fánk

Fánk recept nélkül nem telhet el a farsangi időszak nálam sem. Hátrányos helyzetből indultam fánkalkotás terén, ugyanis sem fánkformám nem volt, sem fánkszaggatóm. Ráadásul semmiképp nem akartam bő zsírban sült fánkokat készíteni. Úgyhogy megszületett ez a recept, amit ha egyszer kipróbálsz szerintem nem fog hiányozni a bő olajban sült tesója.

Najó, más persze ez a fánk, mint amit eddig megszoktál, viszont bűntudatmentesen megehetsz belőle jópárat anélkül, hogy oda lenne a diétád. 🙂

fánk 20

Mitől más ez a fánk?

  • Cukormentes – ofkorsz, mint a receptjeim 99,9%-a (hozzáadott cukrot nem tartalmaz)
  • Tejmentes
  • Tojásmentes
  • Gluténmentes
  • Nem tocsog a zsírban
  • Egyszerű elkészíteni
  • Ha nincs fánkformád, akkor használj muffinformát helyette – úgy is isteni lesz, próbáltam!

fank 5 2

Fánk hozzávalók

  • 2 banán
  • 60 g datolyapaszta
  • 60 g mogyoróvaj – folyékonyabb verzió
  • 300 ml tej +4 ek almaecet 
  • 2 lenmagtojás (2 ek lenmagtöret + 6 ek forró víz)
  • Csipet só 
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna 
  • Fahéj-ízlés szerint
  • Vanília 
  • 100 g mandulaliszt 
  • 100 g zabliszt
  • 2 tk útifűmaghéj 
  • csokoládé a bevonáshoz – SambiranoGold
  • opcionális csokicseppek és áfonya, liofilizált gyümölcsök

Fánk elkészítése

  1. A banánokat törd össze egy villával, vagy ess neki botmixerrel, a lényeg, hogy meglehetősen homogén banánpépre lesz szükség.
  2. Add hozzá a datolyapasztát és a mogyoróvajat is. Keverd jól össze a masszát.
  3. Keverd össze a tejet az almaecettel és tedd félre (az almaecet végül is elhagyható egyébként, de elviekben könnyebb, levegősebb lesz tőle a tészta).
  4. Készítsd el a lenmagtojást is: keverd össze a lenmagtöretet a forró vízzel, és hagyd kocsonyás állagúra sűrűsödni.
  5. Közben keverd össze az összes száraz hozzávalót is egy másik tálban.
  6. Olajozd ki a formákat.
  7. A banános alaphoz add hozzá a tejet és a lenmagtojást, keverd össze alaposan, majd keverd bele a száraz hozzávalókat is. Ha szeretnél, itt tehetsz bele csokicseppeket, vagy áfonyát, esetleg más gyümölcsdarabokat.
  8. Adagold a tésztát formákba, és 170-180 fokon süsd készre.
  9. Érdemes megvárni hogy kihűljenek, csak utána szedd ki a formából, különben szétjöhetnek.
  10. Ha teljesen kihűltek, olvassz csokit, és mártsd bele a fánkokat. Én pici mogyivajjal illetve liofilizált gyümölcsökkel is megszórtam a csokival bevont finomságokat.

fank

Szerintem brutálisan finomak lettek ezek a fánkocskák. Tízóraira, vagy ebéd utáni nassolnivalónak is szuper lehet. Ha csokiba mártottad, akkor kicsit nehezebben viszed magaddal anélkül hogy össze ne csokiznál mindent, de dobozban végül is megpróbálkozhatsz vele.

Nálam biztos, hogy nagyon sokszor fog még készülni ezzel az alaptésztával fánk, vagy éppenséggel muffin. Akár kakaós fánkokat is készíthetsz belőle olyan módon, hogy a liszt egy részét kakaóval helyettesíted.

fánk 3 1

Szereted a hasonló, egészséges finomságokat? Szuper! Mert van még itt pár, ahonnan ez jött: