Pizza

Pizza egyszerűen házilag fancy alapanyagok nélkül? Simaügy! Ez a pizza kezdőkonyhatündér biztos – nekem elhiheted, ez volt az első normál pizza, amit valaha készítettem. Készült már a konyhámban tortilla-pizza, vagy karfiol alapú pizza (jó tudom, most sokan felhördültök, hogy az nem is pizza…pedig de!) szóval a lényeg, hogy elsőre simán megcsináltam ezt a pizzát, és nem csak nekem ízlett!

Pizza

Egy a fontos, hogy 00-ás lisztet szerezz be hozzá, ugyanott találod majd a boltok polcain, mint a többi lisztet, szóval no para, egyszerűen hozzá tudsz jutni. Egyetlen hátránya, hogy ez bizony nem gluténmentes, de a későbbiekben azzal is fogok kísérlezetni, illetve ha GM pizzát keresel, akkor javaslom csekkold a karfiolpizza receptem. Katt a képre hozzá:

De ha a hagyományosabb recept érdekel, akkor olvass tovább.

Pizza hozzávalók:

  • 250 g pizzaliszt (00-ás)
  • 5 g só
  • 160 ml langyos víz
  • 5 g kókuszcukor
  • 5 g instant élesztő
  • 1/2 ek olívaolaj
Pizza

Pizza elkészítés:

A vizet, cukrot, élesztőt, olajat összekeverjük egy pohárban, és körülbelül 10 percre magára hagyjuk. Amikor felhabosodott az élesztő, akkor jók vagyunk.

Közben a lisztet és a sót egy nagyobb keverőtálban összekeverjük. Ha felfutott az élesztő, ráönthetjük a lisztes keverékre, majd kézzel elkezdhetjük összedolgozni. Géppel is lehet persze, de nekem kézzel is viszonylag gyorsan összeállt. Felér mondjuk egy karedzéssel a tészta összegyúrása, de így legalább két legyet üthetünk egy csapásra. 🙂

Addig kell gyúrni, amíg szép fényes tészta lesz belőle, és nem ragad már annyira a kézhez.

Akár rögtön fel is lehet használni, de előre is elkészíthetjük, és éjszakára hűtőbe tehetjük. Tegyük egy olívaolajjal kikent, zárható tálba majd éjszakára mehet a hűtőbe. Pizzasütés előtt vegyük elő, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra (vagy melegebbre, ha tud ilyet a sütőnk, mert a pizzát minél nagyobb hőmérsékleten érdemes elkészíteni).

Pizza

(Ebből a mennyiségből 2 nagyobb, vagy 4 mini pizzát tudunk készíteni. Kézzel formázzuk meg a pizzákat, nyugodtan húzzuk-nyüstöljük a tésztát amíg el nem érjük a kívánt nagyságot, meglehetősen jól bírja a gyűrődést a gluténtartalom miatt. Formázzuk meg, tegyük olajjal lekent sütőpapírra/tepsire, kenjük meg pizzafűszeres paradicsomszósszal, szeleteljünk rá ízlés szerint bazsalikomos tofut, húsmentes “kolbászt”, paradicsomot, olivabogyót stb. reszeljünk rá sajtot, vagy növényi „sajtot” és süssük készre.

Roppanós vékony tészta, amivel Olaszországba varázsolhatod magad.

Tetszett a recept? Szuper! Van még pár a tarsolyomban: