
Csokis energiagolyó – egy újabb mindenmentes recept, amivel nem lőhetsz mellé akkor sem, ha vendégeket vársz, vagy ha egyszerűen valami csokis finomságra vágysz, de nincs se kedved, se időd sütni, vagy bonyolultabb desszertet összerakni. Nálam már sokszor elkészült ez a recept, és minden alkalommal sikert aratott, úgyhogy bátran ajánlom.
Mitől mindenmentes ez a csokis energiagolyó?
Hát attól, hogy:
Cukormentes
Tejmentes
Tojásmentes
Gluténmentes
Szójamentes
(Amikor azt mondom, hogy valami cukormentes, akkor én mindig arra gondolok, hogy nincs benne hozzáadott cukor, bár valójában a helyes megfogalmazás az lenne, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, de ez az én személyes blogom, szóval én itt így hívom 🙂 )
Azon kaptam magam az utóbbi időben, hogy szinte mindenhez édesítőszert (főleg eritritet) tettem. És valahogy elfelejtettem élvezni az igazi, naturálisabb édes ízeket, így mostantól igyekszem kicsit jobban odafigyelni, és kevesebb édesítőszert használni. Így valószínűleg sok-sok mindenmentes recepttel fogsz még találkozni az oldalamon. Ezt a finomságot például datolyával édesítettem (a datolyás energiagolyók családjába tartozik :))
Jöjjön is a recept!

Csokis energiagolyó hozzávalók
- 100g zabpehely – nagyszemű
- 40g datolyapaszta (vagy 4 húsos datolya vízbe áztatva, szétnyomkodva)
- 15g kakakó
- 1 kiskanálnyi maca por (elhagyható)
- 30g mogyivaj
- Csipet fahéj
- Csipet só
- Vanília őrlemény
- 1/2 narancs leve
- Löttyintésnyi mandulatej ha nehezen állna össze.
- 1 kisebb marék csokicsepp
- 1 kisebb marék pekándió
Elkészítés
A zabot, és minden más hozzávalót (a csokicseppek és a pekándió kivételével) egy késes robotgépbe teszünk, és összeaprítjuk. Formázható masszát kell kapnunk, de ha száraznak tűnne, ekkor lehet hozzáadni egy pici mandulatejet, vagy még egy kis narancslevet, esetleg mogyivajat. Ha pedig valamiért túl nedves lenne, akkor még egy pici zabpehellyel lehet orvosolni a problémát. Ha megfelelő állagú a massza, akkor bele lehet keverni a csikicseppeket és az apróra vágott pekándiót is, ezeket elég csak villával, vagy kanállal egyenletesen belekeverni a masszába.
Ezután kézzel kicsi golyókat formázunk a masszából, csak arra vigyázzunk, hogy formázás közben el ne fogyjon a fele kóstolgatás címszó alatt. 😀 Persze lehet még tovább cifrázni azzal, hogy csokiba mártjuk, vagy kakaóba forgatjuk. Én így pucéran ettem, mert annyira jól harmonizált a narancs a csoki és a pekándió egymással, hogy nem éreztem szükségét egy újabb réteg hozzáadásának.

Tetszett a recept? Szuper! Összegyűjtöttem a többi mentes receptemet is ITT Illetve sok finomságot találsz itt alul is!