A tiramisuhoz kapcsolódó fun fact, hogy még középsulis koromban volt egy Misu nevű hörcsögöm. A neve pedig nem máshonnan volt eredeztethető, mint a Tiramisu-ból! Na, hát ennyire szerettem már akkor is ezt az olasz kávés desszertet.
A süti iránti rajongásom nem hagyott alább azóta sem (szegény Misu viszont sajnos már rég az örök tiramisu mezőkre távozott). Viszont némi változtatást eszközöltem az én receptemben ahhoz, hogy beilleszthető legyen az egészségtudatos diétába/hétköznapokba is. Hozzáadott cukrot például egyáltalán nem tartalmaz, sőt „normál” mascarpone-t sem látott! Emiatt mondjuk az olaszok (az eredeti tiramisu ugye egy olasz desszert) lehet, hogy meglincselnének…
Higgyétek el, hogy így is elképesztően finom, ráadásul miközben kanalazzátok kicsit sem kell aggódnotok a diétátok miatt, legyen az vegán, egészséges, tejmentes diéta.
Nade nem istenítem tovább a receptet, hiszen még semmi konkrétumot nem árultam el róla. Lássuk a részleteket!
Milyen piskótát használj a tiramisuhoz?
Használhatsz bármilyen általad kedvelt (mentes) piskótát, készíthetsz is hozzá magadnak házilag sima vagy babapiskótát. Én maradék piskótatésztát használtam fel hozzá, ami szintén mentes cukortól, tejtől, gluténtól). Megosztom itt a receptjét, mert igazából évek óta ezt a piskótareceptet használom szinte minden olyan desszerthez, amiben piskóta van, úgyhogy mondhatni multifunkcionális alapreceptjeim egyikére bukkantál!
Sokféleképpen variálható, nekem eddig mindig bevált. Pici kakaóporral készítettem most, de ha világos piskótát szeretnél, akkor hagyd ki belőle nyugodtan, helyette tegyél bele majd több mandulalisztet. Ebből az adagból 12 db muffin jött ki (mert hogy alapvetően muffint készítettem, és azt használtam fel a tiramisuhoz is). Ha elsőre nem szeretnél óriási adag tiramisut, akkor javaslom, hogy felezd az adagot. Illetve természetesen tepsiben is sütheted, ahogy egy normál piskótát készítenél.
Piskóta hozzávalók
- 300 ml növényi tej
- 2 ek almaecet
- 50 ml folyékony kókuszolaj
- pár csepp vanília aroma
- 100 g mandulaliszt
- 50 g keményítő (burgonya, kukorica, tápióka vagy ezek kombinációja)
- 20 g világosabb kakaópor – SambiranoGold
- 60 g eritrit
- 1/2 ek sütőpor (kb 5g)
- 1/2 ek szódabikarbóna (kb 5g)
- csipet só
- 2 teáskanál útifűmaghéj
Piskóta elkészítése
A növényi tejet és a két evőkanál almaecetet összekeverjük, és félretesszük pár percre. Hagyjuk, hogy kölcsönhatásba lépjenek, és „buttermilk” legyen belőlük – ez egy sűrűbb tej lesz, amitől szuper lesz a piskóta íze és állaga is.
Közben az összes többi száraz hozzávalót összekeverjük egy tálban. Majd ráöntjük a “buttermilk”-et és a kókuszolajat is. Érdemes a tejet lassabban adagolni, és folyamatosan kevergetni, lisztektől és keményítőtől is függ, hogy mennyi folyadékot fog felvenni. Egy villával elég alaposan összekeverni, nem kell hozzá robotgép. Ha szárazak tűnik még egy pici növényi tejet adhatunk hozzá, ha pedig megszaladt a tej, akkor mandulaliszttel, keményítővel javíthatunk az állagán. Adagoljuk muffinformákba, vagy öntsük kókuszolajjal kikent tepsibe és 170-180 fokon süssük meg. Hagyjuk kihűlni. Ha más recepthez használjuk, akor nem érdemes túlsütni, de ha csak a tiramisuhoz kell, akkor hagyhatjuk kicist tovább a sütőben, hogy szárazabbra süljön, mert a kávé majd úgyis felpuhítja.
Közben elkészülhet a mascarpone is.
Vegán mascarpone házilag
Ő is egy alapreceptem, mert sokféle krémet, finomságot készítettem már belőle, a tiramisuhoz is kiváló!
Mascarpone hozzávalók:
- 200 g Natúr Toffini tofu – kisebb darabokra törve
- 150 g kesudió Viblance – egy éjszakára vízbe áztatva, majd lecsepegtetve
- csipet só
- csipet vanília
- 70 g por eritrit – ízlés szerinte több is lehet
- 15 g tápióka keményítő
- 200 ml dobozos kókuszkrém (folyékony krémes állagú) ha konzerveset használsz (ami szilárdabb), akkor extra növényi tejre is szükség lehet. Mindegyiket érdemes behűteni.
Minden hozzávaló megy egy nagyon erős turmixba, vagy Nutribulletbe, és szép selymes krémmé mixeljük. Elsőre hígabb, folyékonyabb lesz, de ha pár órára hűtőbe tesszük, akkor a tápióka keményítő teszi a dolgát, és szépen besűrűsödik. Tényleg olyan lesz, mint egy mascarpone!
Tiramisu összeállítása
Én legszívesebben poharakba rétegezem, mert akkor tudom, hogy egy pohárnyi adag, elég nekem arra, hogy kielégítse az édesség utáni vágyam, ha jénaiba rétegezném meglenne a veszélye, hogy egy ültő helyemben letolom az egészet. 😀
Szóval a pohár (vagy a jénai) aljára halmozunk a piskótánkból (én késszel kicsit összemorzsoltam előtte). Szeleteket is lehet belőle vágni, ha jénaival dolgozol. Utána meglocsoltam egy finom, frissen főtt feketekávéval (igény szerint mehet bele édesítő vagy löttyintésnyi rum is) utána jött a mascarpone (én nem vártam meg, hogy megdermedjen, még jól is jött, hogy folyósabb) majd keserű kakaóport hintettem rá, és addig folytattam a rétegezést, amíg el nem értem a kívánt mennyiséget a pohárban. Mehet a hűtőbe kicsit pihenni, illetve így a piskóta is meg tudja szívni magát kávéval és mascarponéval.
Isteni desszert, amit akár egy hétköznap este is előhúzhatsz a tarsolyodból.