granola-pekandio

Az egyik kedvenc toppingom következik, ami nem más mint a GRANOLA. Smoothiek, joghurtok, fagyik, zabkásák tetején ékeskedő finomság, ami ropog, tele van ízekkel, ugyanakkor nagyon egészséges, hiszen rostok, és mindenféle földi jó van benne!

granola-pekandios

Számos ízben készülhet, én most egy pekándiós, mandulavajas verziót osztok meg Veled. A boltban kapható granoláknak megvan az az előnye, hogy nem kell pepecselni vele, kényelmes, gyors megoldást jelentenek, ám sokszor a hozzávalólista nem biztos, hogy megfelel az ízlésünknek. Ekkor érdemes lehet nekiállni házilag készíteni, sem nem bonyolult, sem nem sok idő, amíg elkészül egy adag, ráadásul a saját ízlésünkre tudjuk szabni a hozzávalókat. Bármilyen magokat, magvajat lehet hozzáadni, ez egy alaprecept, amit szabadon variálhatsz.

granola-pekandios

Pekándiós mandulavajas házi granola

Sissi
Reggeliként, vagy turmix toppingként, de akár magában elrágcsálva is megállja a helyét ez a zabból, pekándióból, kesudióból készült házi granola/müzli.
5 from 1 vote
Előkészítés 10 minutes
Sütés/főzés 20 minutes
Összesen 30 minutes
Fogás Reggeli
Nehézség Könnyű
Adag 10 adag
Eszközök
  • Sütő
Hozzávalók
  
  • 300 g zabpehely nagyszemű
  • 50 g pekándió kicsit összedarabolva
  • 50 g kesudió mandula vagy más mag is mehet bele
  • 6 ek kókuszolaj folyékony
  • 4 ek juharszirup vagy más folyékony édesítő
  • 4 ek mandulavaj vagy mogyoróvaj, esetleg tahini
  • 1-2 csipet
  • 1-2 csepp vanília aroma
  • 4 db medjool datolya nagyobb húsosabb, normál datolyából több kell, és érdemes beáztatni előtte
  • 50 ml növényi tejhelyettesítő ez körülbelüli adag, lehet több fog kelleni
Elkészítés
 
  • A zabot és a magokat egy nagyobb keverőtálban összekevertem.
  • A többi hozzávalót egy késes robotgépbe (Nutribullet-be) tettem, és krémesre mixeltem. Lehet, hogy pici növényi tej vagy víz kell még bele, ha túl sűrű lenne.
  • A masszát a keverőtálban pihenő zabra, és magokra öntöttem. Jól átforgattam, hogy mindenhova kerüljön belőle.
  • Kókuszolajjal kikent, sütőpapírral bélelt nagy tepsire öntöttem, és szép egyenletesen kiterítettem. Ne legyen sok egymáson, mert akkor nem fog ropogósra sülni. Maximum 1-2 cm legyen a réteg.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 10 perc után kicsit átkevertem.
  • Még körülbelül 10 perc kell neki, hogy aranybarnára piruljon.
  • Ezután már nem érdemes kevergetni, így megmaradnak a nagyobb darabok. Ha kihűlt üvegedényben lehet tárolni 1-2 hétig.
  • Miután kihűlt, adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, vagy csokidarabokat is.
Megjegyzés
Reggelinek növényi tejjel tálalva, vagy házi fagyi/smoothie toppinként is szuper!
Kulcsszavak granola, reggeli

Extra tipp a granolához

Ha aszalt gyümölccsel, csokival szeretnéd feldobni, akkor azt azután add hozzá, hogy kivetted a sütőből, és kicsit kihűlt már. Így a csoki még éppen csak ráolvad a magokra, de nem fog eltűnni teljesen a hő hatására. Az aszalt gyümölcsöket semmiképp ne add hozzá sütés előtt, különben olyan lesz, mintha apró kavicsokat rágcsálnál, nagyon megkeményednek a melegtől. 

Én smoothiekon, zabkásákon, fagyikon szeretem a legjobban!

granola-pekandio
, ,