tofu-sajtosrud

Ha egy fehérjében gazdag, egészséges sós snackre vágytok, ami vegán, laktózmentes ráadásul egészséges és diétabarát is, akkor ezt a receptet tessék szépen elmenteni. Én alapvetően édesszájú vagyok, de az utóbbi időben kicsit vissza kellett fognom az édesebb dolgokat. (pár hónapja IR-rel diagnosztizáltak, de ez hosszabb sztori, még barátkozom a gondolattal.)

Szóval a sok-sok édességreceptet színesítenem kell néhány sós finomsággal is, így a blogon is több sós snack receptet fogtok majd találni. No para az édessegek sem fognak hiányozni a repertoárból. Jöjjön most egy különleges sós snack, amit a sajtosrúd helyett lehet bevetni, ha valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztasz tejterméket.

Vegán sajtos rúd

„Sajtos rúd” sajt helyett tofuból

Fehérjében gazdag, omlós-ropogós keksz, ami szuper vendégváró falat lehet önmagában is, de akár valamilyen mártogatóst (házi hummuszt, vagy padlizsánkrémet) is lehet mellé készíteni. Kis csatos üvegben, vagy zárható dobozban tárolva elvan napokig, és ropogós marad, de meglehetősen nehéz neki ellenállni, úgyhogy sokat nem fog üvegben állni ez szinte biztos. 🙂 

„Sajtos rúd” hozzávalók:

  • 170 g zabliszt
  • 100 g szilárd állapotú zsiradék (margarin, vagy kókuszzsír)
  • 150 g tofu – natúr vagy füstölt Toffini tofu
  • 1 kávéskanál só, esetleg fekete só
  • Szórásnak: lenmag, szezámmag (esetleg szotyi, vagy mák)
  • Sajtosabb változathoz: tahini, sörélesztő pehely
  • Opcionális: Reszelt sajt/reszelt növényi sajt a tetejére
Vegán sajtos rúd

„Sajtos rúd” elkészítés:

A tofut késes aprítóba tördeljük, és apró (túrószerű) darabokra mixeljük/aprítjuk. (Ha nincs aprítónk, villával is össze lehet nyomkodni.)
Egy nagyobb tálba tesszük a tofut a puha margarint, a kókuszzsírt és elkeverjük.
Beleszórjuk a lisztet és a sót is, és kézzel összedolgozzuk. Gyúrható tésztát kell kapnunk.
Szilikonlapon, vagy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb 1 cm vastag téglalapra az egészet.
Szórjuk meg a magokkal, és a sodrófával menjünk át rajta még egyszer, hogy belenyomódjanak a magocskák.
Éles késsel (vagy ha szilikonlapon nyújtottuk, akkor egy kíméletesebb vágóeszközzel) vágjuk őket pici négyzetekre, vagy hosszúkás téglalapokra, esetleg sütikiszúrót is használhatunk.
180 fokos sütőben süssük ropogósra kb 20-25 perc alatt.

Tahinis-sörélesztő pelyhes változat

Ha “sajtosabb”, különlegesebb ízvilágot szeretnénk, akkor a gyúráskor felezzük el a tésztát, és az egyik feléhez adjunk 1 evőkanál sörélesztő pelyhet, és 1 evőkanál tahinit (szezámmagkrémet) illetve még egy kanál zablisztet, amire a tahini folyékonyabb állaga miatt lesz szükség.
Ugyanúgy kinyújtjuk, megszórjuk, felvágjuk, és kisütjük. Egy igazán különleges ízvilágú krékert kapunk így.

Vegán sajtos rúd

További sós egészséges snackek is érdekelnek?