quinoa

Mi kerüljön az asztalra, ha nem eszel húst, vagy ha vegán vendéget vársz? Hát ez a húsmentes Quinoa vagdalt mindenképpen!

quinoa vagdaltDSC04026

@sophie.s_vegan_kitchen hozott az őszi piknikre egy ehhez hasonló vagdaltat, és már amikor megkóstoltam tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem! Az ő receptjét vettem alapul, kis olaszos csavarral. Amikor Krisz megkóstolta azt mondta, hogy nem tudja mi ez, de a bolognai-ra emlékezteti. Hát kell ennél nagyobb bók?!

A receptet karácsony előtt gyakoroljátok el párszor, na nem azért mert olyan nehéz lenne (sőt!) de annyira jó, hogy ebből többször is akarsz majd enni.

Hozzávalók:
1-2 ek olaj (nálam mogyoró)
150 g vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
220 g főtt quinoa
500 g főtt burgonya
5-6 db aszalt paradicsom szelet+ opcionális kapribogyó
Só, bors
Füstölt fűszer paprika
Olasz fűszerkeverék (1-1 tk oregánó, bazsalikom, majoranna, rozmaring, kakukkfű, borsikafű)
1-1 tk őrölt szerecsendió és kömény
2 ek Teriyaki (vagy más fűszeres) szósz
2 ek rizsecet
2 ek szójaszósz

2 ek sörélesztőpehely
1 ek csicseriborsóliszt
Fekete só
1 ek lenmagliszt/töret
100 ml forró víz

quinoa vagdaltDSC04001


A hagymákat üvegesre pároljuk az olajon.A főtt krumplit egy mélyebb keverőtálba tesszük, és összenyomkodjuk.A quinoát lecsepegtetjük, és a párolt hagymákkal, fűszerekkel és szószokkal együtt a krumplihoz adjuk.A sörélesztőpelyhet, csicseriborsólisztet, fekete sót, lenmaglisztet egy kisebb tálkában összekeverjük, és felöntjük a forró vízzel. Várunk pár percet, hogy besűrűsödjön, majd a krumplis-quinoás keverékhez öntjük ezt is. Alaposan összekeverjük az egészet egy villa segítségével.Belesimítjuk egy hosszúkás kiolajozott tepsibe és 180 fokon nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.Tálalásnál a tetejére lehet kenni paradicsomos szószt, vagy piros pestót. Koronázzuk meg friss bazsalikommal, és rozmaringgal. Isteni ünnepi fogás lesz belőle, fogyaszthatjuk főfogásként, vagy köretként is.

quinoa vagdaltDSC04021
, ,