falafel

Ja hogy falafelt készíteni nem is bonyolult? És nem is kell egy tonna zsírban/olajban kisütni ahhoz, hogy finom legyen?!

Ezelőtt egyszer álltam talán neki falafelt készíteni, és az nem sikerült túl jól. Eleve azt gondoltam, hogy bonyolult művelet és a bő olajban kisütés is meglehetősen távol áll tőlem. Nem vagyok igazán híve a rántott ételeknek, najó a rántott cukkini/karfiol/gomba azért lecsúszik, de csak ha nem tocsognak a zsírtól/olajtól.

Szó mi szó az első falafel kísérletem kudarcba fulladt. Konzervcsicseriből próbáltam készíteni, és bő kókuszolajban kisütni. Katasztrófa… úgy szétesett, ahogy volt.

Falafel recept – ami sikerült is

Aztán olvastam, hogy az igazi, erdeiti arab falafel nem konzerv csicseriborsóból készül ám! Sőt, konkrét szentségtörést követtem el azzal, hogy konzervből készítettem elsőre (najó, túlzok) de az eredeti falafelt száraz csicseriből készítik. Áztatni kell persze előtte, de a kiindulás az bizony száraz csicseriborsó, úgyhogy nem árt beszerezni egy zacskónyit a boltban.

falafel

Falafel hozzávalók

  • 250g száraz csicseriborsó – (minimum 24 órán át áztassuk szódabikarbónás vízbe)
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 1 nagy csokor friss zöldfűszer(petrezselyem, bazsalikom, stb) apróra vágva
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma átnyomva
  • só, bors, őrölt kömény
  • fekete só
  • pici kardamon
  • 2-3 ek csicseriborsólisz
  • Teljes kiőrlésű panír (lehet gluténmentes is)

És a trükkös hozzávalóim:

  • 1 ek lenmagtöret+6 ek víz
  • 1/2 ek útifűmaghéj
  • 2 ek sörélesztőpehely

Falafel elkészítése

A jól kiázott, lecsepegtetett csicserit az összes alaphozzávalóval együtt egy késés robotgépben összeaprítod. Nem kell, hogy egynemű legyen, jó, ha kicsit darabos.

Közben a lenmagpelyhet kikevered a vízzel, hagyod, hogy kocsonyás legyen. Hozzáadod a csicseris alaphoz a „lenmagtojást” az útifűmaghéjat és a sörélesztőpelyhet, ettől tutira összeáll a falafel és lesz egy különleges sajtos ízvilága, illetve nem lesz száraz. Pihenteted 1 órát a hűtőben. Ha túl száraznak tűnik, akkor még egy lenmagtojást érdemes lehet hozzáadni, vagy vízzel kikevert csicseriborsó liszt is mehet még bele.

Golyókat formázol, panírba forgatod és pici olajon serpenyőben kisütöd, esetleg sütőben/tepsin is sütheted, vagy airfryert is használhatsz. Mindenhogy finom és szaftos lesz, nem szükséges olajba meríteni.
A gombóckák a fagyóban is elállnak sokáig, csak elő kell venni, picit kiolvasztani és lehet sütni.👌😋

falafel

Finom és tápláló étel, a vegán konyha egyik alapvető finomsága, hiszen a csicseriborsó tele van fehérjével, rostokkal, úgyhogy bátran fogyasszunk belőle. Tálaláshoz salátát házi hummust javaslok. Itt az instámon találsz is egy fincsi hummus receptet.

Jöhet még pár finomság? Itt akad belőlük bőven: