Zabos amerikai palacsinta

Zabos amerikai palacsinta – bombabiztos, elronthatatlan almás palacsinta recept. Annyit szenvedtem korábban, hogy puha-fluffy palacsintákat készítsek (mentesen persze) hogy egy ideig fel is hagytam a kísérletezéssel, mert legtöbbször nem palacsinta lett belőle, hanem inkább császármorzsa. Ízre persze jók voltak azok is, de palacsintatornyot nem lehetett belőlük készíteni, aztán egyszercsak megszületett ez a recept

Fluffy, könnyed, mindenféle jóval telepakolva. Viszon nincs benne:

🚫cukor
🚫tej
🚫tojás
🚫glutén

Ha ezt a palacsintát egyszer kipróbálod, függővé válsz! 🙂

Zabos amerikai palacsinta száraz hozzávalók:

  • 30g apró szemű zab
  • 20g csicseriborsó liszt
  • 40g mandulaliszt
  • 1tk sütőpor
  • Csipet szódabikarbóna
  • 2tk eritrit
  • Csipet só
  • Fahéj

Zabos amerikai palacsinta száraz hozzávalók:

  • 2ek őrölt lenmag+6ek forró víz
  • 120g növényi joghurt (nálam szójajoghurt volt)
  • 1 ek almaecet
  • Pár csepp vanília aroma
  • Pici víz/növényi tej, ha túl sűrű lenne a massza
  • 1/2 alma lereszelve

Zabos amerikai palacsinta almás topping:

  • 1/2 alma felkockázva
  • Fél citrom leve
  • Fahéj
  • Pici eritrit
  • Opcionális: juharszirup
Zabos amerikai palacsinta

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb pohárba keverd el a lenmagtöretet és a forró vizet, tedd félre, hagyd hogy zselésedjen, azaz elkészüljön a „lenmagtojás”.
  2. Az almát hámozd meg, felét reszeld le, felét pedig kockázd fel. Az almakockákat tedd egy pici lábosba vagy serpenyőbe és facsarj rá citromlevet, tegyél rá pici eritriet, vagy juharszirupot – ha édesebben szereted – majd forrald össze. Nem kell túlfőzni, épp csak fonnyadjon meg kicsit. Mehet rá egy kis fahéj is. Tedd félre addig, amíg elkészülnek a palacsinták.
  3. Egy mélyebb tálkában keverd össze a liszteket, az édesítőt, a sót, fahéjat, sütőport és szódabikarbónát.
  4. Ha a lenmagtojás elkészült, keverd bele a joghurtot, az almaecetet és a vanília aromát. Ezt öntsd a lisztes keverékre és add hozzá a fél reszelt almát is. Kutyuld össze és hagyd picit állni (5 perc). Ha túl sűrű lenne löttyintésnyi víz, vagy növényi tej mehet rá.
  5. Olajsprayvel, vagy olajjal kikent tapadásmentes, felforrósított serpenyőbe kanalazz 1-2 evőkanálnyi adagokat, majd süsd ki őket. Fedőt érdemes rátenni, amíg sülnek, így szépen fel tudnak jönni, és igazi fluffy palacsinták lesznek. Félidőben (amikor a felső része már buborékozik, és kezd szilárdulni) óvatosan fordítsd át őket egy spatulával.
  6. Érdemes kicsi pallereket készíteni, mert könnyebb lesz megfordítani és szép tornyot lehet építeni belőlük. Nekem körülbelül 6 zabos amerikai palacsintám lett ekkora adagból. Épp elég volt reggelire, de persze lehet duplázni is az adagot.

7. A tetejére mehetnek az almakockák egy kis juharszoiruppal meglocsolva.

Szeretnél még több egészséges reggeli receptet, ötletet? Szuper, Mutatom a kedvenceimet!