medvehagymas

Ha tavasz, akkor medvehagyma szezon! Ennek örömére jöjjön egy medvehagyma pesto és egy medvehagymás babka! (Ha épp nem tavasszal találsz rá a receptemre, és nincs kéznél medvehagyma, akkor helyettesítsd bátran újhagymával, metélőhagymával, úgy is isteni lesz.) A pesto nagyon különleges, és sokoldalúan felhasználható, a babka pedig másnapra is igazán puha marad, szénhidrátcsökkentett, és tele van rostokkal. Akkor is érdemes kipróbálni, ha már a bikiniszezonra gyúrsz, és diétázol, mert ezzel csak jót teszel magadnak.

medvehagymás babka

Medvehagyma pesto

Imádom a pestot, a finom bazsalikomból készült olajos krémet, ami Olaszországot juttatja eszembe minden alkalommal, amikor eszek belőle pár falatot. Napsütés, szabadság, utazásGelato – érzések, és gondolatok, ami pedig az olasz dolgokról, és olaszországról jutnak eszembe. Kicsit elkalandoztam, úgyhogy térjünk is vissza a pesto magyaros változatához a medvehagyma pesto-hoz! Ennek elkészítése igencsak egyszerű, viszont szükségünk van egy különlegesebb hozzávalóra, a parmezánra, ami jelen esetben egy házi készítésű vegán parmezán volt.

medvehagymás babka

Házi vegán parmezán

Elkészíteni pofonegyszerű (videós recept itt), és elengedhetetlen kelléke a medvehagyma pesto-nak! Nem érdemes kihagyni belőle, és tényleg csak pár hozzávalóra, és egy erős késes robotgépre lesz szükségünk hozzá, viszont ez adja meg a medvehagyma pesto pikantériáját! Hozzávalók lejjebb találhatóak. És akár az elkészült, valamilyen krémmel megkent babkára is szórhatunk belőle tálalásnál!

Vegán parmezán

Sissi
Vegán parmezánt készíteni sokkal egyszerűbb, mint hagyományos parmezánt. Ráadásul ugye vegán 🙂 meg persze nagyon finom, nem is hiszem, hogy sok promócióra szorul még, inkább mondom hogyan készül.
Előkészítés 5 minutes
Fogás Előétel
Nehézség Könnyű
Eszközök
  • Konyhai robotgép
Hozzávalók
  
  • 1 bögre natúr kesudió 250ml-es bögrét használtam
  • 3-4 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk
  • 1 tk fokhagymapor
Elkészítés
 
  • Minden hozzávalót tegyünk a késes robotgépbe, és aprítsuk össze az egészet egy porózus állagú "parmezánná". A kesudiót előtte meg is lehet picit serpenyőben pirítani, hogy pikánsabb legyen az íze.
Kulcsszavak vegán parmezán, vegán sajt

Medvehagymás babka

Amíg egyszer nem készítettem sajátkezűleg, azt sem tudtam, hogy mi az a babka, eszik-e vagy isszák. De aztán egészen belejöttem, és édes illetve sós változatokat is kipróbáltam már. Valójában egy “különleges” módon fonott kalácsról van szó, ami töltve van mindenféle földi jóval. Ez a medvehagymás-sós változat annyira megtetszett, hogy biztosan ki fogom próbálni más töltelékkel is, ugyanis kiváló húsvéti reggeli lett belőle, amit más ízesítéssel egy sima hétköznapon is szívesen eszegetnék. A hagyományos babkatésztát általában kelesztett tésztából készítik, de én kicseleztem, és lerövidítettem ezt a részt, ugyanis egy Szafi Expessz liszttel, nettó 10 perc alatt össze lehet állítani a tésztaalapot! A videóban meg is mutatom, hogyan készült nálam.

medvehagymas-babka-1-1-1024x1024-1

Medvehagyma pestos babka

Finom puha tészta, ízes-illatos-színes medvehagymás töltelék. Húsvétra, vagy egy hétvégi brunch alkalmával is jól jöhet a recept. A fonást és a vágást a videóban mutatom.
Előkészítés 10 minutes
Sütés/főzés 30 minutes
Fogás Péksüti
Nehézség Haladó
Eszközök
  • Konyhai robotgép
Hozzávalók
  

Medvehagyma pesztó

  • 100 g medvehagyma
  • 1-2 ek mogyoróvaj vagy fenyőmag, de a mogyoróvaj olcsóbb
  • 3-4 tk vegán parmezán recept feljebb
  • 50 ml extra szűz olívaolaj Lehet több is, ha nehezen krémesedik.
  • 1-2 csipet só – ízlés szerint

Babka tészta

  • 125 g Szafi Expressz liszt Kelesztés nélküli tésztákhoz valót használtam
  • 1/2 g szódabikarbóna
  • 1 g
  • 15 ml almaecet
  • 130 ml szobahőmérsékletű víz
  • 1-2 ek olivaolaj
Elkészítés
 

Medvehagyma pesztó

  • Minden összetevőt tegyünk a késes robotgépbe, és készítsünk belőle krémes pesztót.

Tészta

  • Adjuk a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe.
  • Adjuk hozzá a nedves összetevőket is, és gyúrjunk belőle tésztát.
  • Tegyük félre pihentetni.
Videó
Kulcsszavak babka, reggeli, sósreggeli, szafifitt