Házi joghurtot nem csak tejből lehet ám készíteni – vegánok és laktózérzékenyek óriási örömére. Egy ideje nem fogyasztok már tejből készült joghurtokat (illetve egyéb tejtermékeket sem sűrűn) de alapvetően szeretem a joghurtot. Rá is kaptam a boltok polcain található növényi joghurtokra (mandula, kókusz, szója) vannak köztük egészen szép összetevőkkel rendelkező joghurtok is, de mivel az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztatnak a mindenmentes receptek, így szerettem volna egy mindenmentes joghurtot is készíteni, „kifejleszteni”.
Kesudióval kezdtem a kísérletezést és egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt az alapanyagot választottam. Hihetetlenül krémes, finom kesujoghurtot kaptam végeredményül. A tökéletes állag és íz érdekében a kesudió mellé én egy kis mandulát it teszek bele. Amióta kipróbáltam, azóta nem vettem bolti joghurtot és szerintem nem is nagyon fogok, mert gyakorlatilag elrabolta a szívemet a házi készítésű joghurtom (elfogult vagyok na). Szerintem a tiédet is el fogja, adj neki egy esélyt!
Elkészíteni is sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Csupán egy erős turmixra, meg némi türelemre van szükség hozzá. Ja persze meg joghurtkultúrára. Én online rendeltem kapszulás formában a Házisajtkészítés.hu-ról, legközelebb a por formát is kipróbálom.
A recept kikísérletezése során kétféle állagot is sikerült készíteni, az első egy sűrűbb, kanalazható joghurt, a másik pedig inkább ivójoghurtra vagy kefírre emlékeztet. Mindegyik nagyon finom és szinte a megtévesztésig hasonlít a valódi joghurtra (mármint a natúr tejből készült joghurtokra.)
Házi joghurt elkészítése – a sűrű változat
- 100 g kesudió
- 30 g mandula
- 300 ml víz
- 1 db natúr joghurt kultúra kapszula
- A kesudiót és a mandulát legalább egy éjszakára érdemes vízbe áztatni. Ha nincs rá egy éjszakánk, pár óra alatt is eléggé megpuhulnak, ha forró vízbe áztatjuk őket. Vehetünk olyan mandulát is, amin a kis barna héj még rajta van, mert a forró vízben áztatás után a mandulaszemekről nagyon könnyen le lehet húzni a héjat.
- Ha elég puhára áztak a magok, akkor a 300 ml (meleg, körülbelül 45 fokos) víz társaságában egy erős turmixba (esetemben Nutribulletbe) zuttyantjuk őket, és addig mixeljük, amíg az egész egy selymesen krémes sűrűbb folyadék nem lesz.
- Ekkor a kapszula tartalmát is beletesszük (a kapszulát szedd szét, a kapszulahéjat ne tedd bele).
- Összemixeljük kicsit újra, majd befőttesüvegbe tesszük, gézlappal lefedjük és kellemesen meleg (22-23 fokos) helyre tesszük. Bebugyolálhatjuk egy konyharuhába is, hogy kicsit tovább őrizze a meleg hőmérsékletet.
- 24-36 óra alatt szépen „megérik” a joghurt. Nem kell megijedni, kicsit szét fog válni a folyadék, a felső részén egy ilyen habosabb, sűrűbb állagú joghurt lesz, az alján pedig folyósabb. Keverjük össze a megfelelő állag eléréséhez, ha nem kevered fel teljesen az aljáról a folyadékot, akkor még sűrűbb házi joghurtot fogsz kapni.
- Innentől tároljuk hűtőben. Jó pár napot kibír, és szerintem csak egyre finomabb lesz, ahogy telik az idő.
Az ivójoghurt készítésénél annyi a különbség, hogy több folyadékot adunk hozzá, illetve egy féllel több kapszulát is érdemes bevetni, hogy kefírszerű legyen a végeredmény
Ivójoghurt
- 100 g kesudió
- 30 g mandula
- 500 ml víz
- 1,5 db natúr joghurt kultúra
Remélem kipróbáljátok és ti is rákaptok az ízére!
Tehetjük smoothie-ba, rakhatjuk zabkása tetejére, sütikbe, vagy egyszerűen csak kidíszíthetjük gyümölcsökkel, granolával, és kanalazhatjuk natúran toppingokkal megspékelve.
Mennyibe kerül elkészíteni a házi joghurtot?
Kiszámoltam azt is, hogy mennyi az annyi:
- 100 g kesudió körülbelül 600 Ft (natúr lédig kesudióval számoltam)
- 30 g mandula körülbelül 155Ft (500 Ft/100g natúr lédig mandula árral számolva)
- 1 kapszula 165 Ft-ra jön ki (ha a 10 darabosat veszed)
Így a 430 g joghurt körülbelül 920 Ft. Elismerem, a boltban kapható joghurtok ára kicsit talán kedvezőbb, általában 700-900 Ft körül mozog az 500 ml-es nagypoharas növényi joghurtok ára. Viszont azokban van mindenféle ilyen-olyan adalékanyag, tartósítószer stb. Kérdés, hogy kinek mi ér többet. Nekem jelenleg az, hogy egy teljesen mentes nagyon-nagyon finom házilag készült joghurtot ehetek reggelente mindennél többet ér. Lehet kísérlezetni más arányokkal, más magokkal, illetve kókusszal, szójával is. Szóval olcsóbbra is ki lehet ezt hozni, illetve ha találsz valamilyen akciós magot, akkor megintcsak tudsz faragni a költségekből. Vagy veheted a nagyobb kiszerelésű kapszulát és azzal is tudod csökkenteni a költségeket.
Tetszett a recept? Szerintem ezek is tetszenek majd!
- Srí Lanka – Szafaritól a bálnalesig, hurrá nyaralunk. (3. rész)
- Srí Lanka – Az Oroszlánsziklától a Ravana vízesésig. (2. rész)
- Srí Lanka – egy könnycsepp India arcáról (1. rész)
- Air Fryer – Az igazság a forró levegős sütőről!
- Kismama jóga és baba-mama jóga oktató lettem
- 6 nap a varázslatos Mallorca szigetén