
Ha tavasz, akkor medvehagyma szezon! Ennek örömére jöjjön egy medvehagyma pesto és egy medvehagymás babka! (Ha épp nem tavasszal találsz rá a receptemre, és nincs kéznél medvehagyma, akkor helyettesítsd bátran újhagymával, metélőhagymával, úgy is isteni lesz.) A pesto nagyon különleges, és sokoldalúan felhasználható, a babka pedig másnapra is igazán puha marad, szénhidrátcsökkentett, és tele van rostokkal. Akkor is érdemes kipróbálni, ha már a bikiniszezonra gyúrsz, és diétázol, mert ezzel csak jót teszel magadnak.

Medvehagyma pesto
Imádom a pestot, a finom bazsalikomból készült olajos krémet, ami Olaszországot juttatja eszembe minden alkalommal, amikor eszek belőle pár falatot. Napsütés, szabadság, utazás, Gelato – érzések, és gondolatok, ami pedig az olasz dolgokról, és olaszországról jutnak eszembe. Kicsit elkalandoztam, úgyhogy térjünk is vissza a pesto magyaros változatához a medvehagyma pesto-hoz! Ennek elkészítése igencsak egyszerű, viszont szükségünk van egy különlegesebb hozzávalóra, a parmezánra, ami jelen esetben egy házi készítésű vegán parmezán volt.

Házi vegán parmezán
Elkészíteni pofonegyszerű (videós recept itt), és elengedhetetlen kelléke a medvehagyma pesto-nak! Nem érdemes kihagyni belőle, és tényleg csak pár hozzávalóra, és egy erős késes robotgépre lesz szükségünk hozzá, viszont ez adja meg a medvehagyma pesto pikantériáját! Hozzávalók lejjebb találhatóak. És akár az elkészült, valamilyen krémmel megkent babkára is szórhatunk belőle tálalásnál!
Vegán parmezán
Eszközök
- Konyhai robotgép
Hozzávalók
- 1 bögre natúr kesudió 250ml-es bögrét használtam
- 3-4 ek sörélesztőpehely
- 1 tk só
- 1 tk fokhagymapor
Elkészítés
- Minden hozzávalót tegyünk a késes robotgépbe, és aprítsuk össze az egészet egy porózus állagú "parmezánná". A kesudiót előtte meg is lehet picit serpenyőben pirítani, hogy pikánsabb legyen az íze.
Medvehagymás babka
Amíg egyszer nem készítettem sajátkezűleg, azt sem tudtam, hogy mi az a babka, eszik-e vagy isszák. De aztán egészen belejöttem, és édes illetve sós változatokat is kipróbáltam már. Valójában egy “különleges” módon fonott kalácsról van szó, ami töltve van mindenféle földi jóval. Ez a medvehagymás-sós változat annyira megtetszett, hogy biztosan ki fogom próbálni más töltelékkel is, ugyanis kiváló húsvéti reggeli lett belőle, amit más ízesítéssel egy sima hétköznapon is szívesen eszegetnék. A hagyományos babkatésztát általában kelesztett tésztából készítik, de én kicseleztem, és lerövidítettem ezt a részt, ugyanis egy Szafi Expessz liszttel, nettó 10 perc alatt össze lehet állítani a tésztaalapot! A videóban meg is mutatom, hogyan készült nálam.

Medvehagyma pestos babka
Eszközök
- Konyhai robotgép
Hozzávalók
Medvehagyma pesztó
- 100 g medvehagyma
- 1-2 ek mogyoróvaj vagy fenyőmag, de a mogyoróvaj olcsóbb
- 3-4 tk vegán parmezán recept feljebb
- 50 ml extra szűz olívaolaj Lehet több is, ha nehezen krémesedik.
- 1-2 csipet só – ízlés szerint
Babka tészta
- 125 g Szafi Expressz liszt Kelesztés nélküli tésztákhoz valót használtam
- 1/2 g szódabikarbóna
- 1 g só
- 15 ml almaecet
- 130 ml szobahőmérsékletű víz
- 1-2 ek olivaolaj
Elkészítés
Medvehagyma pesztó
- Minden összetevőt tegyünk a késes robotgépbe, és készítsünk belőle krémes pesztót.
Tészta
- Adjuk a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe.
- Adjuk hozzá a nedves összetevőket is, és gyúrjunk belőle tésztát.
- Tegyük félre pihentetni.