Az egyik kedvenc toppingom következik, ami nem más mint a GRANOLA. Smoothiek, joghurtok, fagyik, zabkásák tetején ékeskedő finomság, ami ropog, tele van ízekkel, ugyanakkor nagyon egészséges, hiszen rostok, és mindenféle földi jó van benne!
Számos ízben készülhet, én most egy pekándiós, mandulavajas verziót osztok meg Veled. A boltban kapható granoláknak megvan az az előnye, hogy nem kell pepecselni vele, kényelmes, gyors megoldást jelentenek, ám sokszor a hozzávalólista nem biztos, hogy megfelel az ízlésünknek. Ekkor érdemes lehet nekiállni házilag készíteni, sem nem bonyolult, sem nem sok idő, amíg elkészül egy adag, ráadásul a saját ízlésünkre tudjuk szabni a hozzávalókat. Bármilyen magokat, magvajat lehet hozzáadni, ez egy alaprecept, amit szabadon variálhatsz.
Pekándiós mandulavajas házi granola
Eszközök
- Sütő
Hozzávalók
- 300 g zabpehely nagyszemű
- 50 g pekándió kicsit összedarabolva
- 50 g kesudió mandula vagy más mag is mehet bele
- 6 ek kókuszolaj folyékony
- 4 ek juharszirup vagy más folyékony édesítő
- 4 ek mandulavaj vagy mogyoróvaj, esetleg tahini
- 1-2 csipet só
- 1-2 csepp vanília aroma
- 4 db medjool datolya nagyobb húsosabb, normál datolyából több kell, és érdemes beáztatni előtte
- 50 ml növényi tejhelyettesítő ez körülbelüli adag, lehet több fog kelleni
Elkészítés
- A zabot és a magokat egy nagyobb keverőtálban összekevertem.
- A többi hozzávalót egy késes robotgépbe (Nutribullet-be) tettem, és krémesre mixeltem. Lehet, hogy pici növényi tej vagy víz kell még bele, ha túl sűrű lenne.
- A masszát a keverőtálban pihenő zabra, és magokra öntöttem. Jól átforgattam, hogy mindenhova kerüljön belőle.
- Kókuszolajjal kikent, sütőpapírral bélelt nagy tepsire öntöttem, és szép egyenletesen kiterítettem. Ne legyen sok egymáson, mert akkor nem fog ropogósra sülni. Maximum 1-2 cm legyen a réteg.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 10 perc után kicsit átkevertem.
- Még körülbelül 10 perc kell neki, hogy aranybarnára piruljon.
- Ezután már nem érdemes kevergetni, így megmaradnak a nagyobb darabok. Ha kihűlt üvegedényben lehet tárolni 1-2 hétig.
- Miután kihűlt, adhatunk hozzá aszalt gyümölcsöket, vagy csokidarabokat is.
Megjegyzés
Extra tipp a granolához
Ha aszalt gyümölccsel, csokival szeretnéd feldobni, akkor azt azután add hozzá, hogy kivetted a sütőből, és kicsit kihűlt már. Így a csoki még éppen csak ráolvad a magokra, de nem fog eltűnni teljesen a hő hatására. Az aszalt gyümölcsöket semmiképp ne add hozzá sütés előtt, különben olyan lesz, mintha apró kavicsokat rágcsálnál, nagyon megkeményednek a melegtől.
Én smoothiekon, zabkásákon, fagyikon szeretem a legjobban!
Szuper!