Csokis muffin

Csokis muffinnal kényeztesd magad bűntudatmentesen! Ezek a csupa csokis muffinok nemcsak finomak, de szuperegészségesek ráadásul diétabarátnak is mondhatóak. Egészséges összetevőkből, cukor és gluténmentesen készültek, tökéletes nassolnivalónak tízóraira, uzsonnára és persze desszertként is megállják a helyüket.

Lehet, hogy nem a cukkini az első hozzávaló, ami eszedbe jut, ha sütikre gondolsz, de csodálatos textúrát kölcsönöz a csokis muffinoknak, miközben növeli a tápértéküket is, rostokkal és vitaminokkal (A-, többféle B- és C-vitamin) turbózza fel a sütit. És hidd el, az ízében nem fogsz semmi cukkinire utaló jelet észrevenni, ha nem hiszel nekem, ki kell próbálnod! 🙂

Csokis muffin – miért ajánlom?

  • Hát elsősorban azért, mert Nagyon-nagyon finom
  • Hozzáadott cukortól mentes
  • Nem szárad ki!
  • Gyakorlatilag mindenmentes!
  • Vegán
  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes

Csokis muffin

Az egyik legjobb dolog ezekben a csokoládés cukkinis muffinokban az, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni őket. Nincs szükség semmilyen különleges összetevőre vagy berendezésre, csak néhány alapvető alapanyagra és egy muffin formára (én minimuffin formát használtam, de igazából tepsiben is kisütheted, csak akkor csokis muffin helyett csokis brownie-t fogsz kapni). Akár konyhatündér vagy, akár kezdő kiskukta, pillanatok alatt össze fogod tudni dobni ezt a desszertet!

Ha egy kompromisszumoktól is mentes egészséges nassolnivalót keresel, akkor ez a recept neked való! Szóval rajta, ugorjunk is neki az elkészítésnek! Ha nincs otthon mérőpoharad, nyugodtan használj egy 250 ml-es csészét, vagy bármilyen mérőpoharat, a lényeg, hogy az arányokat tartsd be. Egyébként könnyen, gyorsan be lehet szerezni ezeket az egymásba rakásolható mérőpoharakat/csészéket. Nekem volt egy műanyag készletem innen, de azóta beszereztem egy szép aranyozott készletet is a Sinsay-ből, amit szívesebben használok.

arany merokanal
(A kép a Sinsay oldaláról van)

Csokis muffin hozzávalók

  • 1 1/4 csésze liszt (én mandulalisztet használtam)
  • 1/3 csésze kakaó 
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor 
  • csipet só 
  • csipet vanília őrlemény 
  • 1/4 csésze almaszósz 
  • 2 ek mogyoróvaj 
  • 1/3 csésze olvasztott étcsoki 
  • 1/3 csésze juharszirup
  • 1/2 csésze növényi tej
  • 1 lenmagtojás (1 ek lenmag őrlemény + 6 ek forró víz)
  • 1 közepes méretű salátacukkini 
  • 1/2 csésze csokicsepp

Csokis muffin elkészítés

  1. Készítsd el a lenmagtojást (keverd el a lenmagtöretet és a forró vizet egy kisebb pohárban vagy edénykében és hagyd, hogy zselés állagúra dermedjen).
  2. A cukkinit reszeld le aprólyukú reszelőn, egy csipet sóval szórd meg és hagy állni.
  3. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, szódabikarbóna, sütőpor, vanília, só) keverd össze egy nagyobb tálban.
  4. A nedves hozzávalókat (almaszósz, mogyoróvaj, olvasztott étcsoki, juharszirup, növényi tej, lenmagtojás) keverd össze egy másik tálban. Add hozzá a kinyomkodott cukkinit is és keverd el alaposan. A csokicseppeket is belekeverheted ebbe.
  5. Ezután már csak össze kell keverni a két tál tartalmát, azaz a száraz hozzávalókra ráöntheted a nedveseket (vagy fordítva, teljesen mindegy) és egy villa/spatula segítségével alaposan keverd össze.
  6. Adagold muffin formákba (a fenti mennyiségből 14 db mini muffin jött ki nekem, valószínűleg körülbelül 7 db rendes méretű muffint fogsz kapni ekkora mennyiségből. A tetejét még megszórhatod extra csokicseppel.
  7. Sütőtől függően 20-25 percig süsd. Nem érdemes túlsütni, bár a cukkini és az almaszósz miatt valószínűleg nem fog kiszáradni.

Csokis muffin

A kedvenc krémeddel is megkenheted a tetejüket! Én kipróbáltam azt, hogy növényi mascarpone krémet kikevertem olvasztott étcsokival, visszahűtöttem kicsit és azzal kentem meg párat. Isteni volt!

Csokis muffin hozzávalóinak helyettesítése

Garanciát nem vállalok rá, hogy ugyanazt az ízélményt fogod kapni, de szerettem volna néhány alternatívát mutatni, ha épp nincs otthon valamelyik fenti hozzávalód.

  • Mandulaliszt – többféle lisztet használhatsz hozzá, például zablisztet, köleslisztet, teljes kiőrlésű lisztet (csak ugye akkor nem lesz gluténmetes) amit nem javaslok, hogy tisztán kókuszlisztet, vagy rizslisztet használj, ezektől szinte biztosan ki fog száradni/vagy nem lesz elég a fenti folyadékmennyiség, ezeket a liszteket én mindig csak keverve használom.
  • Almaszósz – helyettesítheted egy pépesített banánnal
  • Mogyoróvaj – mandulavajat is használhatsz
  • Juharszirup – rizsszirup vagy datolyaszirup is jó lehet helyette, vagy akár agavé, esetleg méz.

Szereted a gyors és egyszerű, ugyanakkor nagyon finom desszerteket? Szerintem ezek is neked valóak!