sütőtökös sajttorta

Sütőtökös sajttorta, amit idén ősszel ki kell próbálnod! A tésztája omlós, a töltelék pedig igazán krémes, habár sem tejet, sem sajtot nem látott! Bizony, ez egy cukormentes vegán sajttorta sütőtökkel és pekándióval megbolondítva.

Éljen-éljen eljött a szeptemben, a sütősökös finomságok szezonja! Már a kávézókban is lehet kapni Pumpkin-spice latte-t és mindenféle sütőtökös desszertet. Nade, azok ugye nagy valószínűséggel sem nem cukormentesek, sen nem gluténmentesek, meg valószínűleg tejet is tartalmaznak. Ha te egy olyan receptet keresel, ami mentes mindezektől, akkor jó helyen jársz! Javaslom, hogy próbáld ki ezt a receptet.

Sütőtökös sajttorta alap hozzávalók

  • 100 g vegyes magvak (Pekándió, dió, mandula, mogyoró)
  • 100 g zab
  • 10 db friss datolya
  • sütőtök pite fűszerkeverék (fahéj, őrölt kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér)
  • 25 g mandulavaj
  • 50 g margarin vagy szilárd kókuszolaj
  • csipet só

A krémhez természetesen szükséged lesz sütőtökpürére. Amerikában könnyen hozzájuthatnál ehhez akár konzerves formában is, de szerintem itthon ez nem kapható ebben a formában, de no problem, mert könnyen elkészítheted házilag is! Csupán meg kell sütnöd a sütőtököt, majd egy kis vízzel le kell turmixolni. A pürét utána tudod használni sütikhez, lattékhoz, vagy kisgyerekeknek is tudod adni. Itt egyébként megmutatom videóban, hogy én hogya készítettem.

Sütőtökös sajttorta krém hozzávalók

  • 300 g sütőtökpüré (sült sütőtök botmixerrel és egy kis vízzel összepürésítve)
  • 150 g natúr tofu
  • 150 g kókuszkrém
  • 30 g eritrit
  • sütőtök pite fűszerkeverék (fahéj, őrölt kardamom, ánizs, szegfűszeg, gyömbér)
  • pár csepp vanília aroma vagy vanília őrlemény

DSC00172

Sütőtökös sajttorta elkészítése

Az alap hozzávalóit a margarin és a mandulavaj kivételével egy erős robotgépben egyneműre (vizes homok állagúra) mixeljük. Hozzáadjuk a mandulavajat, és a kockákra vágott hideg margarint is. Kézzel összegyúrjuk. Visszatesszük kicsit a hűtőbe pihenni, amíg elkészül a krém.

A krém hozzávalóit egy turmixban, vagy egy erős robotgépben egynemű selymes krémmé mixeljük.
A tésztát belenyomkodjuk egy kiolajozott/tapadásmentes piteformába, majd rásimítjuk a krémet is. Lehet díszíteni pekándióval, majd az előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Sütőtől függően 30-40 perc alatt készre sütjük. Nem baj, ha a krém kicsit még “remegős” ettől lesz ”sajttorta” állaga a sütnek.

DSC00201

Tetszett a recept? Szuper! Szerintem ezeket is próbáld ki:

Miért fogyassz sütőtököt?

  • A sütőtökben egy csomó vitamin és ásványi anyag van! Min például: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav.
  • Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, tüdőgyulladás és egyéb kezelésekor is be lehet vetni. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenththeti az asztma rohamokat.
  • Jó hatással van a bőrünkre.
  • Fogyasztása szebbé teszi bőrünket.
  • Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületivakság kialakulásának kockázata.
  • A sütőtöknem nem csak a húsát, a magját is érdemes fogyasztani! Vértisztító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását.

(Forrás: Házipatika)