kókuszchipsszel tálalva az igazi, aminek a receptjét ITT találod. A sütőtök mousse-om és a sütőtökös mini kuglófom is kihagyhatatlan – állítólag :). Érdemes szép sorban mindegyiket kipróbálnod, utána pedig adj esélyt ennek a sütőtökös péksütinek is!

sütőtökös buci
sütőtök-bun

Sütőtök buci

Sissi
Ha már sütőtök szezon, és mindenbe sütőtökpite fűszerkeverék kerül, miért is ne lehetne maga a süti is sütőtök formájú? Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint amilyennek látszik, cserébe viszont nagyon látványos, és finom! Reggelire, tízóraira szuper kis kreálmány. 250ml-es bögrét használtam hozzá.
Előkészítés 10 minutes
Sütés/főzés 30 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás Péksüti
Nehézség Haladó
Adag 6 buci
Eszközök
  • Sütő
  • 250 ml -es bögre
Hozzávalók
  
  • 1 bögre Szafi Fitt Expressz liszt (kelesztés nélkülit használtam)
  • 1 bögre Karamellás zabpuding ha nincs, sima zabliszt is jó
  • 2 ek eritrit
  • 1 ek instant élesztő
  • 2 tk pumpkinspice fűszerkeverék
  • 1 csipet
  • 1/2 bögre meleg Növényi tej
  • 1/2 bögre sütőtök püré
  • 1/2 bögre puha vaj ne legyen olvadt
  • pár csepp vanília aroma
  • margarin a kenéshez
Elkészítés
 
  • Keverd össze a száraz hozzávalókat.
  • Add hozzá a nedveseket is, és kezdj tésztát dagasztani belőle. 
  • Ha összeállt szépen gombóccá, vedd ki a tésztát a tálból, kend ki a tálat, és helyezd vissza a tésztát, letakarva meleg helyen hagyd pihenni 60 percet. 
  • Nem fog nagyon megdagadni, de látni fogod rajta, hogy nőtt kicsit. 
  • Szedj ki belőle ökölnyi darabokat. Formázd gömböccé, vagy kis bucikká, és tedd kiolajozott/vajazott tepsibe. (Ha több időd van, és szeretnél tök formájú bucikat, akkor spárgával kötözd őket körbe)
    sütőtök-bun
  • Távolítsd el a spárgát, ha megsültek.
    sütőtök-bun
  • Ecsettel kend le a gömböcöket olvasztott vajjal, és mehetnek a sütőbe 180 fokra sütőtől függően 20-30 percre, amíg aranybarmára nem sülnek.
  • Lehet bele fahéjat, vagy mandulaszemet tűzni, hogy olyan legyen, mint egy mini tök.
Megjegyzés
Melegen az igazi 🙂 mogyorókrémmel. Vagy lekvárral, esetleg csak sima sós margarinnal isteni finom. Nem pára, ha kihűlve kicsit keményebb lesz, fogyasztás előtt fél percre tedd mikróba, és voilá, mintha frissen sült volna.
Kulcsszavak cukormentes, gluténmentes, reggeli
, , , , ,