Epres sajttorta egészségesen – nem hiszel a szemednek? Olvass csak tovább, mert ezt az epres sajttorta receptet neked is ismerned kell, ha
🌱cukormentes
🌱vegàn
🌱sütésmentes
🌱gluténmentes verzióban is elkészíthető
torta receptre vágysz!
Nem is húzom az időt tovább, íme a recept:
Epres sajttorta hozzávalók
Alaphoz:
- 150 g sós földimogyoró
- 100 g cukormentes (gluténmentes) keksz
- 10 ml olvasztott margarin
- 5 g négyszeres erősségű édesítő
Krémhez:
- 300 g Natúr Toffini tofu
- 30 g vaníliás növényi fehérjepor (helyettesíthető 20 g finomra őrölt mandulaliszttel, plusz édesítőszerrel)
- 50 g négyszeres erősségű édesítő
- 110 g növényi joghurt
- 110 ml növényi tej
- 1 citrom leve (és a héjából is lehet belereszelni)
- csipet só
- pár csepp vanília aroma
- 10 g agar-agar (növényi alapú zselésítő) + 70ml viz
Eperzseléhez:
- 300 g friss vagy fagyasztott eper
- édesítőszer ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
- 3-5g pektin
Epres sajttorta összeállítása
Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma, egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni. Hűtőbe tesszük az alapot, amíg elkészül a krém.
A krémhez az agar-agaron és a vizen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá még pici növényi tej, de fontos, hogy ne legyen túl folyós. Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd. Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze egy habverővel. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és tegyük át rá a kekszes alapot is, majd tegyük hűtőbe.
Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektint is. Főzzük zselés állagúra, majd öntsük rá a krémre – ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor először kb 1 óra fagyasztás után szedjük le a formát a krémről, és öntsük a lyukacskákba az eperzselét.
Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével.
Tetszett az epres sajttorta egészségesen recept? Szuper! Ezeket is csekkold
- Répatorta muffin – avagy így készíts cuki mini répatortácskákat
- Csokis muffin cukkinivel (mindenmentes, vegán)
- Nyers vegán Snickers torta
- Protein brownie (egészséges, vegán, gm)
- Pumpkin spice latte házilag sütőtökös fánkkal (cukormentes, vegán, gluténmentes)
- Sütőtökös sajttorta – kihagyhatatlan őszi recept (vegán, cukormentes, gluténmentes)