A spenótos quiche kiváló választás lehet egy hétvégi reggelihez! Főleg tavasszal, amikor a spenót mellé, vagy helyett akár medvehagymát is választhatsz a töltelékhez. Akár a húsvéti brunch része is lehet, amikor összegyűltök a családdal. Gyorsan el lehet készíteni, akár húsvét reggel is, de ha előtte este sütöd meg, és a hűtőben tárolod, akkor is szuper lesz, mert a spenótos quiche-t hidegen és melegen is lehet enni. A recept tej és tojásmentes így a vegán vagy az ételérzékeny családtagok is bátran fogyaszthatnak belőle.
Egy quiche (kis) történelem (hehe)
A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Eredete Németországba vezet, ahol a német határ közelében vasserpenyőben készítették. Neve a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re. A quiche a második világháború után vált népszerűvé Angliában, az USA-ban pedig az 1950-es években. Mára már világszerte elterjedt és közkedvelt étel, mivel szinte minden maradék alapanyagból, gyorsan elkészíthető a család ízlése szerint. Általában reggelire vagy villásreggelire, valamint könnyű ebédre vagy vacsorára szolgálják fel. Forrás
Spenótos quiche ala Sziszi
Az egyszerűség kedvéért én előre csomagolt bolti leveles tésztát használtam hozzá, a legtöbb leveles tészta szerintem vegán, mert ahogy néztem növényi zsiradékkal készülnek, ugyanakkor ha gluténmentes tésztát szeretnél, akkor kicsit jobban körül kell nézned a boltok polcain, meg kicsit mélyebbre kell nyúlnod a pénztárcádban. Ha pedig sok időd van, a házi leveles tésztával is megpróbálkozhatsz, őszintén szólva azt még sosem próbáltam, de egyszer majd szánok rá időt az tuti.
Spenótos quiche hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 150 g bazsalikomos Toffini tofu (vagy a metélőhagymás is szuper hozzá)
- 1 ek sörélesztőpehely
- 2 ek csicseriborsó liszt
- ½ tk fokhagymapor
- csipet szerecsendió
- csipet kömény
- csipet kurkuma (opcionális, de szép sárgás tojásos színt ad neki, én most nem tettem bele)
- fekete só ízlés szerint (a tojásos íz kedvelőinek, ha nem szereted, használj sima sót)
- 150 ml mandulaital
- 1-2 marék spenót (és/vagy medvehagyma ha szezonja van)
- friss bazsalikom levelek
Szuperegyszerű elkészíteni (főleg ha bolti tésztád van) csak egy erősebb konyhai robotgép meg egy piteforma kell hozzá. Könnyebb dolgod lesz, ha olyan formát használsz, aminek az alja nincs rögzítve az oldalához, vagy kapcsos a forma, mert akkor tutira ki tudod majd szedni a spenótos quiche-t a formából. Nekem nem volt most ilyen formám, de azért megoldottam a dolgot.
Spenótos quiche elkészítés:
A leveles tésztát vágjuk megfelelő méretűre és szépen egyengessük bele a formába. A fenti hozzávalók egy kisebb, nagyjából 18 cm-es piteformához elegendőek, amennyiben magasabb spenótos quiche-t szeretnél, ha nem bánod, hogy laposabb lesz, akkor használj nyugodtan nagyobb formát, vagy esetleg duplázd az adagot.
Egy erős késes robotgépbe adjuk hozzá a tofut, a sörélesztőpelyhet, a fűszereket és a mandulaitalt is, majd mixeljük szép krémesre az egészet.
Közben a spenótleveleket körülbelül fél perc fonnyasszuk meg egy serpenyőben. Ha szeretnénk adhatunk hozzá egy marék medvehagymát is. Közben lehet sózni, illetve ízlés szerint fokhagymát is lehet rá nyomni.
A tofus krémet, és a spenótleveleket forgassuk/keverjük össze alaposan, mehet bele pár kisebb darabra vágott bazsalikomlevél is. Ha nagyjából egyenletesen elkevertük, akkor beleönthetjük a leveles tésztával bélelt formába. A leveles tészta széleit hajtogassuk szépen vissza, és kenjük le margarinnal, így ropogósra fog sülni és szép keretet ad a spenótos quiche-nek.
Mehet a sütőbe 180 fokra 25-30 percre.
Akár húsvétkor, akár máskor tálalod biztos, hogy kapsz majd pár elismerő szót, tekintetet!
Mivel készítheted még?
Az a jó benne, hogy gyakorlatilag bármilyen zöldséget beleapríthatsz, kerülhet bele szeletelt gomba, paprika, koktélparadicsom is, én akár zöldborsóval vagy mexikói zöldségkeverékkel is el tudom képzelni.
Hogyan tárold?
Bár nincs benne tojás, illetve tej, ami romlandóvá tenné, a tofu miatt érdemes azért inkább a hűtőben tárolni. Igazából jót is tesz neki a hűtőben egy éjszaka, mert összeérnek az ízek benne.
További sós reggeli ötleteket keresel? Mutatok párat!
- Srí Lanka – Szafaritól a bálnalesig, hurrá nyaralunk. (3. rész)
- Srí Lanka – Az Oroszlánsziklától a Ravana vízesésig. (2. rész)
- Srí Lanka – egy könnycsepp India arcáról (1. rész)
- Air Fryer – Az igazság a forró levegős sütőről!
- Kismama jóga és baba-mama jóga oktató lettem
- 6 nap a varázslatos Mallorca szigetén