epres sajttorta egészségesen

Epres sajttorta egészségesen – nem hiszel a szemednek? Olvass csak tovább, mert ezt az epres sajttorta receptet neked is ismerned kell, ha

🌱cukormentes
🌱vegàn
🌱sütésmentes
🌱gluténmentes verzióban is elkészíthető

torta receptre vágysz!
Nem is húzom az időt tovább, íme a recept:

Epres sajttorta hozzávalók

Alaphoz:

  • 150 g sós földimogyoró
  • 100 g cukormentes (gluténmentes) keksz
  • 10 ml olvasztott margarin 
  • 5 g négyszeres erősségű édesítő

Krémhez:

  • 300 g Natúr Toffini tofu
  • 30 g vaníliás növényi fehérjepor (helyettesíthető 20 g finomra őrölt mandulaliszttel, plusz édesítőszerrel)
  • 50 g négyszeres erősségű édesítő 
  • 110 g növényi joghurt
  • 110 ml növényi tej
  • 1 citrom leve (és a héjából is lehet belereszelni)
  • csipet só
  • pár csepp vanília aroma
  • 10 g agar-agar (növényi alapú zselésítő) + 70ml viz

Eperzseléhez:

  • 300 g friss vagy fagyasztott eper
  • édesítőszer ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve
  • 3-5g pektin

epres sajttorta egészségesen

Epres sajttorta összeállítása

Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma, egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni. Hűtőbe tesszük az alapot, amíg elkészül a krém.

A krémhez az agar-agaron és a vizen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá még pici növényi tej, de fontos, hogy ne legyen túl folyós. Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd. Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze egy habverővel. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és tegyük át rá a kekszes alapot is, majd tegyük hűtőbe. 

Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektint is. Főzzük zselés állagúra, majd öntsük rá a krémre – ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor először kb 1 óra fagyasztás után szedjük le a formát a krémről, és öntsük a lyukacskákba az eperzselét.

epres sajttorta egészségesen

Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével.

Tetszett az epres sajttorta egészségesen recept? Szuper! Ezeket is csekkold