répatorta muffin

Répatorta muffin? Répatorta muffin! Készítettem korábban „normál” torta méretű répatortát is, annak a receptjét a nevére kattintva találod, de most valami kisebb egyszerűbb desszertre vágytam, ezért született meg ez a répatorta muffin, vagy mini répatorta recept. Nincs benne hozzáadott cukor, mégis nagyon édes finomság! Így ha eddig azért nem választottad a répatortát desszertnek, mert óvakodtál a benne lévő cukortól (az eredeti receptekbe általában elég tetemes mennyiségű finomított cukor van) akkor figyelmedbe ajánlom ezt a bűnmentes cukiságot.

Répatorta muffin – ahogy én készítem

  • Hozzáadott cukortól mentes
  • Nem szárad ki!
  • Gyakorlatilag mindenmentes!
  • Vegán
  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes

Egy kis répatorta történelem

„A sárgarépatorta nagyjából a középkorban született, mondhatni kényszerűségből, hiszen akkortájt a háztartások szűkében voltak a cukornak, viszont a sárgarépa kellően édesnek bizonyult ahhoz, hogy a tésztákat meg lehessen vele ízesíteni, illetve pudingot lehessen belőle készíteni.”
Forrás: mindmegette.hu – érdemes elolvasni a story többi részét is.

Szóval régóta örvend nagy népszerűségnek ez a desszert, de ahogy fent említettem manapság ha kérsz valahol egy szelet répatortát, akkor abban szinte biztos, hogy van egy jó adag finomított cukor is. Ha te szeretnél kicsit egészségtudatosabban élni és étkezni, akkor ez lesz a te répatorta receptet! A répa, az alma és a datolya finom édes ízt kölcsönöz neki, ráadásul a puha állaghoz is hozzájárul.

Ebben a blogbejegyzésben egy finom és egészséges vegán cukormentes répatortás muffin receptjét osztom meg veled.

répatorta muffin

Répatorta muffin alap:

  • 40 g zabliszt
  • 30 g mandulaliszt
  • 15 g tápióka keményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1/4 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • csipet vanília 
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1/2 narancs leve
  • 15 ml folyékony kókuszolaj
  • 70 ml növényi tej
  • 4 db friss húsos datolya apróra vágva (kb 40g)
  • 50 g apróra reszelt répa
  • 50 g reszelt alma
  • 1 marék dió apróra vágva
  • 1 marék csokicsepp

Répatorta muffin krém hozzávalók

  • 50 g kesudió (éjszakára vízbe áztatva) 
  • 20 ml juharszirup 
  • 1/2 citrom leve
  • 60 ml mandulaital vagy más növényi tej
  • 100 g natúr Toffini Tofu

Répatorta muffin alap elkészítés

Itt jön egy rövid videó az elkészítésről:

De le is írom, hátha úgy egyszerűbb követni az instrukciókat.
Először is összekeverjük a liszteket, a keményítőt, sütőport és a fűszereket egy mélyebb tálban.
Majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat is (narancslét, kókuszolajat, növényi tejet) alaposan összekeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott datolyát, a reszelt almát és a reszelt répát is. Egy marék apróra vágott diót és csokoládécseppet is adjunk hozzá, a teljes élmény érdekében.
Miközben 30-40 perc alatt 180 fokon megsütjük a muffinokat, elkészülhet a krém is!

Répatorta krém elkészítése

Nagyon egyszerű dolgunk van, csak beleteszünk mindent egy erős turmixba, vagy konyhai robotgépbe és selymes krémmé mixeljük. Kenjük a kihűlt muffinok tetejére, vagy habnyomó segítségével akár bele is nyomhatjuk, vagy ha kettévágjuk őket, akkor tényleg mini répatortákat is készíthetünk belőlük.

Hűtőben elvannak pár napig, de nem hiszem, hogy sokáig lesz esélyük hűsölni, mert ha a család megneszeli a finomságot, biztos lehetsz benne, hogy pikk-pakk elkapkodják majd.

Díszítésként reszelt répát, diót és marcipán répát tettem rá.

répatorta muffin

Azon felül, hogy nagyon finomak ezek a répatorta muffinok, még jót is tesznek neked! Miért? Mondom is!

Miért szeretjük a répát?

  • Hát attól tanulunk meg fütyülni, vagy nem?!
  • 100 grammban csupán 52 kcal van
  • Vitaminokban gazdag B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint is tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig kalcium, foszfor és vas van benne.
  • Béta-karotinból (amely az A-vitamin provitaminja – körülbelül 7-15 mg-ot tartalmaz 100 grammja
  • Bőrünkre gyakorolt pozitív hatásairól is híres: rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt a napégés ellen.
  • Ha szépen le szeretnénk barnulni, akkor tavasszal-nyáron rágcsáljunk gyakran répát. (ne félj attól, hogy „besárgulsz” tőle, mert ahhoz extrém mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, de azért mégsem vagyunk nyulak 😀 szóval ha nem kilószámra eszed, akkor nem lehet baj belőle. Forrás

Szereted a finom és egészséges desszerteket? Akkor ezeket is neked ajánlom: