Zabos amerikai palacsinta – bombabiztos, elronthatatlan almás palacsinta recept. Annyit szenvedtem korábban, hogy puha-fluffy palacsintákat készítsek (mentesen persze) hogy egy ideig fel is hagytam a kísérletezéssel, mert legtöbbször nem palacsinta lett belőle, hanem inkább császármorzsa. Ízre persze jók voltak azok is, de palacsintatornyot nem lehetett belőlük készíteni, aztán egyszercsak megszületett ez a recept
Fluffy, könnyed, mindenféle jóval telepakolva. Viszon nincs benne:
🚫cukor
🚫tej
🚫tojás
🚫glutén
Ha ezt a palacsintát egyszer kipróbálod, függővé válsz! 🙂
Zabos amerikai palacsinta száraz hozzávalók:
- 30g apró szemű zab
- 20g csicseriborsó liszt
- 40g mandulaliszt
- 1tk sütőpor
- Csipet szódabikarbóna
- 2tk eritrit
- Csipet só
- Fahéj
Zabos amerikai palacsinta száraz hozzávalók:
- 2ek őrölt lenmag+6ek forró víz
- 120g növényi joghurt (nálam szójajoghurt volt)
- 1 ek almaecet
- Pár csepp vanília aroma
- Pici víz/növényi tej, ha túl sűrű lenne a massza
- 1/2 alma lereszelve
Zabos amerikai palacsinta almás topping:
- 1/2 alma felkockázva
- Fél citrom leve
- Fahéj
- Pici eritrit
- Opcionális: juharszirup
Elkészítés:
- Egy nagyobb pohárba keverd el a lenmagtöretet és a forró vizet, tedd félre, hagyd hogy zselésedjen, azaz elkészüljön a „lenmagtojás”.
- Az almát hámozd meg, felét reszeld le, felét pedig kockázd fel. Az almakockákat tedd egy pici lábosba vagy serpenyőbe és facsarj rá citromlevet, tegyél rá pici eritriet, vagy juharszirupot – ha édesebben szereted – majd forrald össze. Nem kell túlfőzni, épp csak fonnyadjon meg kicsit. Mehet rá egy kis fahéj is. Tedd félre addig, amíg elkészülnek a palacsinták.
- Egy mélyebb tálkában keverd össze a liszteket, az édesítőt, a sót, fahéjat, sütőport és szódabikarbónát.
- Ha a lenmagtojás elkészült, keverd bele a joghurtot, az almaecetet és a vanília aromát. Ezt öntsd a lisztes keverékre és add hozzá a fél reszelt almát is. Kutyuld össze és hagyd picit állni (5 perc). Ha túl sűrű lenne löttyintésnyi víz, vagy növényi tej mehet rá.
- Olajsprayvel, vagy olajjal kikent tapadásmentes, felforrósított serpenyőbe kanalazz 1-2 evőkanálnyi adagokat, majd süsd ki őket. Fedőt érdemes rátenni, amíg sülnek, így szépen fel tudnak jönni, és igazi fluffy palacsinták lesznek. Félidőben (amikor a felső része már buborékozik, és kezd szilárdulni) óvatosan fordítsd át őket egy spatulával.
- Érdemes kicsi pallereket készíteni, mert könnyebb lesz megfordítani és szép tornyot lehet építeni belőlük. Nekem körülbelül 6 zabos amerikai palacsintám lett ekkora adagból. Épp elég volt reggelire, de persze lehet duplázni is az adagot.
7. A tetejére mehetnek az almakockák egy kis juharszoiruppal meglocsolva.