cukormentes banánkenyér

Ez a cukormentes banánkenyér nem csak azért vesz le a lábadról, mert nagyon finom (ráadásul egészséges is), hanem azért is, mert gyakorlatilag egy nagyobb keverőtálon és egy késes robotgépen kívül más eszközre nem is lesz szükséged. A hozzávalók nagy részét is valószínűleg megtalálod otthon, mert semmi extra nem kell hozzá!

Miért ajánlom Neked ezt a cukormentes banánkenyeret?

  • Hát elsősorban azért, mert cukormentes 🙂
  • Nagyon-nagyon finom!
  • Nem szárad ki!
  • Gyakorlatilag mindenmentes!
  • Vegán
  • Gluténmentes
  • Tejmentes
  • Tojásmentes

cukormentes banánkenyér

Cukormentes banánkenyér hozzávalók

  • 3 közepes méretű érett banán 
  • 8 db friss, húsos datolya
  • 120 ml folyadék (növényi tej + a félre tett datolyalé)
  • 30 g folyékony mogyoróvaj
  • Csipet fahéj
  • Csipet vanília örlemény 
  • Csipet só 
  • 150 g mandulaliszt 
  • 20 g kókuszliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 marék csokicsepp
  • 1 marék pekándió 

Cukormentes banánkenyér elkészítése

Egyszerűbb, mint gondolnád!

1. Kezd azzal, hogy a datolyákat forró vízbe áztatod fél órára (ha friss datolyát használtál, akkor a héját el is tudod majd távolítani róla.)

2. A banánokat tedd egy késes robotgépbe, majd ha megpuhultak a datolyák, akkor azokat is rájuk teheted. Add hozzá a datolya áztató levét is, illetve egy kis növényi tejet (összesen körülbelül 120 ml folyadékot) kanalazd bele a mogyoróvajat is. Indítsd el a gépet, és addig járasd, amíg az egészből egy folyékonyabb massza/krém nem lesz. (Ha nincs robotgéped, akkor egy villa segítségével is pépesítheted az egészet, csak akkor nem lesz annyira egynemű.)

3. A száraz hozzávalókat keverd össze egy nagyobb keverőtálban. Majd öntsd rá a banános masszát. Add hozzá az almaecetet is. Ekkor jöhet bele a marék csokicsepp és pekándió, majd egy villa segítségével alaposan keverd össze az egészet.

4. Sütőpapírral bélelt, kókuszolajjal kikent banánkenyér formába öntsd a krémet.

5. Ha szeretnéd, a tetejét díszítheted félbevágott banánnal és csokicsepekkel.

6. Mehet a sütőbe 180 fokra légkeveréses módra. Süsd addig, amíg a teteje kicsit elkezd barnulni, de tűpróbával is ellenőrizheted. Nem fog 100%ig megsülni a belseje, inkább kicsit brownie állagú marad majd, de ennek örülünk, mert nem fog kiszáradni, napok múlva sem (már ha marad belőle későbbre).

Én nem tettem bele sütőport, de ha szeretnéd, hogy kicsit magasabbra jöjjön, vagy talán picit szárazabb legyen, akkor tehetsz bele.

cukormentes banánkenyér

Cukormentes banánkenyér eltarthatóság

Viszonylag nagy adag fincsi banánkenyér fog kijönni a fenti hozzávalókból, amit egy 4 tagú család pikk-pakk elpusztít, de ha csak magadnak készíted, felmerülhet a kérdés, hogy meddig áll el a sütemény, illetve hogy fagyasztható-e. 4-5 napig nyugodtan tarthatod a hűtőben és ugyanolyan finom puha, szinte krémes marad, mint amikor elkészült. Sőt, az a jó hírem van, hogy szerintem minden nappal finomabb lesz, valahogy egyszerűen jót tesz neki, ha áll egy picit a hűtőben.

Nade ha 4-5 napnál hosszabb ideig is szeretnéd élvezni, akkor javaslom, hogy szeleteld fel, csúsztass a szeletek közé egy darab sütőpapírt és tedd a fagyasztóba egy zárható zacsiba, vagy akár egy dobozba. Amikor megkívánod, vedd elő, mikrózd meg kicsit, és olyan lesz, mintha frissen a sütőből vetted volna elő!

Tetszett a recept? Szuper! Szerintem ezek is érdekelhetnek még: