Köleskása krémesen cukormentesen reggelire jöhet? Van aki erre nemet tud mondani? Gluténmentes, laktózmentes és elképesztően finom! Aki a kölesre csupán köretként tekint, az nagy hibát követ el! 🙂 A köles egy szuper alapanyag, főleg ha egészséges illetve ha gluténmentes konyháról van szó. Az egyik legfinomabb túróhelyettesítő lehet, ha jól készíted el. Hogy készítsd el, hogy krémes, túróra emlékeztető állaga és íze legyen? Ebben a receptben megmutatom!
Köleskása hozzávalók (2 adag)
- 70 g köles (alaposan átmosva)
- csipet só
- édesítőszer ízlés szerint (juharszirup, eritrit)
- 1/2 bio citrom héja és leve
- vanília őrlemény
- 80-100 ml növényi tej
- keserű kakaópor
- opcionális: 1 kanál növényi fehérje
- opcionális: pár kanál eperdzsem és mogyoróvaj
- étcsokoládé, csokoládé pasztillák
Köleskása elkésítése:
- A kölest beáztattam előző este vízbe, reggel leöntöttem róla az áztatóvizet és új vízzel feltettem főni (nagyjából kétszeres vízmennyiséget használtam, növényi tejet is használhatsz, hogy krémesebb, édesebb legyen).
- Csipet sót és 2 kiskanál édesítőszert adtam a vízhez. Szinte teljesen puhára főztem, és hagytam kicsit állni, hogy magába szívja a nedvességet, és összeálljon.
- Ekkor belereszeltem egy fél citrom héját, és hozzáadtam a levét is, illetve egy kis vanília kivonatot is tettem bele. Felöntöttem a növényi tejjel és krémesre, szinte pudingosra főztem az egészet.
- Itt jött a trükk, ketté választottam a kölespudingot és az egyik felébe kakaóport kevertem. Itt még lehet hozzá adni édesítőszert, vagy juharszirupot preferencia szerint. Sőt, ha a fehérje tartalmat akarod növelni, akkor egy kis fehérjeport is keverhetsz bele, csak arra figyelj, hogy akkor több növényi tej fog kelleni hozzá.
Kicsi üvegcsékbe rétegeztem a kölest (váltogatva a sima és a kakaós rész), félidőben beletettem egy kanál házi eperdzsemet (bármilyen lekvár, dzsem, vagy akár csokikrém is kerülhet bele). Ráhalmoztam a maradék kölest, majd egy kanál mogyivajat is elegyengettem a tetején.
Étcsokit olvasztottam, kicsit fellazítottam növényi tejjel, majd a mogyivaj tetejére öntöttem így lezárva a pohárkrémet. Ment a hűtőbe pár órára.
Eperszemekkel, és tofurudi szeletekkel díszítettem. Finom és egészséges desszert, vagy reggeli nyalánkság lehet belőle.
Tetszett a recept? Szuper! Itt meg tudod nézni a többi édes reggeli receptemet is:
- Pumpkin spice latte házilag sütőtökös fánkkal (cukormentes, vegán, gluténmentes)
- Cukormentes banánkenyér – gyors és finom (vegán, gluténmentes)
- Köleskása eperrel- krémes vegán reggeli glutén- és cukormentesen
- Házi joghurt – egyszerű és finom kesudió joghurt gép nélkül (növényi joghurt, vegán)
- Bounty pohárkrém (mindenmentes, vegán)
- Zabos amerikai palacsinta almával (gluténmentes, vegán, IR-barát)