Nyers vegán Snickers torta Sissi konyhájából. 🙂 Ha már jártál az oldalamon, vagy az instámon, biztosan nem mondok azzal újdonságot, hogy Snickers rajongó vagyok és hogy imádok mindent, amiben mogyoró vagy mogyoróvaj van. Hagyományos Snickers-t már jó régóta nem eszek, mert sajna tele van hozzáadott cukorral, amit én igyekszem kerülni. Viszont annak érdekében, hogy ne kelljen lemondanom a finomságokról igyekszem újraalkotni ezeket egészséges (és általában mindenmentes) formában. Fogadd tőlem szeretettel ezt a szintén mindenmentes Snickers tortát! Elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint amilyennek tűnik, de érdemes követned az instrukcióimat hozzá.
Mitől mentes ez a finomság?
- Cukormentes (hozzáadott cukor nincs benne, természetes cukrokat tartalmaz)
- Tejmentes
- Tojásmentes
- Szójamentes
- Gluténmentes
Nyers vegán Snickers torta alap
- 100 g zabpehely – picit lepirítva
- 10 db friss datolya
- 70 g pekándió
- 40 g smooth mogyoróvaj
A zabpelyhet egy serpenyőben pár per alatt lepirítjuk, nem kell sokáig a tűzön hagyni, amikor épp csak elkezdjük érezni a sült zabpehely illatát, már le is vehetjük a tűzről. Ha kihűlt, akkor öntsük át egy késes konyhai robotgépbe, tegyük rá a kimagozott friss, puha datolyát, a pekándiót és kanalazzuk bele a folyékony, selymes mogyoróvajat is. Indítsuk el a gépet, és addig járassuk, amíg össze nem áll a massza. Formázható állagú alapot kell kapnunk. Ha nagyon szétesős lenne, akkor egy kis extra mogyoróvajjal, vagy juharsziruppal meg lehet oldani a problémát, de nekem a fenti mennyiségekkel éppen összeállt. Nyomkodjuk bele egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába. És hagyjuk pihenni, amíg elkészülnek a krémek.
Nyers vegán Snickers torta 1. krém
- 150 g nyers kesudió
- 200 ml konzerves kókuszkrém
- 40 ml juharszirup
- 20 g smooth mogyoróvaj
- csipet só
- 2 g agar-agar + kb 30 ml víz
A kesudiót áztassuk be előző este egy tálkába forró vízbe. Ha megfeledkezünk róla, akkor a tortakészítés napján is beáztathatjuk, de legalább 4-5 órán keresztül érdemes áztatni, hogy igazán krémes, egynemű krém lehessen belőle. A konzerves kókuszkrémet rázzuk össze alaposan (ne tedd hűtőbe így könnyenn össze fog keveredni.
Mi is az az agar-agar? Egy algából/moszatból nyert növényi zselésítő anyag. Gyakorlatilag úgy működik, mint a zselatin, csak növényi alapú.
A puhára ázott kesudiót, a 200ml kókuszkrémet (ez nagyjából 1 konzerv fele), a juharszirupot a mogyoróvajat és a csipet sót tegyük egy erős mixerbe (nálam ez a Nutribullet volt, javaslom, hogy tényleg erős gépet válassz, mert akkor lesz igazán selymes a krém) mixeld össze az összetevőket. Egynemű, selymes krémet kell kapnod. Ha nehezen krémesedne, akkor egy kis kókuszkrémet adhatsz még hozzá.
Közben az agar-agart keverd el 30 ml szobahőmérsékletű vízzel, majd egy picike edényben (a tejhabosító fém edényke vált be nekem erre a feladatra) kezd el melegíteni a tűzhelyen. Folyamatosan figyeld és kavargasd. Amikor elkezd felbuborékozni, akkor kész. Vedd le a tűzről, de kevergesd folyamatosan, nehogy idő előtt megszilárduljon. Kanalazz a kis edénybe pár kanállal a krémből és keved el alaposan az agar-agar zselével. Majd ezt az agar-agar-os krémet kanalazd vissza a mixerbe a többi krémhez és a gép segítségével keverd össze az egészet alaposan. Ezután öntsd rá az alapra, majd tett a hűtőbe.
Nyers vegán Snickers torta 2. krém
- 200 ml konzerves kókuszkrém
- 50 g datolyapaszta
- 30 ml smooth mogyivaj
- 10 ml juharszirup
- 2 marék sósmogyoró
A kókuszkonzerv másik felét öntsd bele egy kisebb edénybe, adj hozzá 50 g datolyapasztát (kb 5 db friss datolyát áztass be forró vízbe, húzd le a héjukat, majd egy villa segítségével nyomkodd össze a datolyákat egy kis forró víz társaságában) mehet rá a mogyivaj és a juharszirup is (ha neked így nem lenne elég édes, akkor a juharszirupot nyugodtan megburíthatod, vagy használj több datolyapasztát). Kezd el melegíteni a mixet és közben keverd szép simára egy spatula segítségével. Öntsd rá az előző krém tetejére, majd szórd rá a sós mogyorót. Mehet a hűtőbe dermedni. Nincs más hátra, mint hogy elkészüljön a csokiöntet.
Nyers vegán Snickers torta csoki öntet
- Étcsoki cseppek/étcsokoládé
- Kókuszkrém
Olvassz fel a kedvenc étcsokoládédból, vagy étcsoki cseppjeidből annyit, amennyivel be tudod majd fedni a tortádat, én csak a tetejére öntöttem csokit, de ízlés szerint akár az egész tortát is bevonhatod csokival. Én kókuszkrémet kevertem a csokihoz, hogy a hűtőben ne kössön kőkeményre. Lehet hozzá adni juharszirupot, vagy kókuszolajat is ízlés szerint. Ha a torta többi része már szépen megdermedt, akkor nyakon lehet önteni a csokival és meg lehet még bolondítani egy kis tört, vagy egész sósmogyoróval. De díszítésként akár valódi Snickers szeleteket is tehetsz rá, én azt most kihagytam, hogy ténylegesen mindenmentes lehessen a sütim.
Remélem, hogy az instrukciókat követve Neked is sikerül megalkotni ezt at álomsüteményt. Szívesen olvasom a kommentek között, ha elkészítetted. Ha bármilyen kérdésed van, vagy akadályba/nehézségbe ütközöl, akkor is írj nyugodtan kommentet, vagy írj rám az instán. Itt találsz: @sissi.hero
Tetszett a recept? Szuper! Van még itt sok finomság, ami érdekelhet! Ezek közül egyiket sem kell sütni, mind finom és egészséges:
- Nyers vegán Snickers torta
- Csokis proteinszelet házilag (mindenmentes vegán)
- Snickers fagyi recept – fitt, proteinben gazdag desszert cukormentesen
- Karamell energiagolyó (GM, vegán)
- Epres sajttorta egészségesen – zila tortaformában (cukormentes, vegán, gm)
- Köleskása eperrel- krémes vegán reggeli glutén- és cukormentesen