Sós karamell öntet bizony cukor és tej nélkül is készülhet! Ez a vegan ráadásul diéta barát karamell öntet egy igazi csoda és alapkelléke az egészségtudatos, reform konyhának. Olyan desszertek születhetnek a segítségével, mint például a vegán Snickers, a Sós karamell pite, vagy bármilyen karamellát igénylő édesség.
Egészséges, tejmentes, cukormentes pár perc alatt elkészül és szigorúan véve 2 összetevő kell csak hozzá. Hihetetlenül finom és számtalan módon felhasználható.
Minden valamirevaló Snickers fan-nak szüksége van erre a receptre! Nem is húzom tovább az időt, hozom a hozzávalókat és az elkészítés módját. Íme a kedvenc cukormentes tejmentes (sós) karamell receptem, ami nem csak a Snickers készítésénél jöhet jól, de házi Twixet, és egyéb karamelles sütiket, desszerteket is tudsz majd vele készíteni. Javaslom mielőbbi kipróbálásra!
Sós karamell öntet hozzávalók
- 15 db friss datolya (beáztatva 150 ml forró vízbe)
- 70 g mogyoróvaj
- Pár csipet só ízlés szerint
- Esetleg egy kis juharszirup
- + Víz – ha szükséges
Pár szót ejtenék a hozzávalókról.
Datolya
Datolyából nagyon sokfélét lehet kapni, a klasszik aszalt datolya, amit ilyen kis hungarocell tálcán, celofánnal lefóliázva lehet vásárolni na azt felejtsük is el nagyon gyorsan 🙂 általában cukrozzák, tartósítják stb-stb nem kell az nekünk. Lehet választani óriási húsos medjool datolyákat, de ahhoz azért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. Az én kedvencem (amit nektek is jó szívvel ajánlok) az a Bio-barátban kapható 500g-os kiszerelésű papírdobozban kapható friss datolya. Ugyanolyan puha, mint a medjool datolya, de sokkal pénztárcabarátabb. Van még datolyapaszta is, az is jó lehet, de én inkább a friss datolyánál maradnék, mert a pasztával nehezebb dolgozni, nevével ellentétben nem paszta állagú, inkább olyan kemény, mint egy féltégla…)
Mogyoróvaj
A mogyoróvajnál a smooth verziót érdemes használni, sokkal könnyebben fogja vinni a gép, és szebb, folyósabb lesz az eredmény. Ha eleve sós a mogyivaj, akkor nyert ügyünk van, mert a sós karamell öntethez már kevesebb sót kell majd hozzáadnunk.
Víz
Extra vízre akkor lehet szükség, ha egyrészt nem viszi a gépünk az alapanyagokat, vagy ha túl sűrűnek találjuk a krémet. Ami fontos, hogy a víz szobahőmérsékletű legyen, semmiképp sem forró, mert attól csak összeugrik az egész massza.
Juharszirup
Juharszirupra akkor lehet szükség, ha a gépünk nem elég erős, és nehezen akarna krémesedni a karamell öntetünk, esetleg nem találod elég édesnek a krémet.
Sós karamell öntet elkészítés
A friss datolyákat áztassuk be pár órára forró vízbe. Ha a héja elválik tőle, akkor azt akár le is szedegethetjük róla, de nem feltétlenül szükséges, mert ha jól kiázik és erős a robotgépünk, akkor ezt is szépen leaprítja majd. Miután kihűlt a datolya áztatóvize, minden hozzávaló mehet a Nutribulletbe, vagy egy nagy teljesítményű robotgépbe, és szépen egynemű krémmé mixelünk mindent. Ha szükséges, lehet hozzá adni még egy kis (szobahőmérsékletű) vizet, amennyiben nehezen krémesedne, vagy ha hígabb karamellöntetet szeretnél. Sóskaramellhez kicsit több sót tegyél bele a csipetnél, de ez persze ízlés kérdése. Kóstolgasd nyugodtan menet közben, csak aztán el ne fogyjon még mielőtt használni tudnád. :))
Akár sütemények édesítéséhez is jól jöhet, nem csak karamellás sütikbe, de bármilyen olyan édességbe használhatod, amelyik valamilyen folyékony/szirupos édesítőt kíván.
Érdekelnek még finomságok? Szuper, mutatom a kedvenceimet!
- Répatorta muffin – avagy így készíts cuki mini répatortácskákat
- Csokis muffin cukkinivel (mindenmentes, vegán)
- Nyers vegán Snickers torta
- Protein brownie (egészséges, vegán, gm)
- Pumpkin spice latte házilag sütőtökös fánkkal (cukormentes, vegán, gluténmentes)
- Sütőtökös sajttorta – kihagyhatatlan őszi recept (vegán, cukormentes, gluténmentes)